به گزارش خبرنگار مهر، مجموعه مقالات انسانشناسی زبانشناختی امیلیا نرسیسیانس، دانشیار انسانشناسی دانشکده علوم اجتماعی تهران با عنوان «زبان در گستره فرهنگ: مجموعه مقالات انسانشناسی زبانشناختی» توسط نشر افکار منتشر شده است.
کتاب «زبان در گستره فرهنگ» شامل هفده مقاله به شرح زیر است:
فیلمنامهها؛ دالهایی برای انعکاس الگوهای محاورات جنسیتی
زبان و کاربردهای انسانشناختی
زبان تصویری و عاطفه
حفظ محیط زیست و رشد دانش بومی
کارکرد زبان (ها) در شهر
دوزبانههای هشتساله و توانش شناختی
اشاراتی به زبان استاندارد، دوزبانگی و دو زبانگونگی در بافت چند فرهنگی ایران
تأثیر متقابل عوامل عاطفی و شناختی در فرایند اجتماعی شدن کودکان دوزبانه
کارکردگرایی و نادیده انگاشتن گونههای زبانی غیر مسلط
تحلیل یادداشتهای بازدیدکنندگان و ساخت هویتهای اجتماعی
ملاحظات علمی و عاطفی در روند تحقیق زبانشناسی انسانشناختی
جامعهشناسی زبانهای استاندارد در عهد ساسانیان
زبانشناسی اجتماعی و گفتوگو: فراتر از کارکردگرایی
دوزبانگونگی و دو فرهنگگونگی
دوزبانی، دوزبانگونگی و دو فرهنگگونگی و کدهای محدود و گسترده
مردمنگاری و ارتباطات زنان ارمنی
زبان و توصیفهای دوزبانگی از دیدگاه شناختی
در پیشگفتار نویسنده آمده است: «مطالعه زبان بهعنوان یک کنش اجتماعی، قادر به نمایان کردن ساختار روابط اجتماعی سخنوران در جامعه خاص است. هر جامعهای دارای قوانین، محدودیتها و ویژگیهای خود است که اعضای جامعه در روند فرهنگپذیری، آنها را بهصورت آزمون و خطا، پاداش و تنبیه از نسل گذشته فرا میگیرند و به فعل در میآورند. جامعه با در دست داشتن ابزار فرهنگ قادر به کنترل و تنظیم رفتارهای گفتاری افراد است. زبان پدیدهای است فراگیر، هر جا انسان هست، زبان هم وجود دارد و وظیفه زبانشناس اجتماعی یافتن تأثیر هنجارها و ارزشهای جامعه بر زبان است. از نظر او زبان به صورت نمادین بازنماگر تعاملات افراد و رفتارهای اجتماعی آنها است. از بهوجود آمدن ادبیات مربوط به زبانشناسی اجتماعی و تبدیل آن به یک رشته دانشگاهی بیش از شصت سال نمیگذرد. علمداران این علم را در غرب ویلیام لابوف و جان گومپرز از ایالات متحده آمریکا و بازیل برنشتاین را از بریتانیا میدانند. کتاب حاضر، مجموعهای است منتخب از هفده مقاله. در این کتاب سعی کردهام مقالاتی را که گوشههایی از مسئله زبان در ایران را مطرح میکند، در یک جلد جمعآوری کنم تا راحتتر در دسترس دانشجویان و علاقمندان به این رشته قرار گیرد.»
کتاب «زبان در گستره فرهنگ: مجموعه مقالات انسانشناسی زبانشناختی» که در ۳۵۹ صفحه و تیراژ ۵۰۰ نسخه به چاپ رسیده، چهارمین همکاری مشترک امیلیا نرسیسیانس با نشر افکار، ناشر تخصصی کتابهای انسانشناسی و مردمشناسی است که پیش از این کتابهای «انسان، نشانه، فرهنگ»، «مردمشناسی جنسیت» و «مردمشناسی تعلیم و تربیت» را از او منتشر کرده بود.