خبرگزاری مهر، گروه استانها: خراسان جنوبی به عنوان سومین استان پهناور کشور، بخش اعظمی از وسعت و جمعیت ایران را در خود جای داده است. بیش از نیمی از این جمعیت از طریق کشاورزی و دامپروری امرار معاش میکنند که طی سالهای گذشته سیلی خشک روزگار توان کار در مزارع را از آنها ربود و صدای نی چوپانان را هم بر باد فراموشی سپرد.
در شرایطی که کاهش بارندگیها روز به روز روزنههای امید مردم را مسدود میکرد و بی آبی سیل مهاجرت از روستاها به شهرها به راه انداخته بود، سازمان فنی و حرفهای استان با گرفتن حضانت مناطق محروم، نور امید را بر دل مردمانش تاباند.
برپایی کارگاههای آموزشی رایگان از اولین گامهای این مسئولان برای زدودن گرد فقر و محرومیت در مناطق مختلف استان بود که شاید بتوان برگزاری سه کارگاه آموزشی خیاطی، تعمیر لوازم خانگی و کامپیوتر را نمونه بارزی از این مهربانیها نام برد که با همکاری کشور ژاپن در شهرستان مرزی و محروم درمیان رقم خورد.
این کارگاهها شرایطی را رقم زده که دانش آموزان روستایی میتوانند بدون دغدغه نسبت به تأمین لوازم مورد نیاز آموزشی و فارغ از دیگر هزینههای مالی آموزشهای لازم را از اساتیدی مجرب و کاردیده فراگیرند و خود نیز در آیندهای نه چندان دور وارد بازار کار و اشتغال شوند.
سفر یک روزه معاون وزیر کار و رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه، سفیر ژاپن و جمعی دیگر از مسئولان به خراسان جنوبی بستری فراهم کرد تا پای صحبتهای تعدادی از هنردوستان این شهرستان بنشینیم.
تمامی آموزشها رایگان است
رضا نوجوان ۱۵ ساله از جمله افرادی است که برای حضور در دورههای آموزشی تعمیر لوازم خانگی ثبت نام کرده و در گفت و گو با خبرنگار مهر میگوید: تمامی آموزشها در این دورهها رایگان بوده و به همین دلیل همه بچههای محروم میتوانند این دورهها را بگذرانند.
وی با ابراز خرسندی از برپایی این کارگاهها در درمیان بیان میکند: دانش آموزان میتوانند بدون هیچ هزینهای و پیمودن مسیرهایی طولانی، بر سر کلاسهای آموزشی بنشینند و حرفه مورد علاقه شأن را فرا گیرند.
یکی دیگر از علاقه مندان به رشته تعمیر لوازم خانگی هم در گفت و گو با خبرنگار مهر میگوید: برگزاری این دورهها میتواند پای محرومان را هم به بازار کار باز کند.
اخذ گواهینامه مهارت
وی با بیان اینکه در پایان دورهها گواهینامه مهارت برای شرکت کنندگان صادر میشود، میافزاید: همچنین طی فراگیری دورههای آموزشی بیمه حوادث هستیم.
این پسر جوان بیان میکند: یادگیری حرفهای به وسایل و امکانات خوبی نیاز دارد که سازمان فنی و حرفهای این امکانات را در اختیارمان گذاشته است.
وی با بیان اینکه با اخذ گواهینامه مهارت میتوانیم وارد بازار کار شویم، میافزاید: در این کارگاهها آموزشها را طی شش دوره میگذرانیم و سپس دارای گواهینامه مهارت میشویم.
موج رضایت بانوان
یک بانوی درمیانی هم در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه برای یادگیری دورههای خیاطی امکانات زیادی در اختیارمان گذاشتهاند، میگوید: استفاده از چرخ خیاطی به روز و جدید و دیگر امکانات مورد نیاز بدون پرداخت هزینه جای تشکر و قدردانی دارد.
وی ادامه میدهد: در این کارگاهها بعد از گذراندن ۶۴۰ ساعت آموزش، میتوانیم وارد بازار کار شده و برای دیگر افراد اشتغالزایی کنیم.
این بانوی ۳۰ ساله با ابراز خرسندی از حضور اساتید مجرب در این کارگاهها بیان کرد: این کارگاهها نشان از توجه ویژه مسئولان به محرومان و نیازمندان دارد.
به دنبال کاهش نرخ فقر هستیم
تکمیل پازل سخنان مردم و مسئولان مصداقی بر گفتههای رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور بود که اینچنین بیان میکند: به دنبال این هستیم تا با توانمندی و مهارت آموزی در دورهای بلند مدت، کاهش نرخ فقر به خصوص در مناطق آسیب پذیر را رقم بزنیم.
