یزد ـ یازدهمین نمایشگاه کتاب یزد در حالی روزهای پایانی را طی می‌کند که ستاد خبری نمایشگاه بازخوردهای متفاوتی از مخاطبان این رویداد دریافت می‌کند و بازار نقد و تحسین در میان مخاطبان گرم است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها، نیره شفیعی‌پور ـ مهدی جلیلیان: یازدهمین نمایشگاه بزرگ کتاب از شنبه، ۲۷ بهمن‌ماه در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی کتاب یزد دایر شده و اکنون آخرین روزهای خود را سپری می‌کند.

اضافه شدن عنوان «مطبوعات محلی و رسانه‌های دیجیتال» در کنار نمایشگاه کتاب، اتفاق خوشایندی بود که نخستین دستاورد آن، راه‌اندازی ستاد خبری با همکاری خانه مطبوعات و انجمن صنفی خبرگزاری‌ها و پایگاه‌های خبری استان یزد بود.

راه‌اندازی ستاد خبری اتفاق خوب نمایشگاه کتاب یزد

این اتفاق خوب فرهنگی، نه تنها انعکاس اخبار و برنامه‌های جنبی نمایشگاه کتاب را به بهترین نحو ممکن در طول سال‌های برگزاری نمایشگاه کتاب رقم زد بلکه ناخودآگاه محلی برای دریافت نظرات بازدیدکنندگان و مخاطبان نمایشگاه کتاب بود.

جانمایی مناسب ستاد خبری نمایشگاه، ناخودآگاه تعداد زیادی از بازدیدکنندگان را به این فضا هدایت می‌کرد که این بازدیدکنندگان الزاما اصحاب رسانه و خبرنگاران نبودند بلکه همه آنها که نقدی یا تحسینی به ذهنشان می‌رسید، به نحوی نظرات خود را با خبرنگاران حاضر در ستاد مطرح می‌کردند.

پرسش یک جمله «چه خبر» کافی بود تا آرا و نظرات مختلف در مورد برگزاری این رویداد مهم فرهنگی، بیان شود، نظراتی که برخی از آنها در نوع خود کارشناسانه، دلسوزانه، بی‌غرض و راهگشا برای برگزاری سایر نمایشگاه‌ها خواهد بود.

توان خرید مردم کاهش یافته اما تخفیف کتاب‌ها نسبت به پارسال کمتر است

درخشنده مفیدی، یکی از بازدیدکنندگان این نمایشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: پارسال تخفیف‌ خرید کتاب ۴۰ درصد اما امسال با توجه به اینکه توان خرید مردم به یک سوم کاهش یافته و کتاب‌ها گران شده، تخفیف‌ها ۳۰ درصدی شده در حالی که انتظار می‌رفت حداقل همان تخفیف ۴۰ درصدی سال گذشته اعمال می‌شد.

وی افزود: زمان برگزاری نمایشگاه نیز مناسب نیست، این ایام، روزهای شلوغی برای خانواده‌ها است ضمن اینکه به دلیل نزدیکی به ایام عید نوروز، مردم معمولا نمی‌توانند چندان برای خرید کتاب هزینه کنند زیرا هزینه‌های اولویت‌دار دیگری دارند.

ضرورت جابجایی زمان برگزاری نمایشگاه کتاب و گل و گیاه

مفیدی عنوان کرد: پیشنهاد می‌کنم جای زمان برگزاری نمایشگاه گل و گیاه و کتاب با هم عوض شود، نمایشگاه گل و گیاه در یزد هر سال در اردیبهشت ماه برگزار می‌شود در حالی که بهار یزد در واقع اسفند و فروردین است و استقبال مردم از گل و گیاه بیشتر است و زمان برگزاری نمایشگاه کتاب به اردیبهشت ماه انتقال پیدا کند.

زهرا شاهشوازی، یکی دیگر از بازدیدکنندگان یازدهمین نمایشگاه کتاب نیز به مهر گفت: حذف غرفه‌های ناشران کمک آموزشی اتفاق بسیار خوبی در این نمایشگاه بود زیرا هر سال یک راهروی کامل به این ناشران اختصاص می‌یافت و اغلب اجتماع نیز مربوط به این غرفه‌ها بود و سایر ناشران ناراضی بودند.حذف غرفه‌های ناشران کمک آموزشی اتفاق بسیار خوبی در این نمایشگاه بود زیرا هر سال یک راهروی کامل به این ناشران اختصاص می‌یافت و اغلب اجتماع نیز مربوط به این غرفه‌ها بود و سایر ناشران ناراضی بودند

وی افزود: با وجود این غرفه‌ها، هزینه خانوار تنها صرف خرید این کتاب‌ها برای دانش‌آموزان کنکوری می‌شد و بودجه‌ای برای بقیه اعضای خانواده و خرید کتاب‌های مورد علاقه آنها باقی نمی‌ماند و پیشنهاد می‌کنم این اتفاق در سال‌های آینده نیز تکرار شود.

