خبرگزاری مهر- گروه بین الملل: «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا از روز گذشته سفر اروپایی خود را آغاز کرد و در اولین گام وارد مجارستان شد. این اولین سفر وزیر امور خارجه آمریکا به بوداپست از سال ۲۰۱۱ محسوب می شود.
پمپئو در تور اروپایی خود به دنبال چند هدف است که یکی از آنها ایجاد نوعی اتحاد میان آمریکا و کشورهای اروپای شرقی در برابر روسیه و چین است.
در همین رابطه پمپئو در کنفرانس خبری مشترک با همتای مجار خود درباره رابطه با پکن و مسکو به بوداپست هشدار داد و عنوان داشت که رابطه با این کشورها مجارستان را هم از لحاظ سیاسی و هم از لحاظ اقتصادی بدهکار می کند.
اما آنگونه که راشاتودی گزارش کرده گویا این اظهارات پمپئو به مذاق مقامات مجارستان خوش نیامده و وزیر خارجه این کشور به اظهارات همتای آمریکایی خود واکنش نشان داده است.
«پیر سیارتو» وزیر خارجه مجارستان در واکنش به تهدید پمپئو در خصوص رابطه بوداپست با مسکو و پکن گفت: اگر برخی کشورها وقت خود را صرف دخالت در امور داخلی کشورهای دیگر بکنند جهان جای بهتری نخواهد بود.
وی در ادامه عنوان داشت: مجارستان می تواند رابطه ای متعادل هم با روسیه و چین و هم با غرب داشته باشد و این یک دورویی بزرگ است که بگویم مجارستان به واسطه رابطه با روسیه به حاشیه رانده شده است.
سیارتو همچنین تاکید کرد: در ظاهر انتقادهای زیادی وجود دارد اما در باطن روابط تجاری گسترده ای میان اروپا و روسیه وجود دارد که بالغ بر میلیاردها یورو می شود. همکاری با روسیه و چین به ما ضربه نمی زند و داشتن چنین روابطی موجب نشده که ما با ناتو رابطه کمتری داشته باشیم.
بر اساس این گزارش، با توجه به آنکه سفر پمپئو به شرق اروپا بلافاصله بعد از تصمیم آمریکا برای خروج از پیمان منع تولید موشک های میان برد هسته ای (INF) با روسیه انجام می شود، وزیر خارجه آمریکا تلاش می کند تا با لابی کردن با کشورهای اروپایی آنها را با موضع واشنگتن در خصوص INF همراه کند.
مقصدهای بعدی پمپئو در این تور اروپایی شامل کشورهای اسلواکی، بلژیک، لهستان و ایسلند هستند.
هدف دوم
اما هدف دیگر پمپئو در این تور، تحریک اروپا علیه ایران خواهد بود و تلاش خواهد کرد تا در کنفرانس ورشو اروپا را با مواضع ضد ایرانی آمریکا همراه کند.
پمپئو در کنار مایک پنس، معاون رئیسجمهوری آمریکا، در نشست ورشو شرکت خواهد کرد؛ این نشست «نشست وزیران برای ترویج آیندهای برآمده از صلح و امنیت در خاورمیانه» نام دارد.
در بیانیه وزارت خارجه در مورد این نشست اشارهای به ایران نشده، اما خود مایک پمپئو پیشتر گفته بود یک هدف عمده از برگزاری این کنفرانس، جمهوری اسلامی ایران است.
وزیر خارجه آمریکا اوایل بهمن ماه گفته بود کشورش قصد دارد برای مقابله با تهران یک ائتلاف تشکیل دهد.
با این حال مقامهای لهستانی گفتهاند نشست ورشو بهطور کلی مربوط به مسائل خاورمیانه است و یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا نیز اخیرا گفته این گردهمایی «نه ضد ایران است و نه تلاشی برای تشکیل ائتلاف».
البته وزارت خارجه ایالات متحده در بخشی دیگر از بیانیهای که روز هفتم فوریه منتشر کرده به نام ایران در کنار روسیه اشاره کردهاست.
به گفته این وزارتخانه مایک پمپئو در جریان سفر به بلژیک و دیدار با فدریکا موگرینی، مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در مورد «اهمیت تقویت امنیت اروپا و توجه به تهدیدهای ایران و روسیه» در کنار مسائل دیگر مانند رخدادهای ونزوئلا گفتگو خواهد کرد.
مقامهای آمریکایی در روزهای گذشته از ایجاد کانال مالی تجارت اتحادیه اروپا با ایران ابراز ناخرسندی کردهاند، ولی بهطور رسمی مشخص نیست آیا گفتگو در مورد این سازوکار مالی قرار است در سفر اخیر مطرح شود یا نه.
خبرگزاری رویترز در گزارشی که روز دوشنبه منتشر کرده میگوید واشنگتن در تلاش برای افزایش فشارها بر ایران برای پایان دادن به آنچه آمریکا «رفتارهای مخرب ایران در خاورمیانه» مینامد، و نیز برنامههای موشکی و اتمی جمهوری اسلامی، است.
بنا بر اعلام مقامهای آمریکا و لهستان، دهها کشور برای شرکت در نشست ورشو دعوت شدهاند. خبرگزاری رویترز میگوید هنوز مشخص نیست چه هیئتهایی و در چه سطح از کشورهای دیگر اروپا در نشست ورشو شرکت خواهند کرد.
نشست دو روزه ورشو از تاریخ ۱۳ فوریه/۲۴ بهمن آغاز میشود.