علی آزادگان درباره شب یلدا از دیدگاه نجومی به خبرنگار مهر گفت: شب یلدا مصادف با طولانی ترین شب سال است که از دیدگاه نجوم انقلاب زمستانی و آغاز فصل زمستان محسوب می شود که لحظه دقیق انقلاب زمستانی امسال ۱:۵۳ سحرگاه شنبه اول دی ماه است.
وی با بیان اینکه شب یلدا یک دقیقه طولانی تر از شب قبل و شب بعدش است، افزود: این روند در علم نجوم از به اوج رسیدن شب و آغاز روند افزایشی طول روز از فردای شب یلدا خبر می دهد.
این کارشناس نجوم ادامه داد: در روز انقلاب زمستانی، خورشید به جنوبی ترین وضعیت و مختصات سماوی خود می رسد؛ مسیر سالیانه خورشید در آسمان به نام دایره البروج معروف است.
به گفته وی، در این روزها خورشید در صورت فلکی قوس قرار دارد. در طول فصل زمستان خورشید به تدریج ارتفاع روزانه بیشتری پیدا می کند تا به اعتدال بهاری و آغاز سال نو برسد.
وی با بیان اینکه عامل ایجاد فصلها و اختلاف روز و شب، عمودی نبودن محور چرخش زمین به دور خود است؛ گفت: محور چرخش زمین به دور خود ۲۳.۵ درجه از حالت عمودی انحراف دارد.
آزادگان اظهار داشت: در فصل زمستان خورشید بر نیمکره شمالی مایل می تابد و روزها کوتاهتر و سردتر می شوند؛ همچنین خورشید در این فصل سایه های بلندتری ایجاد می کند که دلیل آن نیز چیزی جز مایل تر بودن تابش خورشید نیست.
وی ادامه داد: افرادی که در نزدیکی استوای زمین زندگی می کنند تفاوت عمده ای میان این شب و دیگر شبها نخواهند داشت. اما افرادی که در شهرهای نزدیک به قطب شمال زندگی می کنند شاهد بیشترین اختلاف بین شب و روز خواهند بود.
این کارشناس نجوم با اشاره به رویداد آغازین صبح جمعه سی آذرماه افزود: در ساعت ۵ سحرگاه جمعه ۳۰ آذرماه می توان شاهد مقارنه ماه و ستاره دبران با جدایی زاویه ای ۴ درجه بود.