تجهیزات پزشکی در نظام سلامت کشور، از جایگاه ویژه ای برخوردار است و این در حالی است که بخش های تشخیصی و درمانی، گرفتار بحران نقدینگی هستند و همین مسئله تهدیدی برای نظام سلامت تلقی می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، تولید کنندگان تجهیزات پزشکی در کنار شرکت های واردکننده ملزومات و تجهیزات پزشکی، در این روزها شرایط سختی را تجربه می کنند. نوسانات ارزی و تغییر قیمت ها به همراه محدودیت ها و موانعی که در مسیر تهیه و تامین ملزومات و تجهیزات پزشکی قرار دارد، دست به دست هم داده تا بازار تجهیزات پزشکی کشور دچار مشکلات عدیده ای شود. این در حالی است که حوزه تجهیزات پزشکی، تاثیر مستقیم بر سلامت مردم دارد.

ماجرای نامه وزیر بهداشت

شاید همین مشکلات باعث شد تا وزیر بهداشت در نامه ای به وزیر صنعت، معدن و تجارت، از او بخواهد تجهیزات و ملزومات پزشکی مشمول معافیت پرداخت مالیات علی‌الحساب شود.

در نامه سیدحسن هاشمی آمده است:‌ با عنایت به اهمیت خطیر جایگاه تجهیزات و ملزومات پزشکی در نظام ارائه خدمات سلامت و تاکید رئیس جمهور در عدم افزایش قیمت این کالاها، دستور فرمایید تجهیزات و ملزومات پزشکی، مواد اولیه و قطعات یدکی و ساخت آنها، مشمول معافیت پرداخت مالیات علی‌الحساب گردند.

سهم ۳۰ درصدی تولید از بازار تجهیزات پزشکی کشور

رضا مسائلی مشاور وزیر و مدیرکل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت، با بیان اینکه از بازار ٢ میلیارد و ٥٠٠ میلیون دلاری تجهیزات پزشکی کشور، فقط ٣٠ درصد تولید داخل بوده و ٧٠ درصد نیز از طریق واردات تامین می شود، گفت: لازم است که شرکت های دانش بنیان، تولیدکنندگان و سرمایه گذاران در حوزه تجهیزات پزشکی در این زمینه تلاش مضاعفی داشته باشند تا بتوانیم میزان تولید داخلی تجهیزات پزشکی را افزایش دهیم.

وی تاکید کرد: سهم تک تک ما، تولیدکنندگان و سرمایه گذاران باید از تولید ناخالص داخلی کشور مشخص شود، اگر می خواهیم در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم، باید تولید ثروت کنیم و نخبگان سهم خود از تولید ناخالص ملی را مشخص کنند، این موضوع در قانون پنجم توسعه و قوانین توسعه قبلی و همچنین چشم انداز بیست ساله کشور نیز تاکید شده است.

مسائلی با اشاره به هدف گذاری وزارت بهداشت برای رشد ۱۰ برابری صادرات تجهیزات پزشکی، افزود: صادرات تجهیزات پزشکی باید به ۲۴۰ میلیون دلار تا پایان سال ۹۷ برسد. از همین رو، تولیدکنندگان نباید از مسیر اصلی خود منحرف شوند.

شرایط متفاوت تجهیزات پزشکی با دارو

در همین حال، ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت، با تاکید بر این موضوع که حوزه ملزومات و تجهیزات پزشکی بسیار وسیع تر از حوزه داروست، گفت: در حوزه دارو حدود ۳ هزار قلم دارو داریم و ۱۰۰ شرکت دارویی فعالند اما در حوزه تجهیزات پزشکی وجود ۲۸۰ هزار قلم محصول وجود دارد که بیش از ۱۰۰ هزار قلم آنها اقلام ضروری است.

وی با اشاره به وجود ۱۰۰۰ شرکت تولیدکننده و ۲۲۰۰ شرکت وارد کننده تجهیزات پزشکی در کشور، افزود: کیفیت تجهیزات پزشکی تولید داخل نسبت به گذشته بسیار پیشرفت داشته است، از مردم درخواست می کنم که به دانشمندان کشورمان اعتماد کنند.