بنا به گفته پاک سرشت دولت ژاپن حوزه مهارت آموزی را برای همکاری با جمهوری اسلامی ایران انتخاب کرده که ایجاب میکند در مناطق محروم اجرایی شود بنابراین به میزان ۶۷ هزار یورو اعتبار برای تجهیزات کارگاههای آموزشی درمیان کمک کرده است.
میتسوگو سایتو، سفیر ژاپن در ایران هم در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به سرمایه گذاری دولت ژاپن در این پروژه بیان کرد: هدف از همکاری در اجرای این پروژه، کمک به مردم نیازمند و محرومان در خراسان جنوبی بوده است.
وی اظهار کرد: دولت ژاپن کمکهای مختلفی اعم از همکاری در پروژههای مهارتهای فنی و حرفهای و بهداشت داشته است.
میتسوگو سایتو بیان کرد: این پروژه در ماه فوریه ۲۰۱۸ در سفارت ایران بسته شده تا در چهارچوب کمک بلاعوض برای مردم محروم خراسان جنوبی اجرایی شود.
مهارت آموزی گزینهای برای بهبود اقتصاد
معاون امور اقتصادی و توسعه منابع انسانی استانداری خراسان جنوبی با بیان اینکه مهارت آموزی از گزینههای افزایش توان اقتصادی مردم است، گفت: ایجاد کارگاههای مهارت آموزی از اصلیترین طرحهای برنامهریزی شده برای اشتغال است.
مشیر الحق عابدی با اشاره به پروژه احداث کارگاههای آموزشی خیاطی، لوازم خانگی و کامپیوتر در درمیان بیان کرد: این پروژه اقدامی نیکو بوده که با همکاری دولت ژاپن به انجام رسیده است.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای خراسان جنوبی هم جمعیت استان را بیش از ۷۶۸ هزار نفر عنوان کرد و افزود: این استان از حیث جمعیت رتبه ۲۹ و از حیث گستردگی رتبه سوم را به خود داده است.
حسین خوشایند با بیان اینکه خراسان جنوبی مهد انسانهای بزرگ زیادی بوده است، اظهار کرد: وجود محصولات کشاورزی استراتژیک، معادن معدنی، جاذبههای گردشگری و مراکز دانشگاهی این استان را زبانزد کرده است.
وی از فعالیت ۱۹ مرکز فنی و حرفهای در خراسان جنوبی خبر داد و افزود: ۱۰۲ کارگاه مهارتی و ۱۷۵ آزاد فنی و حرفهای در استان فعال است.
بهرهمندی ۳۰۰ نفر در سال از خدمات کارگاهها
خوشایند بیان کرد: در راستای سیاستهای سازمان آموزش فنی و حرفهای، در زمینه توسعه تعاملات بینالملل و توسعه عدالت آموزشی، تفاهم نامهای با سفارت کشور ژاپن در جمهوری اسلامی ایران منعقد شده است.
برای اجرای پروژه توانمند سازی در بیرجند و درمیان و تجهیزات کارگاهها ۶۷ هزار یورو از طرف دولت ژاپن و ۹۰۰ میلیون ریال از طرف اداره کل فنی و حرفهای خراسان جنوبی هزینه شده است وی با بیان اینکه در راستای اجرای این تفاهم نامه پروژهای تحت عنوان توانمند سازی نیروی انسانی در بیرجند و درمیان اجرایی شده است، گفت: در این راستا سه کارگاه آموزش خیاطی، کامپیوتر و لوازم خانگی در درمیان و یک کارگاه لوازم خانگی به بهره برداری رسیده است.
وی ادامه داد: برای اجرای این پروژه و تجهیزات کارگاهها ۶۷ هزار یورو از طرف دولت ژاپن و ۹۰۰ میلیون ریال از طرف اداره کل فنی و حرفهای هزینه شده است.
خوشایند با بیان اینکه سالانه ۳۰۰ نفر از خدمات آموزشی این کارگاهها بهره مند میشوند، افزود: ایجاد فرصت شغلی پایدار در مناطق کم برخوردار، مرزی و عشایری و توسعه و ارتقا قابلیتهای شغلی و حرفهای در این مناطق از اهداف اجرای این پروژه است.
افتتاح پروژهای مهارت آفرین در صنعت
افتتاح مرکز بین کارگاهی کویر تایر بیرجند از دیگر برنامههای سفر یک روزه رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور بود که نویدی دیگر برای بخش صنعت استان رقم زد.
مدیرکل فنی و حرفهای خراسان جنوبی با بیان اینکه این پروژه در ۳۰۰ متر مربع فضای آموزشی است، میگوید: همچنین این پروژه دارای هشت کارگاه شامل برق، تأسیسات، جوشکاری، نجاری، ابزار رقیق و برق و الکترونیک است.
خوشایند افزود: بخشی از آموزشهای سازمان در قالب آموزش در صنایع، ویژه شاغلان بازار کار و در راستای صیانت از نیروی کار و ارتقای سطح مهارت آنان همگام با فناوریهای روز در قالب آموزش در مراکز جوار کارگاهی و بین کارگاهی انجام میشود.
