کرمان - مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه جنوب شرق کشور از برگزاری کارگاه آموزشی کمیته حافظه جهانی در کرمان خبر داد.

به گزارش خبرنگار مهر، معصومه رفیعی پور ظهر چهارشنبه در نشست خبری به مناسبت برگزاری کارگاه آموزشی استانی کمیته حافظه جهانی اظهار داشت: سازمان علمی و فرهنگی یونسکو در سال ۱۹۹۲ برنامه حافظه جهانی را با هدف حفاظت و دسترسی به میراث مستند بشری و افزایش آگاهی عمومی دولتها و مردم نسبت به ارزش، اهمیت و نگهداری این میراث بنیان گذاشت.

وی افزود: برنامه حافظه جهانی با آگاهی که از خطرات متعدد باورش این بود میراث مستند جهان متعلق به همه بشریت است و باید برای همیشه و به طور کامل حفاظت و نگهداری شود و در دسترس همگان قرار گیرد.

رفیعی پور عنوان کرد: میراث مستند نماد هویت فرهنگی ملل مختلف جهان و بیانگر سهم هر یک از آنها در شکل گیری دوره های مختلف تمدن بشری است و شامل میراث مکتوب و غیر مکتوب است. همه انواع شکلی محمل های اطلاعاتی اعم از نسخه خطی، سند، نقشه، عکس، فیلم، دیجیتالی را به صورت منفرد و یا مجموعه در بر می گیرد.

وی بیان داشت: در  برنامه حافظه جهانی، آثاری که دارای اصالت و اهمیت ملی، منطقه ای و جهانی و از چند معیار ارزشمند زمان، مکان، افراد یا مردم، موضوع، مضمون، شکل و سبک و  اهمیت اجتماعی یا معنوی برخوردار است در سه فهرست ملی، منطقه ای و جهانی به ثبت می رسند.

مدیرسازمان اسناد و کتابخانه ملی منطقه جنوب شرق تصریح کرد: هر دو سال یک بار اسنادی برای معرفی به حافظه جهانی و ثبت در آن ارسال می شود و سهم پذیرش هر کشور دو اثر است.

رفیعی پور ابراز داشت: فهرست حافظه جهانی از سال ۱۹۹۷ شروع به فعالیت کرده و تا کنون ۳۰۱ اثر از ۱۰۲ کشور جهان، چهار سازمان بین المللی و یک بنیاد خصوصی را در خود جای داده است.

جای خالی آثار کرمان در فهرست حافظه بین المللی جهانی

وی گفت: تا کنون ۱۵ میراث مستند ایرانی در فهرست حافظه بین المللی جهانی، پنج اثر در فهرست منطقه ای آسیا و اقیانوسیه و ۵۸ اثر در فهرست ملی حافظه  جهانی ثبت شده است هیچ اثری از استان کرمان تاکنون ثبت نشده است.

رفیعی پور بیان کرد: ایران از نظر تعداد آثار ثبت شده در فهرست بین المللی در میان کشورهای جهان رتبه هشتم و در میان کشورهای آسیا و اقیانوسیه رتبه سوم را به خود اختصاص داده است.

وی افزود: ریاست کمیته حافظه ایران بر عهده رئیس سازمان اسناد و کتابخانه های ملی  کشور  است و کمیته ملی حافظه جهانی ایران یکی از کمیته های کمیسیون های حافظه جهانی است.

رفیعی پور بیان کرد: کمیته ملی حافظه جهانی ایران یک نهاد شورای است که با مشارکت و همکاری رواسای مراکز مهم میراث مستند در کشور مانند کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی، کتابخانه آستان قدس رضوی، صدا و سیما و وزارت امور خارجه  مشغول به فعالیت است.

حضور در کارگاه آموزشی کمیته حافظه جهانی

وی گفت: پنجم و ششم دی ماه سال جاری برای اولین بار در استان کرمان کارگاه آموزشی کمیته حافظه جهانی برگزار می شود.

رفیعی پور با اشاره به اینکه در این دوره ۱۰۰ نفر در این دوره شرکت می کنند، افزود:  شرکت کنندگان در این کارگاه آموزشی بیشتر مجموعه داران اسناد خطی و نقشه، کتاب، کتوب، غیر مکتوب و مستند و همچنین نمایندگان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان، تعدادی از کتابداران و مسئولان کتابخانه های عمومی سطح استان، افراد حقیقی علاقمند به سند و مطلع از اسناد در دست مردم هستند.

مدیرسازمان اسناد و کتابخانه ملی منطقه جنوب شرق افزود: هدف از برگزاری این دوره آموزشی، آموزش به افراد در مورد شناخت اسناد و روش های ثبت اسناد ارزشمند در حافظه ملی، منطقه ای و جهانی است.

بسیاری از اسناد در دست مردم است

رفیعی پور تصریح کرد: افرادی که اسناد در دسترس دارند می توانند این اسناد را به روش های خاص که یکسری تکمیل فرم های است که از آن طریق بتوانند این اسناد را برای ثبت معرفی کنند و اگر حتی یک برگ سند و کتاب خطی بتوانیم ثبت کلی، منطقه ای و جهانی کنیم قطعا برای کرمان بسیار ارزشمند است.

وی با اشاره به اینکه خیلی از اسناد در دست مردم است، گفت: مردم یکسری اسناد در مناطق روستایی و شهری در دست دارند که حتی مطلع نیستند آیا جایی برای  نگهداری این اسناد طبق استاندارد های جهانی وجود دارد و این کار رسانه است که به مردم آگاهی و اطلاعات بدهند که جایی تحت عنوان سازمان اسناد ملی  در کرمان وجود دارد که وظیفه آن حفظ، نگهداری و پاسداری از این اسناد است.

رفیعی پور افزود: مردم می توانند اسناد خود را به صورت دیجیتالی، اهدا کنند و می توانند اسناد خود را به سازمان اسناد ملی بفروشند ما یکسری اسناد را جمع آوری می کنیم برای قیمت گذاری تهران می فرستیم و آنجا قیمت گذاری می شود و با توافق طرفین  این اسناد خریداری می شود.