به گزارش خبرنگار مهر، به همت گروه تاریخ اندیشه معاصر مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) و همکاری دبیرخانه هیئت حمایت از کرسی های نظریه پردازی، نقد و مناظره، نشست ظرفیت تمدنی فقه سیاسی اهل سنت و نقش رویکرد سلفی در تضعیف آن برگزار می شود.
این نشست با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمدهادی پیشوایی ارائه می شود و حجت الاسلام والمسلمین مهدی ابوطالبی و ابوذر مظاهری هم منتقدان آن هستند. حجت الاسلام محمد بهمنی هم مدیریت کرسی را برعهده دارد.
این کرسی شنبه ۴ اسفندماه از ساعت ۱۸:۳۰ در سالن اندیشه مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) واقع در قم برپا می شود.
حجت الاسلام پیشوایی در یادداشت مختصری از بحث نوشته است: نظام سیاسی و قوانین ادارۀ جامعه یکی از مهمترین بخشهای هر تمدن میباشد. در تمدن نوین اسلامی هم فقه سیاسی به عنوان بخش شریعت شناسی سیاست در اسلام به همراه فلسفه و کلام و علوم تجربی سیاسی جوامع اسلامی ارکان شکل دهنده به این بخش از تمدن می باشند.
در تمدن اسلامی فقه سیاسی اهل سنت به خاطر نوعی نگاه پسینی به مشروعیت و همراهی با قدرت و نوعی آزاد گذاشتن عقل تدبیری فضای مناسبی برای سیاستمداران برای ادارۀ جوامع اسلامی به وجود آورده، و عامل مهمی در استقرار وثبات و ادارۀ نظام خلافت و حکومتهای وابسته به آن بوده است. اما مسئله مهم در بحث آیندۀ تمدن اسلامی و اصطلاحا تمدن نوین اسلامی، بحث طراحی و مهندسی این تمدن است. سلفیه با تغییر رویکرد فقه سیاسی اهل سنت از حالت
پسینی بودن، به پیشینی بودن و تأکید بر بازطراحی نظام خلافت به نوعی نظام فقه سیاسی اهل سنت را وارد یک مسألۀ جدی کرده اند، زیرا به اعتقاد آنان فقه سیاسی گذشته اهل سنت به خاطر مشکلاتی فاقد توانایی لازم برای حل چنین مسأله ای بوده و نیازمند اصلاح می باشد و از سویی اصلاحات آنان به جای حل مشکل، عملا سبب مضاعف شدن مشکلات فقه سیاسی اهل سنت شده است. علی الخصوص اصلاحات عجیب آن به وسیلۀ گروه های تکفیری، نقش تخریبی بسیار خطرناکی برای جوامع اسلامی ایجاد کرده است. از این رو فقه سیاسی سلفیه یقینا یکی از چالشهای اصلی در عرصه مهندسی تمدن نوین اسلامی می باشد.