به گزارش خبرنگار مهر، علی محمد احمدی ظهر یکشنبه در همایش شوراهای آموزش و پرورش در یاسوج، افزود: شورای آموزش و پرورش از مهمترین شوراهای است که در ساختار اداری و آموزشی کشور پیش بینی شده و در طول ۴۰ سال گذشته نظام جمهوری اسلامی تلاش کرده که در بعد کمی که افزایش فضای فیزیکی، پوشش آموزشی، تقویت و تولید محتوا و تقویت ساز و کارهای کمک آموزشی رشد این بخش ها را محقق کند.
فاصله تا وضعیت مطلوب
احمدی با بیان اینکه در بعد پوشش تحصیلی شاهدیم که در محرومترین نقاط کشور نیز بخش قابل توجه جمعیت جامعه هدف زیر پوشش برنامه های آموزشی قرار گرفتند، افزود: علیرغم همه تلاش های انجام شده، با وضعیت مطلوب فاصله معنی دار داریم.
وی ابراز داشت: تجربه جهانی نشان داده که کشورهایی که امروز پیشرو بوده و از قدرت تولید بیشتر و تجربه دانشی بالاتر برخوردارند و در عرصه های مختلف حرفی برای گفتن دارند، به آموزش و پرورش اصالت داده اند.
احمدی با اشاره به اینکه این اصالت نباید تنها در سخنرانی ها، میزگردها و بیانیه ها محدود شود، گفت: اصالت زمانی است که ما تمام توان نرم و سخت را بکاربگیریم و آموزش و پرورش اولویت اساسی ما باشد.
احمدی با بیان اینکه دنیا آرام آرام از اقتصاد صنعتی به سمت اقتصاد دیجیتال و اطلاعات محور نقل مکان می کند، خاطرنشان کرد: در سده های گذشته هر یکصد سال یکبار یک انقلاب صنعتی رخ می داد و این انقلاب صنعتی سبک زندگی، نوع اقتصاد، نوع تعاملات و فهم مشترک بشری را تغییر می داد، اما در اقتصاد دیجیتال امروز این یکصد سال به ۵ سال محدود شده است.
وی افزود: هر پنج سال اندیشه نسل ها عوض می شود و مانیز باید محتوا و سازوکار، نگاه و رویکردها را تغییر دهیم تا بتوانیم سبک زندگی جدید را برای جامعه تهیه کنیم.
احمدی خاطرنشان کرد: این طبیعی است که رسالت اصلی این تغییر مبتنی بر سرعت، بر عهده نظام آموزشی و آموزش و پرورش است.
استاندار گفت: این آموزش و پرورش است که باید از ابتدایی شروع کند و اگر در این دوره نتوانیم معلمی داشته باشیم که فهم درستی از تحولات نوین داشته باشد.
وی افزود: اگر این معلم را در اختیار نداشته باشیم، خمیر مایه طوری تنظیم می شود که دانش آموز نمی تواند تحولات جدید را به سرعت درک کند.
احمدی تصریح کرد: اگر معلم پایه معلمی باشد که تحولات پیرامونی را بداند، می تواند در نظم ذهنی به دانش آموز داده هایش را به گونه ای منتقل کند که دانش آموز انسانی نو و توسعه ای باشد.
استاندار گفت: باید نخبه ترین ها را انتخالب کنیم و برای جاهایی که قالب نگرفته استفاده کنیم و ما باید نظم پذیری، تعهد اجتماعی، جامعه پذیری، راستگویی و صداقت را در مدرسه ابتدایی یاد بدهیم.
احمدی عنوان داشت: اگر تواستیم چنین سرمایه گذاری را انجام دهیم و خشت اول را محکم بگذاریم، موفق می شویم و البته این موارد به معنای نفی دوره متوسطه و دیگر دوره ها نیست، ولی گام اول بسیار مهم است.
احمدی افزود: محتوای کتاب های آموزشی ما باید به شکلی باشد که ریل را برای ۵ دهه آینده آماده کند.
استاندار تصریح کرد: اگر شوراهای آموزش و پرورش ما این ظرفیت را داشتند که چنین خوراکی را تهیه کنند، جامعه ما می تواند پیشرفت را با سرعت بیشتری در آینده درک کند.
وی افزود: باید شوراهای آموزش و پرورش مورد توجه قرار بگیرد.
ضرورت توسعه سخت و نرم در حوزه آموزش و پرورش
استاندار تصریح کرد: رشد جمعیت در این چهار دهه ظرفیت سازی برای توسعه سخت و نرم را طلب می کند و قطعا باید بار دانشی معلمان و همچنین ارتقای فضای فیزیکی و تجهیزات کمک آموزشی و تولید محتوا دو برابر شود.
