تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۳۸۲ - ۱۴:۳۶

خبرگزاري "مهر": فردا دوشنبه يكم دي ماه سال 1382 هجري شمسي مقارن است با بيست و هفتم شوال المكرم سال 1424 هجري قمري و برابر است با بيست و دوم دسامبر سال 2003 ميلادي

شروع به كار رسمي بانك مركزي :

در چنين روزي در سال 1339 هجري شمسي بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران رسما آغاز به كار كرد . اين بانك مسوول طراحي سياست هاي پولي و اعتباري كشور با توجه به سياست هاي اقتصادي آن است  . بررسي ارزش پول ملي  و تعديل برابري نرخ ارز و جلوگيري از سقوط ارزش پول ملي در برابر آن از جمله وظايف بانك مركزي است . اين بانك با ضرب سكه و انتشار اسكناس بر اساس پشتوانه مالي كشور نقشي حياتي در اقتصاد كشور را ايفا مي كند .

تولد سرداريوسف  كلاهدوز :

در چنين روزي در  سال 1325 هجري شمسي يوسف كلاهدوز ازسرداران سپاه پاسداران انقلاب اسلامي درقوچان متولد شد.
 پدر و مادر متد ين او نامش را يوسف گذاشتند و در تربيت و پرورش فرزندشان از هيچ كوششي فروگذار نكردند، به گونه‌اي كه تربيت و هوشمندي او در طول دوران تحصيل، همواره توجه معلمين و مسؤولين مدارسي را كه شهيد در آن تحصيل مي‌كرد ، جلب مي‌نمود. با ورود به مقطع دبيرستان، توانست به مجموعه‌ آگاهي‌هاي علمي و از جمله معلومات مذهبي خود بيفزايد. او با مطالعه‌ كتب مذهبي بيش از گذشته با احكام نوراني اسلام آشنا شد. وي پس از پايان تحصيلات دبيرستان ، وارد دانشكده‌ي افسري شد، او با اهداف خاصي وارد اين لباس شد و خود را در ظاهر معتقد به رژيم نشان مي‌داد، ولي عملاً به ترويج اصول و ارزش‌هاي اسلامي مي‌پرداخت و افرادي را كه  مستعد بود ند  به تشكل‌هاي اسلامي و مبارز پيرو خط امام معرفي مي كرد  تا از اين راه بتواند به مبارزاتش وسعت بخشيده و ضربات اساسي بر پيكره‌ حاكميت آن زمان وارد نمايد. وي در اين راه از هيچ كوششي دريغ نمي ورزيد و هر جا شخصيتي را مي‌شناخت كه در راه اعتلاي اسلام قلم‌ مي‌زد و قدم برمي‌داشت با او ارتباط برقرار مي‌كرد. شهيد دكتر آيت و شهيد حجت‌الاسلام محمد منتظري از جمله كساني بودند كه با آنها روابط نزديكي داشت. او مدت هفت سال در لشكر شيراز به خدمت مشغول بود. وي در همان شرايط كه جامعه در يك حالت خفقان به سر مي‌برد، با چند واسطه با حضرت امام (ره) ارتباط داشت و از راهنمايي‌هاي ايشان بهره مي‌برد و در تشكل نيروها و شتاب بخشيدن به روند انقلاب فعاليت مستمر داشت و سعي مي‌كرد كه اطلاعات سري را دراختيار مبارزان مسلمان قرار دهد. ايشان بعد از انقلاب اسلامي نيز در جبهه هاي حق عليه باطل به مبارزه با رژيم بعثي پرداخت . وي در سال 1360  هنگامي كه با ديگر سرداران اسلام و حدود يك صد تن از رزمندگان اسلام از جبهه هاي جنوب به تهران بر مي گشت بر اثر سانحه هوايي در منطقه كهريزك تهران به درجه رفيع شهادت نايل آمد .
در اين حادثه غمبار برخي ديگر ازشهيدان عبارت بود ند از: جهان آرا (فرمانده سپاه پاسداران خرمشهر)، سرتيپ فكوري ، سرلشكر فلاحي، سرلشكرنامجو .

