وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه سهم بیمه صندوق بازنشستگی در بیمه های تکمیلی ۳۰ درصد افزایش پیدا می کند، گفت: جلب مشارکت خیرین مهارت افزا دنبال خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر، محمد شریعتمداری در نشست با روسای کانون های بازنشستگان وزارت آموزش و پرورش گفت: از نزدیک با مشکلات بازنشستگان آشنا هستم به همین دلیل باید تلاش کنیم تا نسبت به حل مشکلات این افراد اقدام کنیم و بر آلام بازنشستگان کشوری و لشگری نیفزائیم.

وی با اشاره به اینکه در سال های قبل دستمزدها با تورم همخوانی نداشت اما طی سالهای اخیر تلاش کردیم تا حدی حقوق ها را متناسب کنیم، گفت: طی این سالها حقوق متناسب با تورم افزایش یافته که البته در شرایط مطلوبی نیستیم و باید در بودجه سال آینده اعتباری را ویژه این امر در نظر بگیریم.

شریعتمداری تاکید کرد: اجرای قانون خدمات کشوری که در سال ۸۶ به تصویب رسیده را تکلیف دولت می دانیم و تا زمانی که این قانون به طور کامل اجرا نشود، مشکلات حل شدنی نیستند.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: برخی از مشکلات بازنشستگان کشوری به شرایط اقتصادی جامعه، عدم اجرای قانون خدمات کشوری، محدودیت ها و درآمدهای نفتی دولت و غیره باز می گردد اما در مجموع نمی توانیم از این حق مسلم عبور کنیم و باید برای آن چاره ای باندیشیم.

وی گفت: اجرای این قانون و همچنین همسان سازی حقوق بازنشستگان بخشی را در بودجه سال ۹۸ در نظر گرفته ایم که اگر اجرای کامل آن مقدور نباشد، طی یک برنامه زمان بندی شده به آن خواهیم رسید.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اظهارداشت: اموالی که ما در اختیار داریم بیت المال نیست و حق الناس است و به عنوان وکیل بازنشستگان آنها را اداره می کنیم. به همین علت باید با شفافیت کار کنیم.

شریعتمداری گفت: بازنشستگان بدانند که از این پس همه فعالیت های اقتصادی در اتاق شیشه ای اتفاق می افتد و شرکت های زیان ده نیز طی برنامه زمان بندی شده از بدنه صندوق بازنشستگی کشوری جدا می شوند و به دارایی تبدیل خواهند شد که سود آن نیز به ذینفعان که همان بازنشستگان هستند می رسد.

وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: ادغام کردن هلدینگ ها و پنج لایه شدن حقوق ها نیز باید اصلاح شود و بنده از میان روسای کانون های بازنشستگی، مشاور انتخاب خواهم کرد و در مجموعه هیئت مدیره صندوق بازنشستگی کشوری نیز نماینده ای از بازنشستگان حضور خواهد داشت.

شریعتمداری اظهارداشت: اگر مدیری که یک شرکتی را خوب اداره می کند حقوق زیادی بگیرد باید آن را به بازنشستگان اعلام کنیم و شفاف سازی اعلام شود و در این میان پنهان کاری نداریم و چنانچه بازنشستگانی مخالف آن باشند باید اعلام کنند.

وی با اشاره به اینکه باید صدای بلند نواهای ضعیف در جامعه باشیم، گفت: انضباط مالی و پشگیری از فساد در دستور کارمان قرار دارد و هیچگونه اخوتی با افرادی که تخلف می کنند نداریم و اگر فردی متخلف بود دستش را قطع می کنیم.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه مشکلاتی که امروز شما در این جلسه مطرح کردید را شنیدید و طی حضورم در وزارتخانه اقداماتی هرچند اندک را انجام داده ایم، گفت: اقداماتی که نتوانیم انجام دهیم، نمی گوئیم و نباید وعده های بیهوده دهیم و صحبتی را بکنیم که از عهده اش بر نمی آئیم. به همین دلیل پس از بررسی موارد مطرح شده با توجه به توان اقداماتی را انجام خواهیم داد.

شریعتمداری گفت: خدمات نسبی در سال جاری انجام شده که البته کم بوده و برای آن نه تنها مفتخر نیستیم، بلکه شرمنده هم هستیم.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه از میان یک میلیون و ۴۲۰ هزار بازنشسته کشوری ۸۳۲ هزار و ۳۳۶ نفر آنها یعنی حدود ۶۱.۳ درصد بازنشستگان را، بازنشستگان آموزش و پرورش تشکیل می دهند، اظهارداشت: تاکنون یک میلیون نفر از بازنشستگان کشوری وام دریافت کرده اند که البته رقم آن بالا نیست و باعث خجالت ماست اما در مجموع ۸۲ درصد از بازنشستگان آموزش و پرورش حداقل یک بار از این وام ها برخوردار شده اند.

به گفته وی، ۸۲۸ هزار و ۹۴۶ نفر بازنشسته نیز از تور سیاحتی استفاده کرده اند که ۷۳ درصد آنها بازنشستگان کشوری بوده اند و همچنین بر اساس اعلام مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری تا پایان سال ۵۰ هزار نفر به تعداد افرادی که از تورهای سیاحتی استفاده می کنند، اضافه می کنیم که این افراد از میان بازنشستگان آموزش و پرورش خواهند بود و ۲۰۰ هزار ظرفیت جدید نیز برای آنها در تخصیص وام در نظر گرفته خواهد شد.

شریعتمداری به بیمه تکمیلی بازنشستگان کشوری نیز اشاره کرد و گفت: در این راستا قدم هایی برداشته شده که خیلی پروپیمان نیست به همین دلیل قرار شده سهم بیمه تکمیلی صندوق بازنشستگی ۳۰ درصد افزایش پیدا کند و اینگونه شرایط بهتری برای بازنشستگان خواهد بود.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: کارت منزلت نیز باید منزلت یافته و یا اینکه فکر دیگری به جای آن کنیم و جلب خیرین مهارت افزا نیز باید دنبال شود.

وی افزود: پنهان‌کاری هم نداریم، اگر پاداش آخر سال به مدیری لایق داده می‌شود ایرادی ندارد، اما اگر مدیر لایق نیست، جلویش را می‌گیریم.