استاندار با اشاره به اینکه یک درصد از تولید داخلی نمی تواند پوشش مناسبی برای تحقق رفع نیازها های بخش آموزش و پرورش را داشته باسد، گفت: باید تلاش کنیم که منابع لازم که تنها اتکای به منابع دولتی نیست را تامین کنیم و از ظرفیت های خیرین، سازمان های مردم نهاد، کمک های بین المللی و ... استفاده کنیم و این ظرفیت ها را در سبد توسعه ای قرار دهیم و بستر برای رشد دانش آموزان فراهم شود.
احمدی با بیان اینکه طرح تحول بنیادین، رتبه بندی معلمان، توسعه مهارت آموزی، آموزش مدیران و تغییر محتوای تحصیلی توسط دولت دنبال می شود، ابراز داشت: باید این مهم را سرعت ببخشیم و دیگر نمی توانیم جوانان را به سبک و شیوه آموزشی گذشته وارد بازار کنیم.
استاندار افزود: امروز بازار، بازاری تقاضا محور است و عرضه ای که با تقاضا انطباق دارد می تواند مفید واقع شود.
وی ابراز داشت: اگر دانشگاه، هنرستان و مراکز آموزشی نتواند منطبق با نیازهای جامعه تولید نیروی انسانی داشته باشد، این تولید به خیل یقه سفیدانی تبدیل می شود که مدرک دارند، اما فاقد مهارتند و در این سبک از آموزش و پرورش هزینه کرد بی نتیجه است.
استاندار گفت: باید آموزش و پرورشی داشته باشیم که تولید یقه سفید نکند و تولید نیرویی را انجام دهد که با توجه به نیازهای جامعه قدرت انطباق داشته باشد.
احمدی گفت: در بعد بودجه آموزش و پرورش تلاش ها انجام می شود که ارتقای ظرفیت ها را داشته باشیم و گام به گام در حوزه نیازهای معیشتی معلمان، ساختار و زیرساخت ها و تولید محتوا تحولاتی ایجاد خواهد شد که اسناد بالادستی محقق شود.
اداره مدارس یک نفره با عقلانیت همخوانی ندارند
استاندار با اشاره به وضعیت استان، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه استان ما استانی است که نسبت به بسیاری از استان های کشور جمعیت روستایی بیشتری دارد و با توجه به پراکندگی جمعیت بردن امکانات آموزشی به همه روستا ها تاحدودی مشکل است، موارد تک به تک دنبال می شود و تلاش خواهیم کرد که بستر مناسبی ایجاد شود.
احمدی گفت: اداره مدارس یکنفره با هیچ عقلانیتی همخوانی ندارد و ما بین حق برخورداری از آموزش حتی یک شهروند و کارآمد بودن نظام آموزشی گیر افتاده ایم. باید بازنگری در شیوه های آموزشی داشته باشیم که تجمیع صورت بگیرد و همچنین استفاده از ظرفیت خیرین، بانک ها و بخش های مختلف برای تقویت فضاهای آموزشی هدفگذاری شده است.
احمدی خاطرنشان کرد: یکی از نگرانی ها این است که درصد بالایی از مدارس ما از سوخت های فسیلی استفاده می کنند و اتفاقاتی که در کشور رخ می دهد نیز برای ما دلخراش است که نونهالان ما به دلیل فقدان امکانات دچار آتش سوزی شوند.
احمدی افزود: منابع موجود در اختیار آموزش و پرورش با نیازهای ما همخوانی ندارد و باید اولویت ها مد نظر قرار بگیرد.
استاندار تصریح کرد: استاندارد سازی سیستم های گرمایشی و سرمایشی موضوعی است که باید اولویت کوتاه مدت ما باشد و شورای آموزش و پرورش باید به این مهم توجه کند.
احمدی گفت: اگر بهترین جاده ها را داشته باشیم، اما آموزش و پرورش ما باور نظم پذیری را به دانش آموزان منتقل نکند، آن جاده تبدیل به قتلگاه می شود و این آموزش و پرورش است که با تکیه بر معلمی که باورمند پرورش یافته باشد، می تواند این باور را رقم بزند.
بکارگیری مغزافزارها در اقتصاد دیجیتال
احمدی تصریح کرد: منبع ما محدود و جمعیت زیاد است و آموزش و پرورش یک فرآیند پرهزینه و دیر بازده است که وقتی وارد مرحله بازدهی می شود، ارزش محصول و ستانده آن با هیچ محصولی قابل مقایسه نیست.
وی افزود: تحقق توسعه کشورهایی که به سرعت در اقتصاد دیجیتال تولید محتوا می کنند، در سایه صنایع سنگین نیست و این مهم در سایه مغرافزار است و این مغز افزار در حوزه آموزش و پرورش شکل گرفته است.