بحران آزمایشگاه های پزشکی

یکی از بخش هایی که تاثیر پذیری زیادی از ملزومات و تجهیزات پزشکی دارد، آزمایشگاه های تشخیص پزشکی هستند. جایی که روزانه هزاران بیمار برای انجام انواع آزمایشات پزشکی و تشخیص بیماری ها، به آنجا مراجعه می کنند. مسئولان انجمن های علوم آزمایشگاهی، پاتولوژی، دکترای علوم آزمایشگاهی و...، متفق القول عنوان می کنند که حیات آزمایشگاه های پزشکی در خطر است. زیرا، کمبود برخی مواد مصرفی و همچنین تجهیزات پزشکی، باعث شده که ارائه خدمات به مردم و بیماران در آزمایشگاه ها، با مشکل مواجه شود.

مطالبات چند ماهه و یک ساله از بیمه ها، یکی دیگر از مشکلات آزمایشگاه های تشخیص پزشکی برای سرپا ماندن است.

موافقت رهبری 

به دنبال بروز مشکلات در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی، مقام معظم رهبری موافقت نمودند که ۵۰۰ میلیون یورو از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی، به پرداخت مطالبات شرکت های دارویی و تجهیزات پزشکی اختصاص یابد. حالا عده ای می خواهند این اعتبار را برای خود کنند، در حالی که حوزه تجهیزات پزشکی، به شدت نیازمند تزریق نقدینگی است تا بتواند از این بحران مالی خارج شود.

سهم تجهیزات پزشکی نباید قربانی دارو شود

عباس براتی عضو هیات مدیره اتحادیه بازرگانان تجهیزات پزشکی، در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: مبلغ ۵۰۰ میلیون یورو از منابع صندوق توسعه ملی جهت پرداخت مطالبات دارویی و شرکت‌های تجهیزات پزشکی اختصاص پیدا کرده است، اما برخی با انتشار اخبار سعی در انحصاری کردن این مبلغ  و شیفت آن به سمت دارو هستند که توجیه منطقی ندارد.

وی افزود: بخش دارو و تجهیزات پزشکی همواره به صورت ۶۰ و ۴۰ درصد در بودجه ها و برنامه های توسعه ۵ ساله در کنار هم مطرح می شوند ضمن اینکه کمک هایی که بعضا از سوی سازمان برنامه و بودجه در نظر گرفته می شود، همواره برای دارو و تجهیزات پزشکی بوده است.

براتی با تاکید بر اینکه دارو و تجهیزات پزشکی به تنهایی نمی توانند به بخش بهداشت و درمان مردم کمک کننده باشند، گفت: هزینه های مصرفی بیمارستان ها نیز همواره شامل دارو و تجهیزات پزشکی است و این دو حوزه جدا شدنی نیستند. باید نگاه انحصاری به دارو شکسته شود و پیشنهاد ما به جای سهم خواهی و سوءاستفاده و بخشی نگری و خود بینی این است که این مبلغ بر اساس مانده بدهی ها و زمان سر رسید آنها تسویه گردد.

محمدحسین قربانی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با بیان این مطلب که در مورد کیفیت تجهیزات پزشکی باید به این مهم توجه شود که تولید تجهیزات هایتک تنها در اختیار تعداد محدودی از کشورهای برتر دنیا قرار دارد، گفت: نمی‌توان انتظار داشت که تولیدکنندگان داخلی تجهیزات هایتک هم تولید کنند و ادعا کرد که قادر به ساخت دستگاه ام آر آی یا تجهیزات هایتک هستیم، بنابراین در شرایط کنونی با اولویت بندی نیازها بتوانیم تحریم ها را مدیریت کنیم.

حسین کرم پور نایب رئیس انجمن رادیولوژی ایران، بزرگ ترین مشکل رادیولوژیست‌ها را نوسانات ارزی دانست و گفت: با افزایش نرخ ارز تهیه تجهیزات رادیولوژی برای همکاران ما و مراکز مربوطه غیرممکن شده است.

وی افزود: دستگاه‌ سونوگرافی از ۲۵۰ میلیون تومان در سال قبل به ۷۵۰ میلیون تومان رسیده که هرچند دولت گفته برای برخی از تجهیزات ارز مرجع در نظر گرفته‌، اما تجهیزات پزشکی شامل ارز دولتی نشده و فقط به برخی از قطعات اختصاص یافته است که آن هم تنها برای دستگاه‌های موجود است.

به نظر می رسد که مشکلات و چالش های حوزه تجهیزات پزشکی در کشور، فراتر از صنعت داروسازی باشد. اما، نگاه صرف به حوزه دارو، باعث شده تا مشکلات دست اندرکاران حوزه تجهیزات پزشکی، تا حدودی پنهان بماند. از همین رو، لازم است در توزیع اعتبار ۵۰۰ میلیون یوروریی، نگاه برابر به دو حوزه دارو و تجهیزات پزشکی اتفاق بیافتد.