تولد سيروس طاهباز : 
درچنين روزي در  سال 1318شمسي سيروس طاهباز نويسنده ومترجم برجسته ايراني در بندر انزلي متولد شد. وي در تهران و آبادان تحصيلات مقدماتي خود را گذراند  و وارد  دانشگاه تهران شد تا پزشكي بخواند . اما در سال ششم پزشكي را رها كرد و به سوي ادبيات جذب شد . طاهباز نخستين تجربه ادبي خود را با انتشار نشريه ادبي آرش آغاز كرد . او دراين نشريه آثار برجسته‌ ادبيات معاصر ايران را چاپ مي كرد .  او بين  سال‌هاي 1349 تا 1357 ه ش  مديريت بر انتشارات كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان را بر عهده داشت .  طاهباز همچنين به گردآوري بيش از  بيست هزار برگ از نسخ دست نويس  نيمايوشيج همت گمارد و در طول سي و پنج سال، با انتشار بيست و سه دفتر،  توانست مجموعه‌ كامل شعرهاي نيما و آثار درباره او را منتشر سازد .  وي  در طول عمر كاري خود به   ترجمه‌ برخي  آثار برجسته ادبيات جهان همت گمارد كه ترجمه آثاري از  جان اشتاين بك، ارنست همينگوي، آرتور ميلر و ساموئل بكت از آن  جمله اند. " شاعر و آفتاب "،" بچه‌ها و كبوترها" ، "باغ هميشه بهار"، "پيروزي بر شب " ، " يادگار دوست "، " تك‌ نگاري يوش"،" پردرد كوهستان"، "كماندار بزرگ كوهساران"، "مصيبت نويسنده بودن"، "تپه آويشن"، "درناي صلح " ، " كتاب ماهي سياه دانا"، "از پا نيفتاده" ، "دنيا خانه‌ي من است"، "منتخبي از شعر و نثر نيما"و "زني تنها درباره‌  زندگي و هنر فروغ"عناوين  كتاب هايي از هفتاد اثر اوست . وي در طول زندگي خود چند بار جوايز مختلف  ادبي را از آن خود كرد كه  جايزه‌ سيب طلايي دوسالانه‌ براتيسلاوا  براي كتاب «باز هم زندگي كنيم»
از آن جمله اند .سيروس طاهباز شبانگاه 25 اسفند 1377 چشم از جهان فروبست .  

تاسيس خبرگزاري راديو تلويزيون :
در چنين روزي در سال 1350 ه ش خبرگزاري راديو تلويزيون ايران رسما آغاز به كار كرد . اين خبرگزاري وظيفه تهيه اخبار براي پخش در شبكه هاي مختلف تلويزيوني و راديويي را داشت .

خروج كامل از مصر :


در چنين روزي در سال 1956 ميلادي آخرين گروه از نيروهاي انگلستان و فرانسه از مصر خارج شدند .  در هشتم آبان 1335 ه ش و در پي ملي كردن كانال سوئز از سوي  جمال عبدالناصر،رييس جمهور مصر، تجاوز سه جانبه (صهيونيستها، بريتانيا و فرانـسه ) بـه مصـر آغـاز شد در اين تجاوز صهيـونيستهـا تحـت فرمانـدهـي بـن گـوريـون جنايت پيشه بخشهايي از سينا و نوار غزه را قريب بـه شـش مـاه بـه اشغـال خود در آوردند تا اين كه سرانجام بنا به تصميم سـران آمـريكـا و شـوروي يعنـي آيزنهاور و خروچف از اين منطقه خارج شدند .

قسطنطنيه در آستانه فتح :
در چنين روزي در  سال 1338 ميلادي تركان عثماني  به  ديوارهاي قسطنطنيه رسيدند . نيروهاي عثماني پس از گذشت شانزده  سال  اين شهر را تصرف كردند .    تصرف قسطنطنيه در سال 1453 توسط سلطان محمد دوم  صورت گرفت . در اين سال سربازان ترك شهر را محاصره كردند . مدافعان شهر قسمتي از دروازه كركوپرتا را باز كردند تا گروهي از آنان از آن دروازه بگذرند و بر مهاجمان كه در خارج بودند ، بتازند . پس از بازگشت اين گروه ،  دربار بستن دروازه مزبور غفلت شد و مقامات امپراطوري كه به مسدود بودن آن دروازه عادت داشتند ، فراموش كردند كه نگهباناني بر آن بگمارند . تركان عثماني پس از رسوخ  در قسطنطنيه و فتح آن، مركز بزرگترين امپراطوري اسلامي را در اين شهر به وجود آوردند . قسطنطنيه پس از فتح ، اسلامبول (شهراسلام ) ناميده شد كه به آن استانبول نيز مي گويند.   

تولد لوكا دلا روبيا :
 در چنين روزي در سال 1400 ميلاد ي روبيا مجسمه ساز بر جسته ساز ايتاليايي به دنيا آمد . "بانوي  باغ گل رز "عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد ژان باپتيست راسين :
 در چنين روزي در سال 1639 ميلادي راسين ، نمايشنامه نويس برجسته فرانسوي متولد شد . "آندروماك " و" غسل تعميد داده شده " عناوين مهمترين آثار اوست .  

