به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام احمد شرفخانی، مدیر کل تحقیق و حسابرسی سازمان اوقاف و امور خیریه امروز دوشنبه (۲۷ اسفند) در نشستی با موضوع دستورالعمل هیأت امنای موقوفات که در ساختمان مهر این سازمان برگزار شد، به تشریح عملکرد جدید این سازمان در خصوص افزایش نقش مدیریتی مردم و به ویژه اعضای هیأت امنا پرداخت و گفت: برای اداره موقوفات کاهش نقش تصدی گری دولت در سال ۹۸ یکی از سیاستهای اصلی ما این است که از ظرفیت فکری و مدیریتی مردم و به ویژه اعضای هیأت امنا استفاده کنیم. این موضوع سطح اعتماد عمومی مردم به سنت حسنه وقف را بیشتر میکند و باعث افزایش عایدات موقوفات میشود. همچنین از وقف نیز توسط خود مردم صیانت شده و در صدد هستیم تصدیگری را در سازمان کاهش و نقش نظارتی را ارتقا بدهیم.
حجت الاسلام شرفخانی در ادامه افزود: بر اساس ماده ۵ قانون اوقاف، سازمان اوقاف و امور خیریه میتواند در اموری که اداره آن به عهده این سازمان است، شخص یا اشخاصی از اشخاص متدین یا معروف به امانت را به عنوان امین یا هیئت امنا تعیین نماید، بر این اساس آئین نامهای در هیئت دولت تصویب شده که آئین نامه انتخاب و به کارگیری امین و هیأت امنای موقوفات و بقاع متبرکه است اما از اول پیروزی انقلاب تا امروز بیشترین نقشی که سازمان اوقاف و امور خیریه در ادارهکرد موقوفات و بقاع متبرکه انجام داده به صورت متصرفی در موقوفات بوده که یعنی اداره موقوفات را خودش عهده دار بوده اما در اداره اماکن مذهبی و بقاع متبرکه به صورت هیئت امنایی و امین، اداره کرد، انجام شده است.
وی افزود: نماینده ولی فقیه و ریاست سازمان اوقاف و امور خیریه در سیاستی که در دوره جدید مدیریتی سازمان ابلاغ فرمودند تا بتوانیم از ظرفیتهای مردمی در ادارهکرد موقوفات هم استفاده کنیم و نقش مشارکتهای مردمی را در اداره موقوفات و همچنین تصدیگری را در سازمان اوقاف کاهش و به این سمت برویم که نقش نظارتی را در مجموعه سازمان ارتقا دهیم. بر همین اساس و بر اساس ماده ۵ مقرر شد که برای موقوفات کم درآمد و همچنین فاقد درآمد و موقوفاتی که درآمد دارند اما ضرورت دارد که افزایش درآمد اتفاق بیفتد، امین یا هیئت امنا تعیین شود تا از این طریق بخش مشارکت مردم در اداره موقوفات افزایش یابد. این سیاست نه سیاست سازمان اوقاف بلکه سیاست خود نظام هم هست. سیاست کلی نظام اداری که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده است، بندهای ۱۰، ۱۱ و ۱۲ آن درباره این موضوع است که با کاهش تصدیگری دولت از ظرفیتهای مردمی استفاده کنیم که نقشه راه نظام اداری هم که ابلاغ و اشاره شده که از ظرفیتهای مردمی علی الخصوص امینانی که در بین مردم مشغول فعالیت هستند، استفاده شود. این امر باعث افزایش اعتماد مردمی به سنت حسنه وقف و افزایش محسوس عایدات موقوفات و صیانت از موقوفات توسط خود مردم میشود. بر این اساس سازمان اوقاف بعد نظارتی خود را تقویت خواهد کرد تا بتوانیم، از ظرفیت مردم برای اداره کرد استفاده کنیم و صرفاً سازمان بعد نظارتی داشته باشد.
مدیر کل تحقیق و حسابرسی سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: بر همین اساس دستورالعملی آماده شده که از سوی سازمان اوقاف به کل کشور ابلاغ شده و در این دستورالعمل شرایط عمومی و اختصاصی امین و هیئت امنای موقوفات مشخص شده و در شهرستانها موقوفات انتخاب میشوند، امین یا هیئت امنا برنامههای خود را مشخص میکنند تا بتوانند بر اساس برنامه عملیاتی افزایش بهره وری موقوفات، برنامه مدیریتی خودشان را مشخص کنند. از وظایفی که برای افرادی که موقوفات را عهده دار میشوند، مشخص شده، یکی بحث آبادانی موقوفات، پیگیری وصول مطالبات و تنظیم و تجدید اجارهها، حفظ مراقبت کامل از املاک و اموال موقوفه، جذب سرمایه گذاری در رقبات موقوفه با رعایت مصلحت و منفعت وقف و همچنین امکان احقاق حقوق موقوفه در جایی که نیاز باشد دعاوی حقوقی و تعقیب آن اتفاق بیفتد که این کار از طریق امینان اتفاق خواهد افتاد.
در ادامه این نشست به ۳ نفر از افرادی که به عنوان هیئت امنای موقوفات انتخاب شده بودند، احکام صادر شده از سوی سازمان اوقاف و امور خیریه، تفویض شد که اسامی آنها بدین ترتیب بود: موقوفه مرحوم میرزا محمدحسین شیرازی، موقوفه مرحوم میرزا محمدعلی آبادی وزیر، موقوفه مرحوم طلعت صبوحی و موقوفه سرای سید محسن که این ۴ موقوفه هیأت امنای آنها مشخص شده که از افرادی انتخاب شدند که دارای تجربه، تعهد و شایستگی کافی و در بین مردم و در بازار جایگاه خوبی دارند تا بتوانند تعاملات خوبی با آنها داشته و با ارتباط هماهنگ با سازمان برای احقاق حقوق موقوفات اقدام کنند.