خبرگزاری مهر، گروه بین الملل ـ رامین حسین آبادیان: «علی جبار» عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق اخیرا از تلاش های جدید مقامات ایالات متحده آمریکا برای بیرون راندن نیروهای «حشد شعبی» از استان های غربی این کشور پرده برداشت.
«علی جبار» عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق در سخنانی در این زمینه تاکید کرد: «آمریکا طرح و نقشه ای برای بیرون کردن نیروهای حشد شعبی از استانهای غربی در دست دارد». وی در ادامه افزود: «نظامیان آمریکایی در پایگاه عین الاسد در استان الانبار و استانهای غربی دیگر حضور دارند و برای بیرون کردن نیروهای حشد شعبی از این استانها برنامه ریزی می کنند».
جبار تاکید کرد: «آمریکا می ترسد که میان نظامیان این کشور و نیروهای حشد شعبی درگیری به وجود آمده و به دنبال آن فشارها بر دولت فدرال برای اخراج نظامیان آمریکایی در عراق افزایش یابد». وی تصریح کرد: «تمام تلاش های آمریکا در این خصوص شکست خواهد خورد. نظامیان آمریکایی از نیروهای حشد شعبی می ترسند و تلاش می کنند آنها را از پایگاه های خود در الانبار و نینوا و صلاح الدین دور نگه دارند».
نقش غیرقابل انکار «حشد شعبی» در شکست داعش
پس از صدور فتوای راهبردی و سرنوشت سازی «جهاد کفائی» آیت الله سیستانی، مرجعیت عالیقدر شیعیان عراق بود که نیروهای بسیج مردمی تشکیل شدند و از آن ها به عنوان «حشد شعبی» یاد شد؛ نیروهایی که در کنار ارتش عراق و تمامی ارکان مسلح این کشور به مبارزه با تروریسمِ تکفیری پرداخته و موفق شدند ضربات مهلکی را بر پیکره تکفیری ها وارد آورده و نقش راهبردی را در شکست نهایی آن ها ایفا کنند.
نیروهای مردمی یا «حشد شعبی» از همان ابتدای فعالیتهای خود دوشادوش ارتش عراق به مبارزه به تکفیریها پرداختند و در طول قریب به ۳ سالی که این نبرد به طول انجامید، خدمات ارزنده ای را به دولت و ملت عراق ارائه کردند. نقش نیروهای حشد شعبی در مواجهه با تروریسم تکفیری تنها به انجام عملیات های نظامی و میدانی محدود و محصور نمی شد، بلکه آن ها در زمینه حمایت از غیرنظامیان نیز فعالیت های بسیاری را صورت دادند.
درحال حاضر کلیپ های ویدئویی زیادی وجود دارد که نشان می دهد نیروهای حشد شعبی فداکاری های زیادی را به منظور رساندن غیرنظامیان عراقی به مناطق امن از خود به نمایش گذاشته اند تا در فرایند انتقالشان به این مناطق، آسیب نبینند. در عرصه سیاسی نیز رهبران حشد شعبی همواره مواضع اصولی و منطقی را در حمایت از دولت و ملت عراق اتخاذ کردند و این مسأله نشان می دهد که خدمات آنها تنها در حوزه نظامی و میدانی خلاصه نشده است؛ هرچند که نقش این گروه در شکست نهایی داعش در عراق، راهبردی و غیرقابل انکار است.
خشم ایالات متحده از نقش استراتژیک بسیج مردمی
با وجود نقش مؤثر و تعیین کننده نیروهای مردمی عراق یا همان «حشد شعبی» در روند تحولات میدانی در عراق به نظر می رسد که ایالات متحده آمریکا اقدامات این نیروها را در تعارض مستقیم با اهداف خود در عراق می بیند. واشنگتن که در طول سال های گذشته و درست از زمان تشکیل حشد شعبی در سال ۲۰۱۴ نه تنها هیچ نقش مؤثری در مبارزه با داعش ایفا نکرد، بلکه با مشاهده قدرت نیروهای مردمی، همواره در راستای به حاشیه راندن آنها فعالیت کرده است.
در همین ارتباط، چندی پیش بود که روزنامه عراقی «الغد» با انتشار تیتر «آمریکا به دنبال خالی کردن زیر پای نیروهای مردمی» نوشت: «پس از دستاوردهای گسترده نیروهای مردمی عراق در بازپسگیری بسیاری از مناطق استراتژیک از لوث تروریست های تکفیری، آمریکاییها با هدف ممانعت از گستردهتر شدن دامنه فعالیت های حشد شعبی، در صدد توطئهای برای حذف آن از عرصه تحولات میدانی عراق برآمدند».
