دبیر کمیسیون ماده ۱۰ احزاب گفت: احزابی که بخواهند جبهه یا ائتلاف تشکیل دهند، می‌توانند با اطلاع به کمیسیون ماده ۱۰ احزاب کارشان را پیش ببرند.

به گزارش خبرنگار مهر، حمید ملانوری شمسی مدیرکل سیاسی وزارت کشور و دبیر کمیسیون ماده ۱۰ احزاب در نشست خبری که ظهر امروز (سه‌شنبه) برگزار شد، گفت: شانزدهمین جلسه کمیسیون ماده ۱۰ احزاب روز گذشته برگزار شد و چند دستور کار را در جلسه دیروز بررسی کردیم. یکی از صورت جلسه‌ های جلسه دیروز بررسی گزارش مجمع عمومی دو حزب عدالت طلبان ایران اسلامی که به واسطه ایراداتی که وجود داشت به جلسه آینده موکول شد و همچنین جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی هم مطرح شد که مورد تصویب قرار گرفت.

وی افزود: موضوع دیگر که در جلسه دیروز مورد بحث قرار گرفت، بحث تقاضاهایی بود که برای تشکیل جبهه و یا ائتلاف‌های سیاسی شکل می‌گرفت. تقاضاهایی برای ما ارسال شده بود که به دلیل ایرادات موجود در آن، برخی تذکرات به آنها داده شد ولی به طور کلی در مورد تشکیل جبهه و ائتلاف‌ها، باید بگویم که بر اساس بند ۲ ماده یک قانون جدید فعالیت احزاب و همچنین تبصره ماده ۱۳ این قانون، احزابی که بخواهند جبهه یا ائتلافی تشکیل بدهند، در حقیقت باید در زمان‌های مشخص و با موضوعات مشخص و همچنین با اطلاع کمیسیون ماده ۱۰ احزاب اقدام به این کار کنند.

ملانوری همچنین افزود: این کار برای آن است که همزمان آن ائتلاف مشخص شود و هم موضوعی که قرار است تحت آن، این ائتلاف فعالیت کند برای ما مشخص شود. بنابراین تمام اشخاص و گروه‌ها باید با اطلاع کتبی به کمیسیون ماده ۱۰ احزاب اقدام به این کار کنند. البته نقش کمیسیون، نقش تصویب کننده یا رد کننده نیست بلکه بر اساس قانون، کمیسیون فقط باید اطلاع داشته باشد. و اگر مغایر با قوانین باشد، تذکرات لازم برای اصلاح آن، داده خواهد شد.

وی همچنین اظهارداشت: موضوع دیگری که در این جلسه مطرح شد، در رابطه با تصمیم گیری برای جمع بندی و ارائه لیست نهایی احزاب تطبیق یافته با قانون جدید به خانه احزاب بود که با توجه به اینکه مجمع عمومی خانه احزاب ایران بر اساس اعلام قبلی ۲۳ همین ماه برگزار خواهد شد، باید حدود ۱۰ روز قبل از برگزاری مجمع عمومی، لیست نهایی احزاب تطبیق یافته را اعلام می‌کردیم تا بعضاً کسانی که می‌خواهند کاندیدا شوند و رأی دهند یا حتی در جلسه شرکت کنند، با قانون تطبیق داده شده باشند.

