به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، علاوه بر این، سالانه میلیونها دلار هزینه پاکسازی معابر و پیادهروهایی میشود که از زبالههای کوچک اشباع شده و چهره شهر را تهدید میکند. اما به نظر میرسد تصویب قوانین بازدارنده و پاکسازی به تنهایی نمیتواند کلید حل این معضل باشد و هر کدام از ما باید برای آینده زمین تغییر را از خود شروع کند.
در این میان سامانه اسنپ یک کمپین محیط زیستی با عنوان «ماییم و یک زمین!» شروع کرده که شعار اصلی آن #آشغال_نمیریزیم است. کمپینی که ما را به فکر مسئولیتمان در قبال طبیعت میاندازد و روی عادتهای غلط و به شدت مخرب تمرکز دارد. هر کدام از ما در طول سفر یا ترددهای روزمره در سطح شهر خودروهایی را دیدهایم که آشغالهای خود را به راحتی از پنجره به بیرون پرتاب میکنند و طبیعت و محیط زیست را آلوده میکنند.
شاید خود ما هم گاهی به غفلت و یا از سر ناآگاهی زبالههای کوچکمان را در طبیعت رها کرده باشیم. مهم این است که بدانیم زمین تنها دارایی مشترک همه ما انسانهاست پس باید تمام تلاشمان را برای حفظ و بقای آن به بهترین شکل انجام دهیم. با ما همراه باشید تا با هم درباره اثرات مخرب پرتاب کردن زباله در محیط زیست و نتایج آن بیشتر بدانیم.
ویدئوی کمپین #ماییم_و_یک_زمین را از اینجا ببینید.
شایعترین زبالههایی که دور ریز میشود
برای اینکه بتوانیم تغییری ایجاد کنیم ابتدا باید وضع موجود را به خوبی بشناسیم؛ شناخت رایجترین زبالههایی که از خودرو به بیرون پرتاب میشوند و دلایل اینکار میتواند نقطه خوبی برای شروع باشد. شایعترین زبالههایی که از ماشینها به بیرون پرتاب میشوند بسته مواد خوراکی، ته سیگار، بطریهای مصرف شده، آدامس جویده شده و ضایعات غذاست.
چه یک وجب، چه صد وجب!
مطالعات مختلف نشان میدهد که همبستگی بالایی بین حضور آشغال در یک محیط و تمایل افراد به پرتاب زبالههایشان در آن محیط وجود دارد. بنابراین زمانی که در یک محیط چه به صورت عمدی چه اتفاقی آشغالی رها شده باشد احتمال اینکه به زبالههای آن مکان افزوده شود بیشتر است.
خستگی و بیدقتی
خستگی و بیدقتی موجب بیرون انداختن زباله از ماشین میشود. گاهی مشغلههای ذهنی به قدری زیاد است که حواسمان به کل از رفتارهای کوچک پرت میشود. غالباً در این مواقع زبالهها درجه اهمیت کمتری پیدا میکنند و از ذهنمان دور میشوند اما لازم است که همیشه به این فکر کنیم که رفتارهای ما عواقب خطرناکی برای محیط زیست دارد و یک لحظه بیتوجهی گاهی تا هزاران سال محیط را آلوده میکند.
خطرات بزرگ زبالههای کوچک
این طرز تفکر که یک آشغال کوچک نمیتواند آسیب زیادی به محیط وارد کند در بسیاری از موارد منجر به رها کردن زبالهها در محیط میشود. به طور مثال ممکن است کسی بگوید یک آدامس کوچک یا ته سیگار نمیتواند آسیب زیادی وارد کند اما باید به این فکر کنیم که اگر هر فردی حتی یک تکه کوچک زباله در محیط بریزد در نهایت حجم عظیمی از زباله تولید میشود. شاید ندانید که ته سیگار حاوی مواد سمی مانند آرسنیک است که میتواند خاک و آب را به شدت آلوده کند. پس بهتر است به خطرات بزرگ زبالههای کوچک بیشتر فکر کنیم.
