رژیم های آل سعود و آل خلیفه سعی دارند از برگزاری مناسک حج و مسابقات فرمول ۱ برای تحقق منافع خود استفاده ابزاری کنند.

خبرگزاری مهر، سرویس بین الملل - فاطمه صالحی: سازمان عفو بین الملل به تازگی اعلام کرده است که مسابقات فرمول ۱ تبدیل به وسیله‌ای برای خوب جلوه دادن وجهه بحرین شده است. بحرین یک کشور بسیار سرکوب گر است و هر شخصی به محض انتشار یک پست توئیتری در انتقاد از دولت ممکن است زندانی شود. بحرین به جای بهبود وجهه خود از طریق ورزش و پنهان کردن اوضاع بد حقوق بشری پشت مسابقات ماشین سواری بهتر است آزادی بیان را در این کشور تسهیل بخشد.

چندی قبل نیز فعالان انگلیسی با متهم کردن رژیم بحرین به استفاده از فصل جدید مسابقات اتومبیلرانی فرمول یک برای سرپوش گذاشتن بر نقض حقوق بشر، با تجمع در مقابل مقر گروه فرمول یک در لندن، اعتراض خود را به همدستی با رژیم بحرین اعلام کردند. این فعالان انگلیسی اعلام کردند که تصویری که جهان در زمان برگزاری مسابقات فرمول یک در بحرین آن را نخواهد دید: سرکوب، زندانی کردن و نقض حقوق معترضانی که اعتراضات مسالمت آمیز برگزار می‌کنند.

مردم بحرین تنها با انتشار یک پست توئیتری ممکن است زندانی شوند به عنوان مثال «نجاح یوسف» یک هفته پس از مسابقات اتومبیل رانی فرمول یک در بحرین در بهار ۲۰۱۷، به خاطر انتشار مطالبی در انتقاد از این مسابقات دستگیر شد. پیشتر نیز سازمان دیدبان حقوق بشر، اندیشکده حقوق بشر و دموکراسی‌های بحرین و چند سازمان حقوق بشری دیگر با ارسال نامه‌ای به مسئولان مسابقات فرمول یک اعلام کردند که این مسابقات نقض حقوق بشر در بحرین را نادیده گرفته است.

اعتراضات به برگزاری این مسابقات در بحرین به حدی بود که به آن لقب «فرمول خون» را دادند. سانسور خبری در بحرین و عدم انعکاس اخبار داخلی این کشور به حدی است که بسیاری از مردم جهان از اتفاقات جاری در بحرین بی اطلاع بوده و با نظاره کردن این مسابقات فکر می‌کنند که در بحرین هیچ خبری از اعتراض و درگیری و سرکوب وجود ندارد و این کشور در آرامش و امنیت کامل به سر می‌برد.

رژیم آل خلیفه که در سرکوب بحرینی‌ها و اعتراضات مردمی این کشور ید طولایی دارد همواره می کوشد تا با محکوم کردن اوضاع حقوق بشری دیگر کشورها به ویژه ایران افکار عمومی را از درگیری‌های داخلی در این کشور منحرف کند. برگزاری مسابقاتی نظیر فرمول ۱ که با مشارکت جهانی و پوشش رسانه‌ای گسترده همراه است نیز یکی از ابزار پیش روی این رژیم برای خوب جلوه دادن اوضاع داخلی بحرین به شمار می‌رود. این در حالیست که زندانیان سیاسی در بحرین به ویژه فعالان زن بحرینی در شرایط بسیار بدی به سر می‌برند و بازداشت آنها بدون تفهیم اتهام و محاکمه آنها به دور از لنز دوربین‌ها برگزار می‌شود.

سو استفاده ابزاری آل سعود از فریضه حج

سو استفاده ابزاری از امکانات موجود تنها به رژیم آل خلیفه محدود نمی‌شود چرا که عربستان نیز از بزرگترین فرصت برای اعلام اتحاد مسلمانان سراسر جهان به عنوان وسیله‌ای برای تحقق منافع سیاسی خود بهره می‌برد.

