به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی روز پنجشنبه در همایش اخلاق و سلوک که در مدرسه نواب صفوی برگزار شد اظهارکرد: موضوع اخلاق چه عمومی و یا حرفه ای مورد بحث بسیاری از صاحبان اندیشه در طول تاریخ بوده است.
وی افزود: رعایت اصول اخلاقی مورد تاکید است اما باید ببینیم مبنای اصول اخلاقی تعیین شده کجاست، در مجموعه دستورات الهی وقتی موضوع اخلاق مطرح می سود جدای از احکام و عقاید نیست.
تولیت آستان قدس رضوی خاطرنشان کرد: اخلاقی که در فقه بحث می شود هم در حوزه عقاید، حوزه احکام و در اخلاق فاضله است، ما به مجموع این سه بخش فقه می گوییم اگرچه در اصطلاح حوزوی فقه فقط احکام الهی است.
عضو شورای عالی حوزه خراسان اذعان کرد: اخلاق در فرهنگ دینی امری جدای از مسائل فقهی نیست، اساس دین و فقه تربیت و کرامت انسان است به همین جهت تمام فقه ما برای تربیت انسانی برخوردار از کرامت اخلاقی است که این اصول مبتنی بر عقاید حقه، اخلاق کریمه و احکام الهی است.
رئیسی ابراز کرد: روح و جان انسان بزرگوار فقط خدامحور است و تمام جلوه های رفتار او خدا خواهی، خدامحوری است که نتیجه موضوع این است که فرد خود بین و خود محور نخواهد شد که جایگاه کرامت نفس است.
وی به بخش های مختلف کرامت اشاره و عنوان کرد: کرامت ذاتی و اکتسابی است، ذاتی آن است هر چه در هیئت انسان بود دارای کرامت است و به موجب این که انسان است بر همه موجودات برتری دارد که این هنر نیست ولی کرامتی که موجب این می شود انسان در جایگاه روح بزرگ قرار گیرد کرامت اکتسابی است که نیازمند زحمت است و این موضوع بسیار مهم است.
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان این که اخلاق الهی ریشه در نیتی الهی دارد اذعان کرد: ریشه اخلاق انتفاعی جلب توجه دیگران، جذب منافع و تحکیم موقعیت است که در ظاهر هر دو اخلاق هستند اما اخلاق الهی ریشه در الهی بودن دارد در مقام تضاد منافع منافع شخصی الهی انتخاب می شود.
وی افزود: در قلب اروپا جنایاتی اتفاق افتاد واین هایی که دم از حقوق حیوانات می زنند در مقابل این جنایات سکوت کردند به همین دلیل از اخلاق برای منافع خود استفاده می کنند.
تولیت آستان قدس هدف از تشکیل حکومت و نظام را رفاه اجتماعی در پرتو هدایت انسان دانست و اظهار کرد: جامعه برای تشکیل نظام مبتنی بر اصول اخلاقی نیاز دارد تا هدایت شود تا خودش عدالت را رقم بزند، فعالیت های دولت و اساس نظام باید هدایت باشد یعنی در تمام شئون اجتماعی هدایت را اصل قرار دهد تا جامعه به سوی عدالت برود.
رئیسی یادآورشد: در متن اندیشه انقلابی تفکر و آینده نگری وجود دارد، اندیشه انقلابی در آن نظم و اخلاق قرار داده شده است و این تفکر علاوه بر معنویت نگاه ژرف به ظرفیت و امکانات پیش رو قرار دارد.
وی اظهار کرد: اگر دچار پدیده این که انقلاب و اداره جامعه به ما ربطی ندارد بشویم خطرناک است، آن چه حوزه ما را تهدید نمی کند سکولاریزم الحادی است سکولاریزم به معنی معنویت های بودایی و عرفان های کاذب حوزه را تهدید نمی کند اما سکولاریزم اجتماعی حوزه ها را تهدید می کند و این یعنی بگوییم آن چه در جامعه رخ می دهد به ما مربوط نیست.
تولیت آستان قدس رمز موفقیت امام راحل را همراهی با جامعه دانست و تصریح کرد: ما بیش از هر زمانی نیازمند به تهذیب نفس و خودسازی هستیم، امروز گرایش به معنویت بسیار زیاد است به ویژه معنویت به فرهنگ شیعه و مکتب اهل بیت(ع) که از آن داعش و طالبان در نمی آید، امروز جهان منتظر شنیدن حرف نو برای هدایت است.