به فردا فکر کنیم
بسیاری از مردم به آینده فکر نمیکنند و فقط میخواهند در این لحظه دستشان به سرعت خالی شود به همین دلیل است که زبالههای کوچک خود را به راحتی از ماشین به بیرون پرتاب میکنند. در صورتیکه اگر به کسی فکر کنید که باید این زبالهها را جمع کند و تأثیرات مخرب محیط زیستی که به جای خواهید گذاشت قطعاً از این فکر آنی بیرون خواهید آمد.
کمبود سطلهای زباله
کمبود سطلهای زباله یکی دیگر از دلایلی است که منجر به رها کردن زبالهها در محیط میشود. گاهی اشکال از خود سطلهای زباله است که با وزش باد یا توسط حیوانات واژگون شده و زبالههای داخل آن در محیط پراکنده میشوند.
امان از ناآگاهی
ناآگاهی یکی از دلایل عمده برای رهاکردن زباله است بسیاری از مردم از تأثیرات مخرب رفتارهای کوچک خود اطلاعی ندارند. به طور مثال بسیاری از افراد سیگاری نمیدانند رها کردن تهسیگارشان در محیط زیست چه تأثیر منفی بر محیط وارد خواهد کرد.
حیواناتی که کشته میشوند
پرتاب کردن زباله در محیط میتواند موجب صدمه دیدن افراد یا حیوانات شود. به طور مثال بطریهای شیشهای یا اشیای نوکتیز میتواند منجر به ترکیدن لاستیک ماشینها، بروز تصادفات و یا حتی صدمه دیدن حیوانات شود. نمونه دیگر آن آدامس جویده شده است که میتواند پرندگان را به کشتن دهد. علاوه بر این رها کردن زباله در طبیعت میتواند به شیوع و افزایش بیماریها منجر شود. اگر میکروب یا ویروسی در باقیمانده مواد غذایی شما در طبیعت باشد ممکن است توسط یک حشره یا حیوان خورده شود و به انتقال بیماری کمک کند.
همچنین حیوانات غالباً آشغالهای پلاستیکی را با مواد خوراکی اشتباه میگیرند به همین دلیل کیسههای پلاستیکی رها شده در طبیعت غالباً توسط چهار پایان، پرندگان، لاکپشتها و ماهیها خورده میشود و از آنجاییکه هضم این مواد برای حیوانات دشوار است ظرفیت معده آنها کاهش مییابد و در نهایت منجر به مرگ حیوان میشود. تصاویر تأثر برانگیزی از مرگ حیاتوحش دریایی مانند پرندگان، نهنگها، دلفینها و لاکپشتهایی وجود دارد که با پلاستیک یا سیگار مردهاند.
تصویر واقعی
زبالهها هر چقدر هم که کوچک باشند طبیعت را آلوده خواهند کرد. با رها شدن یک کیسه پلاستیکی در جاده باید بلافاصله تصویر خراب شدن یک منظره فوق العاده طبیعی مثل آبشار، رودخانه، دریا، اقیانوس و یا جنگل را در ذهنتان متصور شوید. فکر کردن به تصویر واقعی و نتایج عملی رها کردن زبالهها میتواند عامل بازدارنده خوبی باشد.
سرمایههایی که هدر میرود
سالانه میلیونها دلار توسط شهرداریها برای تمیزکردن زبالهها از سطح شهر هزینه میشود. این مبلغ هنگفت میتوانست صرف توسعه و پیشرفت شهرهایمان شود اگر ما یاد میگرفتیم که نباید زبالههایمان را در محیط رها کنیم. پرتاب کردن زبالهها میتواند به گرفتگی معابر شهری هم منجر شود. جوبها و آبراههای شهر که با زبالهها پر میشوند مسیر آب را منحرف میکنند و در بدترین حالت میتوانند به راه افتادن سیل در سطح شهر منجر شوند. علاوه بر این زبالهها میتوانند ارزش توریستی یک منطقه را به طور کامل نابود کنند. زبالههایی که در محیط رها شدهاند تصویر ناخوشایندی را به ارمغان میآورند که به شدت بر گردشگری محلی تأثیرگذار است.