به گزارش خبرنگار مهر به نقل از الجزیره، ایران که از سیستم مالی بینالمللی کنار گذاشته شده است، برای دور زدن تحریمهای آمریکا به ارائه ارز دیجیتال دولتی نزدیکتر شد.
انتظار میرود این ارز دیجیتال در همایش دو روزه سالانه بانکداری الکترونیک و سیستمهای پرداخت که در ۲۹ و 30 ژانویه (نهم و دهم بهمن ماه) در تهران برپا میشود، معرفی شود.
زمینه اجلاس امسال «انقلاب بلاکچِین» است. بلاکچین یک تکنولوژی مانند دفترکل مالی مجازی است که به شبکهای از کامپیوترها اجازه میدهد تراکنشهای بین دو طرف را که تحت نظارت یک موسسه سوم مورد اعتماد، انجام میشود، تایید کنند.
جزئیات ارز دیجیتال ایران، در تابستان گذشته که دولت ترامپ این کشور را مورد تحریمهای جدیدی قرار داد، منتشر شد. بزرگترین محدودیتی که به اقتصاد ایران آسیب زد، قطع دسترسی این کشور به سوئیفت، در ماه نوامبر بود. این سازمان پیامرسان بین بانکی جهانی که در بلژیک قرار دارد، به بانکها در پرداختهای فرامرزی کمک میکرد.
کشورهایی که دسترسی آنها به سوئیفت قطع میشود، نمیتوانند به ازای صادرات خود پول دریافت کنند یا پول واردات خود را بپردازند. این کشورها از لحاظ مالی در تراکنشهای خارجی با مشکل مواجه میشوند و باید به روشهای دیگری برای انتقال پول، تکیه کنند.
انتظار میرود ارز دیجیتال ایران در چند فاز تکمیل شود. در اولین فاز، این ارز به عنوان یک ارز دیجیتال با پشتوانه ریال برای تسهیل پرداختهای بینبانکی، بین بانکهای ایرانی فعال در فضای دیجیتال و در فاز دوم احتمالاً به عنوان راهی برای ایرانیان برای پرداخت به ازای کالاها و خدمات، خواهد بود.
درحالی که این ارز مستقیما تجارت بین ایران و کشورهای دیگر را تسهیل نمیکند، ارز دیجیتال دولتی زمینه پیوستن ایران به سیستمهای پرداخت بینالمللی بر اساس بلاکچین را فراهم میکند که این میتواند به عنوان جایگزینی برای سوئیفت به کار گرفته شود.
از سوی دیگر ایران در ۱۴ نوامبر یک قرارداد ۳ جانبه همکاری در زمینه بلاکچین با روسیه و ارمنستان امضاء کرد. به دنبال نهایی شدن این توافق، نماینده امضاکننده یوری پریپاچکین، گفت: طبق اطلاعات ما، یک توسعه فعال ورژن ایرانی سوئیفت، در راه خواهد بود.