"علی اصغر سلطانیه" سفیر ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی ضمن انتقاد از ملاحظات سیاسی آژانس در ارائه کمک های فنی گفت که این کمکها که حق مسلم اعضا می باشد نباید تحت تاثیر فشارهای سیاسی خارج از آژانس باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر، سلطانیه در اظهارات خود ضمن قدردانی از حمایت جنبش غیر متعهدها از برنامه های صلح آمیز هسته ای ایران می گوید : با توجه به کمک های فنی آژانس و رویکردهای سیاسی در این باره برای اولین بار است  که در تاریخ آژانس، قوانین این سازمان بطور جدی در معرض خطر قرار گرفته است و اقتدار آن به عنوان تنها سازمان بین المللی که وظیفه و شایسته ارائه کمک ها است در معرض خطر قرار دارد.

سلطانیه می گوید : حرفه گرایی و بی طرفی آژانس که یک نهاد المللی است نباید با تصمیم های سیاسی شورای امنیت که درصدد دیکته کردن خواسته های خود بر این نهاد است مورد تهدید قرار گیرد و تصمیمات سیاسی نباید آن را تحت تاثیر قرار دهد.

وی با اشاره به قانونی بودن تمام فعالیت های هسته ای ایران بر اساس (INFCIRC/267) بر این باور است که مقابله با چنین برنامه صلح آمیزی تحت هر بهانه ای می تواند به یکپارچکی، اعتبار آژانس آسیب برساند.

این دیپلمات ایرانی در ادامه می گوید: قابل ذکر است که چنین اقدام ها و تدابیر تبیهی بی اساس علیه فعالیت های هسته ای صلح آمیز ایران  که در قطعنامه شورای امنیت منعکس گردیده درصدد محروم کردن ایران از حقوق مسلم هسته ای خود است و این ممکن است فصلی جدید از استفاده ابزاری از شورای امنیت برای دخالت در فعالیت های فنی باز کند.

تمام این پروژه ها برای مصارف صلح آمیز است بنابراین توقف هر کدام از اینها به بهانه ممانعت از تکثیر سلاح های هسته ای اقدامی بیهوده و پوچ است. ما خالصانه امیدواریم که مدیرکل، مسئولیت های خود را در حوزه فناوری هسته ای برای مقاصد صلح آمیر و اهداف انساندوستانه انجام داده و از دخالت های سیاسی از خارج دوری گزیند.

با توجه به اهمیت نقش انرژی هسته ای در سالهای آتی و افزایش تقاضا برای آن همانگونه که مدیرکل در سخنرانی افتتاحیه به آن  اشاره کرد این واقعاً جای تاسف بسیار است که برخی از تصمیم های سیاسی از خارج از آژانس برانگیخته و دیکته می شود تا برنامه های یک کشور در حال توسعه را متوقف کند که درصدد است تا زیربنای یک نیروگاه هسته ای و توسعه پایدار پی ریزی کند. در حالیکه انتظار می رود که آژانس در خصوص مانع تراشی برای ارائه کمک به کشورهها به ویژه کشورهای در حال توسعه مقاومت کند که مقررات آن با این هدف تدوین شده است.

مشارکت ایران در برخی از پروژه های منطقه ای که درحال بازنگری است تنها می تواند، محرومیت کشورهای همسایه برای استفاده از تجربیات مفید ایران را در پی داشته باشد و برخی پروژه هایی که پیشنهاد توقف آنها داده شده کاملاً برای اهداف انساندوستانه برنامه ریزی شده اند و در طولانی مدت نه تنها کمکی به توسعه پایدار ایران نمی کند بلکه همچنین هیچ ارتباطی با نگرانی های مربوط به تکثیر سلاح های هسته ای ندارد.

باید یاد آوری کنم که طی سه دهه گذشته کشورهای در حال توسعه مدام نگرانی خود را درباره ماهیت داوطلبانه سیاست صندوق همکاری های فنی اعلام کرده اند. برنامه همکاری های فنی که ستون اصلی مقررات آژانس است تنها از طریق کمک های تضمین نشده و داوطلبانه تامین مالی شده است. جنبش غیرمتعهدها، گروه 77، و چین (با تشکر از اظهارات نمایندگان این سه طرف) هم نگرانی خود را در اول این نشست اعلام کردند. تدابیر جدید و بی سابقه  تحمیل محدودیتهای بیشتر درخصوص پروژهای همکاری فنی و اینکه آژانس محرکهای تبلیغی و مناسب برای کشورهای درحال توسعه است یک نشانه هشدار برای این کشورهاست و بنابراین سبب از بین رفتن اعتبار این نهاد است.

چند کشوری که از اهرمهای سیاسی و اقتصادی برای اتخاذ تدابیر تنبیهی غیرقانونی و غیرقابل توجیه برای محروم کردن ایران از حقوق مسلم استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای استفاده کردند ملت بزرگ ایران را نشناخته اند. ملت ایران ملتی صلح دوست است اما هرگز هیچ فشار و ارعابی را تحمل نخواهد کرد.