به گزارش خبرگزاری مهر، سردار محمدرضا مقیمی ضمن تبریک سالروز پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و دهه فجر، اظهار کرد: یکی از پلیس های تخصصی ناجا که باید همگام با توسعه، تکنولوژی و تکنیک باشد، پلیس آگاهی می باشد.
وی با بیان اینکه پس از سال ۵۷ مقابله با جرایم در کمیته انقلاب اسلامی، ژاندارمری و شهربانی پیگیری می شد، افزود: بعد از سال ۷۰ با ادغام این چند سازمان، توانمندی مضاعف و تمرکز در رسیدگی به جرم بیشتر شد به طوری که این سه مجموعه به عنوان معاونت تحقیقات و کشف جرایم متمرکز شدند که پس از ادغام با توجه به توانمندی ها و نیز انگیزه هایی که در این سازمان وجود داشت پلیس آگاهی با چند سازمان کار خود را شروع کرد.
این مقام انتظامی با اشاره به سابقه تاریخی مرکز تشخیص هویت و توسعه آن در پلیس آگاهی، اظهار کرد: وضعیت این پلیس با گذشته قابل مقایسه نیست چرا که پلیس آگاهی از جهت رسیدگی به جرایم، محدود به جرم سرقت و موضوعات جنایی می شد و ازسوی دیگر تشخیص هویت از نظر علمی، محدود به سه اداره آزمایشگاه تحقیقات جنایی، اداره انگشت نگاری و اداره بررسی صحنه جرم بود.
سردار مقیمی به راه اندازی بانک اطلاعات اثر انگشت به صورت دیجیتال و تک انگشتی اشاره و تصریح کرد: مرکز تشخیص هویت در این بازه زمانی توانسته از نظر علمی و سطح تجهیزات، خود را تقریبا با سطح استاندارد جهانی به روز کند به طوری که در گذشته جستجو در بانک اطلاعات انگشت نگاری با ۱۰ انگشت انجام می شد که در حال حاضر این کار با یک انگشت نیز قابل انجام است.
این مقام انتظامی همچنین به راه اندازی آزمایشگاه ژنتیک جنایی( DNA ) که در جشنواره خوارزمی برنده جایزه علمی طرح برتر شد، اشاره و خاطرنشان کرد: سامانه دیجیتالی شناسایی و تشخیص گلوله و پوکه، در خصوص صحنه های جنایی که از سلاح گرم استفاده می شود یکی دیگر از تجهیزاتی هستند که در خاورمیانه منحصر به فرد است.
وی به ایجاد بانک اطلاعات چهره اشاره و خاطرنشان کرد: آزمایشگاه های صوت و تصویر و نیز DNA، بانک گلوله و پوکه، توسعه و تکمیل بانک های اطلاعاتی بیومتریک و غیر بیومتریک، آزمایشگاه ادله الکترونیک جنایی، فناوری استخراج DNA از استخوان و... و. از جمله دستاوردهایی است که پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، مرکز تشخیص هویت با تشکیل پلیس آگاهی بدست آورده است.
رئیس پلیس آگاهی ناجا با بیان اینکه خودروهای ویژه برای تیم های ویژه بررسی صحنه « CSA » و نیز بررسی اجساد قربانیان حوادث « DVI» تقریبا در سراسر کشور فعال شده است، گفت: در گذشته، اداره تشخیص هویت در همه استان ها فعال نبود اما در حال حاضر نه تنها این اداره در سراسر کشور راه اندازی شده بلکه بیش از ۱۵ استان نیز به صورت ویژه در سطح بالا از نظر تجهیزات فعالیت می کنند.
این مقام ارشد انتظامی کشور با بیان اینکه سهم کشف جرم از طریق روش های علمی و آزمایشگاهی در مقایسه با سال های گذشته، رشد بسیار چشمگیری داشته است، افزود: تشخیص هویت سهم بسزایی در کشف پرونده های پلیس آگاهی به روش علمی و با استفاده از تجهیزات در حوزه جنایی دارد.
وی بیان کرد: تیم های ویژه DVI در سراسر کشور و نیز در مرکز تشخیص هویت، برای حوادث طبیعی و وقایع غیر طبیعی که به محض وقوع حادثه، بلافاصله برای شناسایی حضور پیدا می کنند از دستاوردهای مهم بعد از انقلاب در این حوزه می باشد.
سردار مقیمی با بیان اینکه در گذشته، بررسی صحنه جرم فقط به صورت کروکی بود اما با ارتقای امکانات هر آنچه که در صحنه وجود دارد برای کشف جرم مورد پی جویی قرار می گیرد، گفت: در گذشته، اگر قتلی رخ می داد شاید تا چندین روز و یا حتی چند هفته، آن محدوده پلمب می شد و کارآگاهان برای دست یابی به سرنخی از پرونده و نیز تحقیق و تفحص به صحنه جرم می رفتند اما با توسعه آزمایشگاه های مربوطه در حوزه های مختلف، لازم نیست کارآگاهان در محل حضور داشته باشند، بلکه همه این آثار از صحنه جمع آوری شده و بعد نتایج بررسی ها ارائه داده می شود.
رئیس پلیس آگاهی ناجا خاطرنشان کرد: در حوزه آزمایشگاه بیولوژی جنایی با انجام آزمایش های جدید و پیشرفته و نیز به شیوه علمی به تعیین ملیت اقدام می کنیم.
وی به قدرت و توان علمی و نیز کسب مرجعیت مرکز تشخیص هویت پلیس آگاهی ناجا در شناسایی و تشخیص هویت اجساد سوانح و حوادثی نظیر شهدای منا، انفجار، زلزله و آتش سوزی اشاره و بیان کرد: به روش نمونه برداری و یا DNA می توان اثبات کرد که جنازه متعلق به چه کسی است و خانواده او کیست.
رئیس پلیس آگاهی ناجا در پایان به ارتقای چشمگیر علمی مرکز تشخیص هویت پس از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره و بیان کرد:این مرکز طی این سالها توانسته خود را از نظر علمی و تجهیزات به استانداردهای جهانی نزدیک کند به طوری که در حوزه کشف جرایم سهم بسزایی را به خود اختصاص داده است.