وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: جامعه امن جامعه ای است که در آن امنیت اخلاقی، همدلی و اعتماد موج بزند، هرچه این سه ویژگی بیشتر در جامعه باشد امنیت ما بیشتر خواهد بود.

به گزارش خبرنگار مهر، سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز در بیست و یکمین گردهمایی معاونین اجتماعی استان ها و پلیس های تخصصی ناجا با اشاره به چهار دهه تلاش نیروی انتظامی اظهار کرد: زحمات این نیرو در چهار دهه نشان می دهد که از نظر سازمانی این نیرو توانسته موفقیت های زیادی را پیدا کند و گام های پیشرفت کاملا ملموس و مشهود است.

وی ادامه داد: در اتفاقات متعدد می توان دید که نیروی انتظامی گام های موثر برداشته و برای امنیت داخلی و مقابله با دشمنی های خارجی به شکلی موثر اقدام می کند. نیروی انتظامی با کمترین هزینه بیشترین فایده را حاصل کرده که این نشان می دهد که این نیرو توانسته یک التزام خوب در سازمان خود را ایجاد کند که نمونه های آن را می تواند در اتفاقات دی ماه سال پیش و خیابان پاسداران دید.

وزیر ارشاد تاکید کرد: امنیت اجتماعی حلقه وصل بین امنیت فردی و امنیت ملی است و این امنیت اجتماعی می تواند جامعه را با ثبات نگه دارد. در پدید آوردن امنیت اجتماعی دو رویکرد مهم است، رویکرد اول رویکرد سخت افزارانه است است که ما امنیت اجتماعی را محصول فضاهای فیزیکی بدانیم و احساس کنیم با تقویت سخت افزاری امنیت اجتماعی حاصل خواهد شد و از گذشته دور این نوع نگاه وجود داشته است و مردم از گذشته از قلعه ها استفاده می کردند برای امنیت. امروز با دوربین ها مختلف این امنیت برقرار می شود پس نگاه سخت افزاری را نمی توان نادیده گرفت.

صالحی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر آنچه مطالعات نشان می دهد امنیت اجتماعی محصول اتفاقات نرم افزارانه است یعنی امنیتی که خود جامعه آن را خلق کند. ما باید از ظرفیت و توانمندی خود جامعه برای امنیت استفاده کنیم.

وزیر ارشاد یادآورد شد: به نظر می آید که برای یک جامعه امن پاره ای از ویژگی ها اهمیت دارد. ابتدا امنیت اخلاقی در یک جامعه باید رصد شود، در مرحله باید جامعه امن‌ را باید جامعه مشارکت گرا دید، در وهله سوم جامعه امن باید اعتماد اجتماعی بالا را دارد.

صالحی گفت: جامعه امن جامعه ای است که امنیت اخلاقی، همدلی و اعتماد موج بزند، هرچه این سه ویژگی بیشتر در جامعه باشد امنیت ما بیشتر خواهد بود و فاصله از این ویژگی ها کار نیروی انتظامی را سخت تر می کند، البته بخشی از مطالعات اجتماعی ما نشان می دهد که ما با یک جامعه ای که این ویژگی ها را داشته باشد فاصله داریم.

وی افزود: در حوزه امنیت اخلاقی مطالعات نشان می دهد که در حوزه های مختلف جامعه نسبت به شرایط اخلاقی خودش خوشبین نیست، این کار ما در حوزه فرهنگ و نیروی انتظامی را در حوزه امنیت با مشکل مواجه می کند. افکار عمومی احساس می کند آمار دروغ، تهمت، تظاهر، تقلب در جامعه در سطح بالایی است.

وزیر ارشاد گفت: ما باید در حوزه مشارکت اجتماعی فعالیت بیشتری را با ناجا داشته باشیم، جامعه اگر همدل و همکار باشد خودش تولید امنیت می کند و اگر فردگرا و انزواگر باشد تهدیدی برای امنیت به شمار می آید، اینکه مردم چقدر در این حوزه ها تلاش می کند آمارهای ما در کمک به خیریه ها، تحت پوشش قرار دادن بچه های بی سرپرست، اهدا خون،تهیه جهیزیه و... نشان می دهد که آمارها خوب نیست. این یعنی ما در حوزه خیرات، انفاق اجتماعی که می تواند یک تعاون اجتماعی را رقم بزند ضعف های قابل توجهی داریم.

وی گفت: همچنین درباره حضور در انجمن ها و تشکل ها مختلف مطالعاتی انجام شده است که رقم های عدم حضور بالا است، شهروندهای ما در قالب یک گره اجتماعی که بتواند آنها را فعال کند کمتر حضور دارند.

صالحی تاکید کرد: در شاخص سوم یعنی اعتماد اجتماعی باید چند در چند شاخه، اعتماد به نهادهای اجتماعی حوزه های اجتماعی و گروه های اجتماعی و در آخر اعتماد به قاطبه مردم باشد. در این چهار فضا ما فاصله های قابل توجهی با استاندارد داریم. در یک جامعه اسلامی انتظار می رود اعتماد به قوای سه گانه بالای ۵۰درصد باشد اما این قالب را نداریم. نسبت به سازمان های اجتماعی هم همین وضعیت حاکم است و مطالعات نشان می دهد فاصله خیلی زیاد است.

وزیر ارشاد ادامه داد: گروه های اجتماعی هم شرایطشان بر همین شکل است. هرچند وضعیت قدری بهتر است اما در همین محدوده هم بالاترین آمار مربوط به معلمان است. 

وی ادامه داد: در نگاه اول برای امنیت اجتماعی باید تحولات اجتماعی را شناخت و نباید از این تحولات غافل شد و درست در این زمینه بررسی ها انجام شود. وزارت ارشاد در این زمینه مطالعاتی دارد و باید رصدهای فرهنگی و اجتماعی داشته باشیم، در این حوزه ها باید نسبت های اجتماعی خود را بیشتر کنیم.

وزیر ارشاد ادامه داد: مطالعات اجتماعی در نیروی انتطامی صورت می گیرد، این هم می تواند در ارتباطات ما موثر باشد، ما باید ببینیم داده ها چه چیزی را به ما منتقل می کند و پس از آن ما چگونه می توانیم این داده ها را به سمت حل کردن ببریم.

وی افزود: تعامل با رسانه ها هم‌ از زاویه همان تولید امنیت اجتماعی می تواند جامعه مولد برای امنیت را به دست بیاورد. رسانه می تواند کارکرد درست نیروی انتظامی را نشان دهد از این رو تعامل با رسانه بسیار مهم است، رسانه ملی رسانه های حقیقی و مجازی  به عنوان یک خط ارتباطی می تواند نقطه های تعامل را برای ایجاد یک جامعه امن بیشتر کند.

وزیر ارشاد تصریح کرد: موضوعاتی که به یک امنیت اجتماعی کمک می کند باید با رسانه ها در میان گذاشت و بعد همفکری را به همکاری رساند.