خبرگزاری مهر- گروه استان ها: بارش شدید باران و وقوع سیلاب در شهرهای مختلف لرستان به ویژه در خرم آباد و پلدختر خسارت های متعددی را در پی داشت تا در نهایت ستاد مدیریت بحران لرستان باز هم بدون حضور رئیس تشکیل جلسه بدهد.
هواشناسی لرستان از روزها قبل هشدارهای لازم را در خصوص بارش های سیل آسا داده بود و بارش ۱۰۰ میلی متری باران را پیش بینی کرده بود.
استاندار لرستان غایب جلسات ستاد مدیریت بحران
ستاد مدیریت بحران لرستان برای آماده باش دستگاه ها و پیشگیری از وقوع حوادث نخستین جلسه خود را تشکیل داد که استاندار لرستان به عنوان رئیس ستاد مدیریت بحران غایب این جلسه بود. از شب گذشته که میزان بارش ها به حداکثر مقدار خود رسید و رودخانه ها طغیان کرد ستاد مدیریت بحران بار دیگر در فرمانداری خرم آباد تشکیل جلسه داد که استاندار لرستان نیز با توجه به عدم حضور در استان در این جلسه حضور پیدا نکرد.
ظهر امروز سه شنبه نیز پس از فروکش بارش ها و مشخص شدن وضعیت خسارت های وارد شده به منازل مردم و زیرساخت های شهری، ستاد مدیریت بحران لرستان برای برآورد خسارت ها و پاکسازی معابر و منازل مردم تشکیل جلسه داد؛ جلسه ای که با مدیریت معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان و در غیاب سید موسی خادمی رئیس ستاد مدیریت بحران استان تشکیل شد.
غیبت استاندار لرستان در هر یک از جلسات ستاد مدیریت بحران استان و در شرایط بحرانی که نیاز به مدیریت ویژه و سریع دارد، مسئله ای است که جای تامل دارد. در شرایطی که مدیران دستگاه های امدادی و نیروهای آن ها بدون تجهیزات و با دست خالی به مردم سیل زده خدمت رسانی می کردند، رئیس ستاد مدیریت بحران استان غایب بود و تنها تلفنی جویای شرایط بحرانی لرستان می شد.
پیام تلفنی استاندار لرستان: به مدیران استان بگویید گوشی خود را دایورت نکنند!
معاون استاندار لرستان در جلسه امروز ظهر ستاد مدیریت بحران لرستان در سخنانی پیام تلفنی سید موسی خادمی رئیس ستاد مدیریت بحران لرستان به مدیران استان را اعلام کرد که در جای خود جالب توجه است!
استاندار لرستان ضمن گلایه از مدیران گفته بود: مدیران استان گوشی خود را دایورت نکنند.
وی همچنین اذعان داشته بود که برخی مدیران گوشی خود را خاموش کرده اند، اعلام کنید گوشی خود را روشن کنند.
شاید اگر استاندار لرستان شخصا در شرایط بحرانی استان حضور داشت نیاز به تماس تلفنی با مدیران نبود و با حضور در صحنه شرایط را مدیریت می کرد؛ اما این بار نیز سید موسی خادمی تنها غایب شرایط بحرانی لرستان است. جای سوال است که چرا استاندار لرستان با وجود آگاهی از پیش بینی های هواشناسی مبنی بر وقوع سیلاب در لرستان، استان را ترک کرده و در هیچ یک جلسات ستاد مدیریت بحران استان حضور نداشته است!
وقتی برای هشدار به مردم بلندگو نداریم
اما سیلاب لرستان زوایای دیگری نیز داشت؛ از جمله اینکه نبود بلندگو برای هشدار دادن به مردم و تخلیه خانه ها خود شرایط بحرانی را ایجاد کرده بود.
این موضوع واکنش معاون استاندار لرستان را نیز در پی داشت تا احمد مرادپور بگوید: برای مواقع بحران سیستم هشدار دهنده قوی تری را نیاز داریم.
علی رغم وقوع حوادث طبیعی مختلف در لرستان، این استان از کمبود امکانات و تجهیزات مقابله با حوادث و امدادرسانی رنج می برد و سفرهای متعدد مسئولان ملی نیز در این حوزه آوردی برای استان نداشته است.
دستمان خالی بود
کمبود تجهیزات امدادرسانی و مقابله با سیلاب در لرستان به گونه ای است که معاون استاندار لرستان اذعان داشت: نیروهای دستگاههای امدادی در سیلاب دیشب غیرتی عمل کردند، در مورد تجهیزات، همه دستمان خالی بود. سه یا چهار لودر داشتیم که برای این حجم از خسارت کافی نیست و کارایی ندارد.
زیرساخت های شهری موقت از جمله پل های موقت خود دامنه بحران را در لرستان گسترش داده بود به نحوی که مردم عامل اصلی ورود سیلاب به منازل را پل های موقت روی رودخانه «خرم رود» می دانند که مانع از جریان آب در مسیر خود و برگشت آب به درون معابر و منازل شده است.
پل های موقت لوله ای در سیلاب نقش داشتند و اگر نبودند برگشت آب به داخل خانه ها را نداشتیم
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار لرستان در این رابطه گفت: حتما پل های موقت لوله ای در سیلاب نقش داشتند و اگر نبودند برگشت آب به داخل خانه ها را نداشتیم و این اتفاقات نمی افتاد.
احمد مرادپور افزود: پل های موقت چندمین بار است که برای مردم دردسر درست کرده اند، پیشنهاد من این است که بعدازظهر امروز این پل ها تخریب شوند.
تاسیسات موقتی که برای روستاهای دیگر شهرستان ها از جمله پلدختر نیز احداث شده بود در سیلاب شب گذشته تخریب شدند تا اقدامات مسکن و موقتی خود به ایجاد بحران دامن بزنند. همین امر موجب انسداد محورهای روستایی پلدختر شد.
زیرگذرهایی که تبدیل به تونل آب شدند
زیرگذرهای شهر خرم آباد نیز همچون گذشته با بارش باران و سیلاب کارایی خود را از دست دادند و تبدیل به تونل های پر از آب شدند.
در سیلاب شب گذشته به ویژه زیرگذر دارایی شهر خرم آباد به طور کامل پر از آب و لجن شد؛ قطعا اگر هشدارهای قبلی نبود و مردم هوشیار نبود چنین استخرهای روبازی در سطح شهر خود به محل بروز حوادث جبران تبدیل می شدند.
به هر روی سیلاب و پر شدن زیرگذرهای شهر، اگر امروز خسارت جانی در پی نداشت در سیلاب های بعدی دوباره به محلی خطرناک برای بروز حوادث تبدیل می شوند و حل این معضل نیازمند یک راهکار قطعی و بلندمدت است.