به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «اقتصاد بخش عمومی» تالیف دکتر یدالله دادگر برای نخستین بار در سال ۱۳۸۰ منتشر شده بود. انتشارات دانشگاه مفید قم چهارمین چاپ این کتاب را با تجدید نظر کلی نویسنده به تازگی در شمارگان ۳۰۰ نسخه، ۴۳۶ صفحه و بهای ۵۶ هزار تومان در دسترس دانشجویان و علاقهمندان اقتصاد قرار داده است.
کتاب ۱۵ فصل دارد. عناوین سرفصلهای اول تا هشتم کتاب به ترتیب به این شرح است: «کلیاتی از اقتصاد بخش عمومی»، «اقتصاد رفاه و کارآیی»، «دولت در نظریه اقتصادی و نارسایی در بازار»، «تجزیه و تحلیل کالاهای عمومی»، «تجزیه و تحلیل پیامدها و آثار جانبی»، «انتخاب دستهجمعی و مسأله دیوانسالاری»، «مطالب تکمیلی نظریه انتخاب عمومی» و «نظریههای گسترش بخش عمومی و اندازه دولت».
همچنین «نقش دولت در تثبیت اقتصادی، توزیع درآمد و مبارزه با فقر»، «بودجه و عملکرد مالی دولتها»، «کلیاتی از مالیات و یارانه»، «آثار و پیامدهای مالیات و یارانه»، «مطالب تکمیلی در مالیات و یارانه»، «ارزیابی طرحهای دولتی، تأمین اجتماعی و قرضه ملی» و «تعدیل اقتصادی، خصوصیسازی و دیگر موضوعهای اقتصاد بخش عمومی» نیز به ترتیب عناوین فصلهای نهم تا پانزدهم کتاب است. در پیوست این کتاب قسمنامه اقتصاددانان منتشر شده است.
اقتصاد بخش عمومی از یک طرف به تجزیه و تحلیل کارکرد دولت در اقتصاد پرداخته و از طرف دیگر توصیههای برای سیاست گذاران اقتصادی دارد. به همین دلیل هم جنبه علمی و آکادمیک دارد و هم از لحاظ عملی و کاربردی میتواند مفید باشد.
به همین خاطر است که اقتصاد بخش عمومی را گاهی اقتصاد دولت نیز مینامند. ارزیابی هزینهها و درآمدهای بخش دولتی، تبیین و تحلیل کارکرد دستگاه دیوان سالاری، ارتباط بخش خصوصی و بخش دولتی، تحلیل و ارزیابی کارآمدی سیاستهای رفاهی دولت و بررسی عادلانه بودن یا نبودن خط مشهای اقتصادی از دیگر مباحث بخش عمومی محسوب میشوند.
ارزیابی نارسایی بخش دولتی و بخش خصوصی در دخالتهای اقتصادی، تحلیل وضعیت بودجه عمومی، توضیح چگونگی اتخاذ تصمیم در بخش دولتی، ساختارهای مالیاتی و یارانهای، مقوله استقراض ملی، خصوصی سازی، تأمین اجتماعی، کوچک شدن و یا بزرگ شدن دولت از دیگر مباحث اقتصاد بخش عمومی است.
در نتیجه با وجودی که اقتصاد بخش عمومی از دروس رشته اقتصاد محسوب میشود، اما مباحث آن میتواند مورد استفاده علاقهمندان سایر رشتهها و سایر کارکردهایی نظیر بازرگانی، مدیریت، بنگاهها، حقوق، حتی مؤسسات غیر انتفاعی، سازمانهای اداری و تعاونی و مؤسسات تحقیقاتی نیز قرار گیرد.
یدالله دادگر عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی است. «درآمدی بر فلسفه اقتصاد»، «اصول تحلیل اقتصادی: خرد و کلان»، «مبانی و اصول علم اقتصاد: کلیاتی از اقتصاد برای همه»، «ارتباط اقتصاد متعارف با اقتصاد ارتدکس و اقتصاد اخلاقمدار: موضوعات انتخابی در اقتصاد و اقتصاد اسلامی»، «تاریخ عقاید اقتصادی»، «محورهای اساسی در نظامهای اقتصادی» و ترجمه کتاب «اقتصاد کلان» نوشته رودیگر درنبوش و استانلی فیشر از دیگر کتابهای منتشر شده دادگر است.