به گزارش خبرگزاری مهر، «ژاپن جذاب» یا (cool japan) مفهومی است که دولت ژاپن برای توجه به عزم این کشور برای تبدیل شدن به ابرقدرت فرهنگی استفاده میکند. بر این اساس ژاپن به دنبال بهره گیری تجاری از ظرفیتهای فرهنگی خود و اثرگذاری غیرمستقیم فرهنگی و ایدئولوژیک است.
بر اساس تازهترین گزارش ارسالی رایزنی فرهنگی ایران در ژاپن، در سال ۲۰۱۰، وزارت اقتصاد، تجارت و صنعت ژاپن «دفتر ارتقای صنایع خلاق» را تاسیس کرد تا صنایع خلاق و فرهنگی را ذیل مفهوم استراتژیک «ژاپن جذاب» سازماندهی کند و اعلام کرد که «فرهنگی عامی» ژاپن که شامل موسیقی، انیمه، مانگا، مُد، غذا، معماری و ابداعات الکترونیک میشود نقش بنیادین در این طرح دارد.
علیرغم بودجه قابل توجهی که دولت ژاپن به صندوق «ژاپن جذاب» اختصاص داده، موانع مهمی بر سر تحقیق اهداف آن قرار گرفته است. میانگین بالای سن جمعیت و نیروی انسانی ناکافی باعث شده است که ژاپن در این زمینه در حالت تدافعی قرار بگیرد یعنی به جای اثرگذاری فرهنگی ، سرگرم تنظیم روابط فرهنگی با مهاجرین خارجی شود. از طرف دیگر، آمار نشان می دهد دولت و بخش خصوصی ژاپن در همکاری با تحصیل کردههای خارجی به اندازه کافی موفق نبودهاند.
به طور متوسط سالانه تنها ۳۰ درصد فارغ التحصیلان خارجی در ژاپن مشغول کار میشوند. این میزان کم ناشی از اعتماد اندک ژاپنیها به استخدام خارجیها در پستهای مهم، ناکافی بودن فراخوان کار و دشواری زبان ژاپنی است. علاوه بر این، هنوز اکثر خارجیها اقامت در ژاپن را به چشم فرصتی برای پول درآوردن یا پلهای برای رفتن به غرب میبینند. البته این دیدگاه با وجود قوانین سخت گیرانه مهاجرتی و علاقه کارفرمایان به بستن قرارداد کوتاه مدت با خارجیها مطابقت دارد. حال باید دید آیا ویزای کار پنج ساله که از آوریل ۲۰۱۹ معرفی خواهد شد می تواند نگاهها را بهبود بخشد یا خیر؟