دبیر کمیسیون ماده ۱۰ احزاب تاکید کرد: تمام کسانی که تا جمعه هفته گذشته تمام فرآیند تطبیق خود با آئین نامه جدید را انجام داده باشند، در جلسه اخیر کمیسیون مطرح شدند. احزاب کانون همبستگی فرهنگیان، مجمع مشارکت اسلامی جوانان، حزب راه ملت، جمعیت آبادگران جوان ایران اسلامی، کانون دانشگاهیان ایران اسلامی، حزب اتحاد ملی، جمعیت طرفداران نظم و قانون، حزب نیک اندیشان ایران اسلامی، مجمع دانش آموختگان ایران اسلامی، حزب دفاع از ایثارگران و قانون اساسی، جامعه اسلامی فرهنگیان، حزب فرزندان ایران، حزب موتلفه اسلامی و جامعه زینب (س) احزابی بودند که روز گذشته گزارش مجامع عمومی آنها مطرح شد و کمیسیون تصمیم گرفت تا این احزاب را به ۸۴ حزب قبلی اضافه و به خانه احزاب اعلام کند. تا این جای کار ۹۸ حزب در لیست نهایی به خانه احزاب ارسال خواهند شد.

وی همچنین اظهارداشت: تعدادی از احزابی که در فرآیند تطبیق قرار گرفته بودند و باز در این تاریخ نتوانستند مجامع خود را برگزار کنند یا ایراداتی در ارائه مدارک آنها وجود داشت، انشاالله در فرصت‌های آینده اگر فرآیندشان تکمیل شود، به این لیست اضافه می‌شوند و در نهایت در مجامع عمومی بعدی خانه احزاب می‌توانند شرکت داشته باشند.

ملانوری همچنین افزود: حدود ۳۰ حزب بودند که وارد فرآیند تطبیق با آئین نامه جدید احزاب شده بودند اما تا دیروز ۱۴ حزب توانستند خود را تطبیق دهند. حال همین ۱۵ حزب که وارد فرآیند شدند و اسمشان را اعلام کردیم، خواهند توانست تا فرصتی که احتمالاً تا اواخر فروردین ۹۸ خواهد بود ادامه فرآیند خود را انجام دهند تا به تکمیل نهایی برسند. احزاب باقی مانده تطبیق نیافته و تمامی کسانی که تمایل به تشکیل حزب دارند می‌توانند تقاضای تشکیل حزب دهند تا فرآیند خود را طی کنند و مجوز فعالیت دریافت کنند.

وی همچنین در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران مبنی بر اعلام حزب جمهوریت گفت: فعلاً همین احزابی که به ما نامه زده اند، اسمشان را پیش‌تر اعلام کرده ام و تا این لحظه چنین حزبی درخواستی به صورت رسمی و کتبی برای ما ارسال نکرده است.

ملانوری همچنین در مورد تعیین تکلیف احزابی که تاکنون وارد فرآیند تطبیق خود با آئین نامه جدید نشده اند، گفت: این احزاب خود به خود غیرفعال می‌شوند. البته ما هیچ پروانه‌ای را لغو یا باطل نمی‌کنیم ولی کسی که با قانون جدید تطبیق نیافته باشد، با آن نام و نشان و برند نمی‌تواند فعالیت داشته باشد، مگر اینکه مجدداً تقاضای تأسیس کرده و فرآیند تأسیس و دریافت پروانه را طی کند.

وی همچنین در مورد احزاب و تشکل‌هایی که بدون اطلاع به وزارت کشور آغاز به فعالیت می‌کنند، گفت: قاعدتاً همکاران ما در استانداری‌ها تذکر می‌دهند زیرا عملی که آنها انجام می‌دهند مغایر با قانون بوده و در سرنوشت فعالیت آنها تأثیر خواهد داشت. به عنوان مثال اگر در حوزه فعالیت انتخاباتی باشد و فعل غیرقانونی انجام شود، در تائید صلاحیت آنها تأثیرگذار خواهد بود. به عنوان مثال وقتی یک موضوعی مثل شورای سیاستگذاری مطرح می‌شود، معلوم است که نقش رهبری و نقش راهبردی دارد و در ذیل ائتلاف قرار نمی‌گیرد و کسانی که برای ائتلاف با این عنوان تقاضا می‌دهند، کمیسیون به آنها تذکر می‌دهد تا اسم خود را اصلاح کنند وگرنه نخواهند توانست ادامه فعالیت داشته باشند.