از سوی دیگر، پیشتر نیز «علی لفته» از اعضای ارشد جریان «ائتلاف ملی» عراق در خصوص توطئهچینی ایالات متحده برای کنار زدن نیروهای مردمی در عراق، گفته بود: «واشنگتن به دنبال حذف نقش نیروهای مردمی است تا بدینترتیب ارتش عراق نتواند با حمایت این نیروها به پاکسازی استان های مختلف کشور از لوث بقایای تکفیریها بپردازد».
باجخواهی ایالات متحده آمریکا از بغداد
واقعیت آن است که ایالات متحده آمریکا به منظور پایان دادن به حضور حشد شعبی در عراق، مقامات این کشور را تحت فشار شدید قرار داده است. ایالات متحده آمریکا برای جامه عمل پوشاندن به این هدف خود باج خواهی از مقامات بغداد را در دستور کار قرار داده است تا به زعم خود از این رهگذر به حضور نیروهای حشد شعبی در خاک عراق و تأثیرگذاری آن ها در سرنوشت کشورشان، به صورت نهایی پایان دهد. این درحالی است که آمریکایی ها البته پاسخ بغداد را نیز دریافت کرده اند.
اینکه گفته می شود ایالات متحده آمریکا به دنبال باج خواهی از مقامات بغداد برای پایان دادن به حضور حشد شعبی در عراق است، بدین معناست که واشنگتن اعطای هرگونه معافیت از تحریم های ضد ایرانی به بغداد را مشروط به قطع روابط بغداد با تهران و همچنین انحلال حشد شعبی کرده است. آمریکایی ها مدت هاست که چنین رویه ای را در پیش گرفتند؛ به ویژه از زمای که دولت بغداد صراحتا مخالفت خود با تبیعت از تحریم ها علیه ایران را اعلام کرد.
با این حال، پاسخ قاطع مقامات بغداد به زیاده خواهی ها و باج خواهی های ایالات متحده آمریکا آب سردی بود بر تمامی تلاش هایی که در طول مدت زمان گذشته از سوی واشنگتن برای انحلال حشد شعبی صورت پذیرفت. در همین ارتباط، «برهم صالح» رئیس جمهوری عراق صراحتا اعلام کرد که بغداد زیر بار انحلال حشد شعبی و قطع روابط با تهران نمی رود و هیچگونه شرطی را نیز در این زمینه نمی پذیرد. پاسخ قاطعانه این مقام عراقی به آمریکایی ها تمامی نقشه های آنها علیه حشد شعبی را نقش بر آب ساخت.
«حشد شعبی» بخشی از ساختار رسمی نیروهای مسلح عراق
البته در زمینه تلاش های مقامات آمریکایی برای کنار زدن حشد شعبی در عراق نباید از کنار این مسأله به سادگی عبور کرد که «حشد شعبی» نه یک گروه غیر رسمی که بخشی از ساختار رسمی نیروهای مسلح عراق محسوب می شود و این بدان معناست که هرگونه اقدام مستقیم و غیر مستقیم علیه این گروه، در واقع اقدام علیه نیروهای مسلح عراق تلقی می گردد.
نمایندگان پارلمان عراق در روز ۶ آذرماه سال ۱۳۹۵ یعنی بیش از ۲ سال پیش طی قانونی، الحاق حشد شعبی به نیروهای مسلح عراق را تصویب کردند تا این تشکیلات نظامی به جزئی جدایی ناپذیر از ساختار نیروهای امنیتی عراق مبدل گردد. قانون مصوب پارلمان عراق به تأیید رئیس جمهوری وقت این کشور نیز رسید و «فؤاد معصوم» این قانون را برای اجراء به نیروهای مسلح عراق ارجاع داد.
برهمین اساس، پر واضح است که امروز حشد شعبی بخشی از نیروهای امنیتی عراق محسوب می شود و نمی توان بی محبا علیه آن دست به اقدامات توطئه آمیز زد؛ مسأله ای که آمریکایی ها در برهه کنونی آن را نادیده انگاشته اند و بی پروا برای جامه عمل پوشاندن به رؤیای دیرینه خود تلاش می کنند؛ رؤیایی که هیچگاه محقق نخواهد شد.