تولد ژان اي ليوتار :
در چنين روزي  در سال 1702 ميلادي نقاش سوييسي ديده به جهان گشود . "بانوي اپيني" عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد جرج اليوت :


در چنين روزي در سال 1819 ميلادي جرج اليوت رمان نويس انگليسي عصر ويكتوريا به دنيا آمد . سيلاس مارنرعنوان مهمترين اثر اوست . نام حقيقي وي مري ايوانس بود . اين نويسنده زن انگليسي  نام مردانه جورج اليوت به دليل برخي مصالح خانوادگي برگزيد. وي در طول  شصت سال از زندگي خود  آثار فراواني به يادگار گذاشت. از ميان آنها مي توان به سيلاس مارنر ، آدام بيد و آسياب نهر فلاس اشاره كرد .  وي  در  چنين روزي در سال 1880 ميلادي در 61 سالگي در سالگرد تولد ش در گذشت .

تولد رابيندرانات تاگور  :  
سر رابيندرانات تاگور شاعر و نويسنده بر جسته هندي در چنين روزي در سال 1861 ميلادي در كلكته  چشم به جهان گشود . پدرش يكي از روحانيان بزرگ بود . تاگور به يك خانواده ممتاز وابستگي داشت و پدران او همه از مردان بزرگ هند بودند . پس از تحصيلات ابتدايي  ، وي براي فراگيري حقوق به انگلستان رفت و در لندن به ادبيات گرايش يافت و به تحصيل آن پرداخت . در اين زمان به سرودن شعر پرداخت و در سن هجده سالگي "ترانه هاي آفتاب " و" ترانه هاي شامگاه"  را منتشر ساخت . وي در اين اشعار رمانتيسيسمي  جديد را خلق كرد . تاگور پس از بازگشت به موطن اصلي خود  ، كتاب هاي زيبايي از جمله "باغبان و سگ هاي گرسنه " ،" داستانهاي ديگر" و" ماه در خشان " را انتشار داد . وي در سال 1913 ميلادي موفق به دريافت جايزه ادبي نوبل شد . او در پايان عمر به اروپا ، اسيا و آمريكا سفر كرد و به مناسبت هزاره فروسي سفري نيز به ايران داشت . تاگور نه تنها در شعر و نويسندگي بلكه در نقاشي  و آهنگسازي نيز استاد بود . اكثر كتاب هاي او بوسيله خودش يا ديگران به انگليسي ترجمه شده اند . برخي از آثار او عبارتند از" پادشاه تالار سياه " ، "ميوه جمع كن "، "ناسيو ناليسم "، "شعر هاي خبير "، "داستانايي از تاگور"  ،" بندهاي گسسته " ، "نامه هايي به يك دوست " ، " مذهب بشر " ، " شخصيت "، " نكته هايي از بنگال" ، "چشم درد "و "هديه عشق و باغبان  "

نخستين آزمايش اشعه ايكس : 
 در چنين روزي در سال 1895 ميلادي ويلهلم رونتگن پزشك آلماني نخستين بار اشعه ايكس را روي دست همسرش آزمايش كرد .

جنگ هوشي مين با فرانسه :
در چنين روزي در سال 1946 ميلادي ،   جنگ هوشي مين با فرانسه  آغاز شد . فرانسه قصد داشت بارديگر حكومت استعماري خود را در ويتنام مستقر سازد.  

ديدار براي جنگ :
در چنين روزي در سال 1944 ميلادي  ، وينستون چرچيل نخست وزير وقت انگلستان به واشنگتن رفت تا در كنفرانس جنگ با حضور روزولت ديدار كند .

لخ والسا رييس جمهور شد :  
در چنين روزي در سال 1990 ميلادي لخ والسا به عنوان نخستين رييس جمهوراز طرف مردم  لهستان  انتخاب شد .

كابينه جديد افغانستان :


در چنين روزي در سال 2001 ميلادي سي افغاني از جمله دو زن در كابينه جديد افغانستان حضور يافتند .  در چنين روزي حامد كرزاي به عنوان نخستين رييس جمهور بعد از طالبان در افغانستان منصوب شد .

تولد جرج گيسنگ :
 در چنين روزي در سال 1857 ميلادي جرج رابرت گيسنگ رمان نويس هلندي به دنيا آمد .