وی ادامه داد: این مراکز به منظور گسترش آموزشهای فنی و حرفهای و تأمین نیروی انسانی ماهر مورد نیاز صنایع بوده که بر اساس قانون، توسط کارفرمایان تأسیس و اداره شده و نسبت به آموزش رشتههای مورد نیاز با نظارت و هدایت معاونت آموزش اداره کل آموزش فنی و حرفهای استان، فعالیت میکند.
وی با بیان اینکه مراکز جوار کارگاهی به لحاظ تجهیزات آموزشی، مستقل از جریان خط تولید بوده و هر واحد به تنهایی یا چند واحد به اشتراک میتوانند آن را تأسیس و اداره کنند، گفت: همچنین این مرکز در بین دو واحد تولیدی به منظور آموزش مهارتهای شغلی توسط صنایع بزرگ ایجاد میشود.
دستاوردهایی برای خراسان جنوبی
دیدار رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور با کارکنان اداره کل فنی و حرفهای خراسان جنوبی و استانداری خراسان جنوبی از دیگر برنامههای این مقام مسئول در بیرجند بود که طی این دیدارها فرسوده بودن تجهیزات کارگاههای آموزشی، کمبود نیروی انسانی و مشکلاتی در حوزه انتقال نیروها به دیگر استانها از جمله مباحث مطرح شده بود.
گفتنی است این سفر یک روزه خبرهای خوشی برای خراسان جنوبی داشت که در گفت و گوی رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور با رسانهها عنوان شد.
آمادگی سرمایه گذاری مشترک و انعقاد تفاهم نامه آموزشی با استان خراسان جنوبی در یک حوزه و رسته اولویت دار و با مزیت نسبی که منجر به ایجاد اشتغال شود را داریم. پاک سرشت با اشاره به اینکه آموزش و پرورش و بخشی از دانشگاهها مأموریت مهارت آموزی دارند، افزود: وضعیت فعلی از لحاظ تجهیزات و تکنولوژیهای که برای تربیت نیروی انسانی نیاز است در سطح کشور مناسب و رضایت بخش نیست به همین دلیل در سال جاری اختصاص منابع مالی خوبی از صندوق توسعه ملی برای بروز رسانی تجهیزات کارگاهی پیش بینی شده است.
وی با اشاره به اینکه آموزشهای فنی و حرفهای باید متناسب با نیاز و ظرفیت استانها باشد، بیان کرد: آمادگی سرمایه گذاری مشترک و انعقاد تفاهم نامه آموزشی با استان خراسان جنوبی در یک حوزه و رسته اولویت دار و با مزیت نسبی که منجر به ایجاد اشتغال شود را داریم.
اجرای پروژهای متمرکز روی مزیت خراسان جنوبی
رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور با تاکید بر اینکه آموزشی مؤثر است که مبتنی بر نیاز جامعه باشد، گفت: هم اکنون طرح تکاپو در حال اجرا است تا آموزشها در حوزههای مزیت دار استانها انجام شود.
پاک سرشت در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه چه اقداماتی برای مهارت آموزی سایر مناطق مرزی خراسان جنوبی دارید، افزود: در وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی پروفایل و پرونده متفاوتی برای استانهای مرزی وجود دارد.
وی با بیان اینکه در این راستا در سازمان فنی و حرفهای برای سال آینده برنامههایی تدارک دیده شده است، افزود: پیش بینی میشود برای سال آینده پروژهای متمرکز روی مزیت این مناطق اجرایی کنیم.
رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور بیان کرد: برنامه داریم از طریق مهارت آموزی تحرکی جدی در حوزه اشتغال ایجاد کنیم.
همکاری فنی و حرفهای با صنعت توسعه یابد
رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور با تاکید بر اینکه باید همکاری با صنعت توسعه یابد، گفت: انقلاب صنعتی چهارم که در حال اتفاق است همه خط تولید و سلایق نیروی انسانی را هدف قرار میدهد.
وی با بیان اینکه نهادهای آموزشی باید از نیروی انسانی پاسداری کرده و آنها را در مواجه با تکنولوژی توانمند کنند، افزود: سازمان آموزش فنی و حرفهای مأموریت تربیت نیروی ماهر کار را بر عهده داشته که آمادگی داریم به آموزشهای نوین مورد نیاز صنایع ورود کنیم.
پاک سرشت با تاکید بر اینکه تا صنعت در کنار آموزش قرار نگیرد و آموزش همزمان در محیط کار و واقعی انجام نشود، این آموزش مؤثر نخواهد بود، بیان کرد: آموزشهای فنی و حرفهای سالانه برای یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر برگزار میشود که ۴۰ درصد آموزشها در حوزه صنعت و با تقاضای آنان در محیط واقعی کار است.