شاهشوازی ادامه داد: سال گذشته ناشران کودکان زیر شش سال بسیار قوی ظاهر شدند اما امسال اغلب کارها برای این رده سنی ضعیف و تکراری بود.

وی عنوان کرد: کتاب‌های حوزه علوم اجتماعی و رسانه نیز در نمایشگاه کمتر به چشم می‌خورد و ناشران خوبی در این زمینه به نمایشگاه دعوت نشده بودند و تعداد معدودی نیز که حضور داشتند، نتوانسته بودند کتاب‌های به‌روز این حوزه را در اختیار علاقمندان قرار دهند.

تخفیف ۳۰ درصدی در همه غرفه‌ها اعمال نمی‌شود

سجاد جدیدی یکی دیگر از بازدیدکنندگان نمایشگاه و از فعالان ستاد خبری نمایشگاه کتاب نیز به خبرنگار مهر گفت: امسال برای خرید تمام کتاب‌ها تخفیف ۳۰ درصدی اعلام شده بود اما این تخفیف‌ها در بسیاری از غرفه‌ها اعمال نمی‌شود و مردم از این موضوع گلایه دارند.

وی افزود: برخی برنامه‌های جنبی نمایشگاه نیز بسیار ضعیف بود و انتظار می‌رفت منتقدان قوی‌تر و مخاطبان بیشتری در این بخش دعوت می‌شدند زیرا در برخی از برنامه‌های جنبی، تعداد مخاطبان به ۲۰ نفر هم نمی‌رسید.

انتقاد ناشران و بازدیدکنندگان از ضعف اطلاع‌رسانی در مورد برگزاری نمایشگاه کتاب

جدیدی از ضعف اطلاع‌رسانی در مورد نمایشگاه به عنوان یکی از نقاط ضعف نمایشگاه یازدهم کتاب یزد خبر داد و گفت: اطلاع‌رسانی در سطح شهر تنها به چند بنر منحصر شده بود و حتی بسیاری از دانشجویان از برگزاری این رویداد مهم فرهنگی بی‌اطلاع بودند.

مهدی جلیلیان نیز در این زمینه اظهار داشت: امسال عنوان رسانه‌های دیجیتال در کنار نمایشگاه کتاب، بسیار اتفاق خوبی بود اما در زمینه عرضه رسانه‌های دیجیتال، تنها به چند نرم‌افزارها تکراری اکتفا شده بود و ارائه‌دهندگان در این بخش حرف چندانی برای گفتن نداشتند ضمن اینکه رسانه‌ها دیجیتال تنها طیف نرم‌افزارها را شامل نمی‌شود و می‌شد در این بخش بسیار قوی‌تر عمل کرد.

کتاب‌های داستانی؛ گران و تکراری

وی افزود: امسال کتاب‌های داستانی بسیار گران بود و البته عناوین جدید نیز کمتر به چشم می‌خورد اما ناشران مذهبی قوی‌تر از سال‌های قبل ظاهر شدند.

جلیلیان خاطرنشان کرد: برخی عناوین کتاب‌ها نظیر «نظیر قورباغه را قورت بده» و ... نیز به گفته ناشران هنوز در رأس فروش کتاب‌ها هستند و نظیر این کتاب به جز غرفه ناشران تخصصی تقریبا در همه غرفه‌ها مشاهده می‌شد.

وی نیز اطلاع‌رسانی نمایشگاه در میان عموم مردم را ضعیف خواند و گفت: امسال صدا و سیما مانند سال‌های قبل در زمینه اطلاع‌رسانی خوب عمل نکرد اما بقیه رسانه‌ها به ویژه خبرگزاری‌ها و مطبوعات محلی تلاش بسیاری انجام دادند.

البته ناشران شرکت‌کننده در این نمایشگاه نیز حرف‌های بسیاری برای گفتن داشتند.

نارضایتی ناشران از فروش کم در چهار روز اول نمایشگاه کتاب یزد

تقریبا همه ناشران امسال از حذف ناشران کمک آموزشی ابراز رضایت داشتند و این اقدام را تحسین‌برانگیز خواندند.

دیگر حرف مشترک ناشران امسال، ضعف اطلاع‌رسانی در مورد نمایشگاه بود و از این امر ابراز نارضایتی می‌کردند زیرا تا روز چهارم نمایشگاه، اغلب آنها از فروش خود ناراضی بودند اما امیدوارند که ورق در روزهای پایانی برگردد.

یازدهمین نمایشگاه کتاب، مطبوعات محلی و رسانه‌های دیجیتال که امسال با حضور ۲۳۸ ناشر مستقل، ۱۳۷ ناشر نمایندگی، ۳۵ غرفه فروش متمرکز، ۱۱ کتابفروشی و در مجموع ۴۱۰ ناشر و نمایندگی، مشغول فعالیت است، تا سوم اسفندماه دایر خواهد بود.

در نمایشگاه امسال ۸۴ هزار و ۳۰۰ عنوان کتاب برای عرضه به علاقمندان به کتاب و کتابخوانی تدارک دیده شده است.