تولد آندره ژيد :


در چنين روزي در سال 1869 ميلادي آندره ژيد نويسنده فرانسوي به دنيا آمد . او در سال 1947 جايزه نوبل را از خود كرد . ژيد يازده ساله بود كه پدرش را از دست داد . او  در سال پنجم ابتدايي از مدرسه اخراج شد . وي پس از آن شروع به مطالعه آثار شاعران نمود و بالاخره موفق شد ديپلم ادبي بگيرد. نخستين اثر او به نام" دخترهاي آندره والتر"  منتشر شد . مضون اصلي اين كتاب مبارزه با شهرت است . تمامي آثار او  بر پايه هاي خواست هاي  غريزي قرار دارند . وي در دوران سفر به الجزاير به مرض سل دچار آمد . "مائده هاي زميني" اثر مشهور  همين دوران اوست .  آهنگ روستايي ، سكه بازان ، بازگشت از شوروي ، پرومته در زنجير ، تزه ، خاطراتي از اسكار وايلد و تربيت زنان عناوين برخي از آثار اويند . وي در سال 1951   ميلادي دار فاني را وداع گفت .

تولد ميخاييل نعيمه :
 در چنين روزي  در سال 1889 ميلادي ميخاييل نعيمه نويسنده لبناني به دنيا آمد .

تولد شارل دو گل :


در چنين روزي در سال 1890 ميلاد ي شارل دو گل به دنيا آمد .  دو گل بين سالهاي 1958 تا 1969 بر كشور فرانسه حكومت كرد . پدرش مدرس فلسفه و ادبيات بود. ژنرال شارل دو گل سياستمدار بر جسته فرانسوي  نقش حساسي در مراحل پاياني جنگ جهاني دوم براي كشورش ايفا كرد . او علاوه بر خدمات سياسي خود توانست با بر خورد واقع بينانه مساله الجزاير را حل كند . دو گل در انتخابات سال 1965 ميلادي دگر باره به رياست جمهوري فرانسه برگزيده شد و با وجود پيروزي سال 1968 بر مخالفان خود و با همه محبوبيتي كه در ميان هموطنان خود داشت در اثر شكست در رفراندوم معروف سال 1969 از رياست جمهوري كناره گيري  كرد . وي در نهم نوامبر 1970دار فاني را وداع گفت . 

در گذشت رالف امرسون : 
درچنين روزي در سال1882ميلادي  رالف امرسون ازنويسندگان و فيلسوفان آمريكايي درگذشت.  امرسون  نخستين اثرخود به نام طبيعت را نوشته است . اين كتاب درباره فلسفه ايده آليستي است . وي نخستين نويسنده آمريكايي است كه با ادبيات غني ايران آشنا شد و شخصيت‎هاي برجسته ادبي كشورمان همچون حافظ، مولوي، سعدي و خيام را به جهان غرب معرفي كرد.

شورش عليه ماليات :
در چنين روزي در سال 1731 ميلادي مردم آلمان (دوچ ) شورش گسترده اي را عليه ماليات وارد ه برگوشت در اين كشور به راه انداختند .

اشغال بخشي از عثماني :
در چنين روزي  در سال 1790 ميلادي نيروهاي روسيه بندر اسماعيليه را در عثماني به اشغال خود در آوردند .

نخستين درخت چراغان كريسمس :
در چنين روزي در سال 1882 ميلادي توماس اديسون اولين درخت كريسمس چراغاني را درست كرد . 

ارتش پرولتاريا :
در چنين روزي در سال 1941 يوزيپ تيتو نخستين جنبش پارتيزاني  را عليه اشغالگران نازي در جنگ جهاني دوم  در يوگسلاوي بنا نهاد . او پس از جنگ ، كنترل حزب كمونيست و كشورش را در دست گرفت و در سال 1948 از استالين بريد و يوگسلاوي را از كنترل خارجي اتحاد جماهير شوروي خارج ساخت .

زلزله مهيب در نيكاراگوئه :

در چنين روزي در سال 1972 ميلاد ي بر اثر يك زلزله شش مميز بيست و پنج صدمي در مقياس ريشتر  در نيكاراگوئه ، دوازده هزار نفر جان باختند . 

سرد ترين روز سال :
چنين روزي در سال  1989 ميلادي به عنوان يكي از سردترين روزهاي  تاريخ ياد شده است . در برخي  از شهر هاي آمريكا
درجه حرارت هوا حتي به شصت درجه فارنهايت زير صفر رسيد .

روز جهاني كشاورزي   :


همه ساله چنين روزي به عنوان روز جهاني كشاورزي  در كشور هاي مختلف گرامي داشته مي شود .  در ايران نيز همزمان با اين روز  ، هفته كشاورزي آغاز مي شود .

روز عزاي عمومي در مكزيك :
در چنين روزي در سال 1815 ميلادي در مكزيك خوزه ماريا وره لوس در گذشت . وي كشيشي انقلابي بود كه به دست اسپانيايي ها اعدام شد . همه ساله به همين مناسبت در مكزيك عزاي عمومي است .