عربستان سالانه میلیاردها دلار از برگزاری مناسک حج با حضور مسلمان سراسر جهان درآمد کسب می‌کند. برگزاری این کنگره عظیم انسانی که در جهان نظیر ندارد باعث شده تا مقامات آل سعود فکر کنند می‌توانند از این مراسم به عنوان ابزار و اهرم فشاری علیه کشورهایی که با سیاستهای آنها همسو نیستند استفاده کنند و عملاً نیز این اتفاق افتاده است. ایران، سوریه، یمن و قطر تنها چند نمونه از کشورهایی هستند که طی چند سال اخیر به دلیل سیاست خارجه خود که به مذاق رژیم آل سعود خوش نیامده با اعزام حجاج به عربستان برای حضور در مناسک حج با مشکل رو به رو شده‌اند.

به عنوان مثال رئیس کمیته ملی حقوق بشر اعلام کرده بود که سیاست عربستان همچنان بر پایه سیاسی کردن مناسک دینی استوار بوده و این کشور از حج به عنوان ابزاری سیاسی استفاده می‌کند. وی تصریح کرد که قطری‌ها از سفر حج به علت مقاصد سیاسی محروم شده‌اند و یا «محمد عبدالستار السید» وزیر اوقاف سوریه اعلام کرد که مقامات سعودی مانع اجرای فریضه حج در قبال سوری‌ها می‌شوند و این اقدام یک اقدام سیاسی است. تا بدین لحظه هیچ اقدامی از سوی عربستان برای اعطای مجوز به سوری‌ها برای ادا کردن فریضه حج صورت نگرفته است.

سیاسی کردن مناسک حج و تضعیف مشارکت مسلمانان در این مراسم توسط مقامات آل سعود در حالی صورت می‌گیرد که مرداد ماه امسال رسانه‌ها از اقدام سعودی‌ها در توزیع روادید حج میان فعالان سیاسی مسیحی در لبنان خبر دادند که موجی از تمسخر را در میان افکار عمومی به دنبال داشت.

این در حالیست که اخیراً هیأت بین المللی نظارت بر مدیریت حرمین شریفین با انتشار گزارشی از وجود فساد شدید مالی و اداری در وزارت حج و عمره عربستان خبر داده بود. این هیأت اعلام کرده بود که افراد بسیاری در معرض اخاذی مالی و سیاسی توسط این نهاد سعودی قرار گرفته‌اند.

سو مدیریت حج از طرف مقامات سعودی نیز مسأله ای است که همواره مورد توجه کارشناسان و صاحب نظران بوده و با وقوع فاجعه منا در سال ۲۰۱۵ به اوج خود رسید. عربستان در زمان وقوع این فاجعه نه تنها در مقام عذرخواهی و پاسخ گویی بر نیامد بلکه با توجیه این فاجعه هم چنان در مسیر سیاستهای قلدرمآبانه خود برای تحت فشار گذاشتن دیگر کشورها از طریق این مناسک حرکت می‌کند.

به نظر می‌رسد عربستان با تلاش برای تضعیف مراسم پرشکوه حج و کاستن از تعداد حجاج از طریق کنار گذاشتن کشورهای مستقل منطقه سعی در اجرای پروژه‌های آمریکایی صهیونیستی در زمینه کم رنگ کردن این کنگره مردمی جهانی دارد.

مقامات بحرین و عربستان هر ۲ به خوبی می‌دانند که چگونه از امکانات موجود برای تحقق منافع خود سو استفاده کنند؛ برگزاری مسابقات اتومبیل رانی فرمول۱ در بحرین به خودی خود اشکالی ندارد اما زمانی این مسأله صدای نهادهای بین المللی را در می‌آورد که رژیم آل خلیفه این مسابقات را در سایه سرکوب مردم خود و اعتراضات علیه نظام حاکم و زندانی کردن بحرینی‌ها به جرم انتشار یک پست توئیتری برگزار می‌کند. عربستان نیز به جای آنکه از فرصت برگزاری مراسم حج برای تقویت اتحاد و همبستگی مسلمانان در برابر دشمن صهیونیستی استفاده کند هر ساله می کوشد تا به بهانه‌های واهی و صد البته سیاسی و منفعت طلبانه از تعداد حجاج کشورهای مستقل منطقه بکاهد که این خود باعث ایجاد تفرقه میان مسلمانان و تقویت موضع رژیم صهیونیستی علیه آنها می‌شود.