حجتالاسلام احسان بیآزار تهرانی در گفتگو با خبرنگار مهر به مناسبت ولادت حضرت ابوالفضل (ع) گفت: بالاترین شاخصه معرفی حضرت قمر بنی هاشم زیارت نامه ایشان است. اگر هیچ متنی هم راجع به ایشان موجود نباشد همین زیارت نامه کفایت میکند. بین امام زادگان بزرگ و عظیم، دو امام زاده هستند که متن زیارت آنها را امام معصوم تنظیم فرموده است؛ یکی حضرت معصومه (س) و دیگری آقا قمر بنی هاشم (ع). عظمت حضرت ابوالفضل العباس (ع) در همین طلیعه زیارت نامه ایشان مشخص است: السَّلامُ عَلَیْکَ أَیُّهَا الْعَبْدُ الصَّالِحُ الْمُطِیعُ لِلَّهِ وَ لِرَسُولِهِ وَ لِأَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْحَسَنِ وَ الْحُسَیْنِ صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِمْ وَ سَلَّمَ.
این کارشناس مذهبی افزود: عبودیت و اطاعت دو سرمایه است که اگر در کسی وجود داشته باشد به بی نهایت متصل میشود. لازمه رضایت پروردگار، عبودیت و اطاعت است. در حدیث قدسی داریم که خدای متعال میفرماید: إِذَا أَطَعْتَ رَضِیتُ وَ إِذَا رَضِیتُ بَارَکْتُ وَ لَیْسَ لِبَرَکَتِی نِهَایَةٌ. یعنی من زمانی که اطاعت شوم راضی میشوم. وقتی راضی شدم برکتم را در اختیار بندهام قرار میدهم و برای برکت من هیچ نهایت و پایانی نیست. لذا اینکه دست قمر بنی هاشم حضرت ابوالفضل العباس (ع) به عنوان باب الحوائج باز است و کار ربانی و الهی میکند و واسطه فیض در خانه خدا شده است، جهتش همین است. چون در مقام عبودیت و اطاعت بی نظیر بود.
وی سپس عنوان کرد: وقتی کسی به طاعت پروردگار رسید به طبع، طابع رسول و امام هم میشود. قدر و قیمت انسانها در مسیر ولایتفهمی، ولایتتسلیمی و ولایتیاوری است. این ۳ مشخصه در وجود آقا ابوالفضل العباس (ع) بی نظیر است. همین ویژگی حضرت اگر به الگو برای ما تبدیل شود کافیست. ایشان در این زمینه تالی تلو بوده است. به قول شاعر:
نیست صاحب همتی در نشأتین / هم قدم عباس را بعد از حسین
احسان بیآزار تهرانی در ادامه گفت: پشتوانه استقامت ایشان در ماجرای کربلا شجاعت بود. پشتوانه اینکه آقا ابوالفضل (ع) از خود استقامت نشان میدهند و اطاعت میکنند و تبعیت از امام حسین (ع) دارند، شجاعت ذاتی ایشان است که در وجود ایشان است. یک تهور و بی باکی داریم که شاید خالی از عقلانیت باشد. اما وقتی اقتدار و قدرت با حکمت پیچیده شد میشود صفت زیبای شجاعت. اساساً برای پا گذاشتن در دنیا از جانب امیرالمومنین (ع) اساس تولد ایشان برای همین بوده است که همچین آقازادهای در عالم جلوه بکند که بعدها حضرت امیر (ع) میفرماید: انه ذخر الحسین. یعنی ذخیره امام حسین (ع) در کربلا میشود.
وی سپس اظهار داشت: وقتی امیرالمومنین (ع) به برادرشان جناب عقیل میفرمایند من میخواهم ازدواجی داشته باشم میگویند برای من بگرد و مشورت کن و از قبیلهای جستجو کن که قبیله شجاعان عرب باشد. از لحاظ وراثتی در قبیله بنی کلاب هم مادرشان حضرت ام البنین ادیب و اهل ادبیات بوده و هم عموی ایشان جزو ادبای بی نظیر جزیره العرب بوده است. از طرفی هم جد مادری ایشان کسی بوده که به ایشان «ملاعب الأسنه» گفته می شده است. یعنی کسانی که در جنگ با شمشیر بازی می کردهاند و رزم شأن این گونه بوده است. حضرت ام البنین از لحاظ ریشه این گونه بودهاند.
احسان بیآزار تهرانی اضافه کرد: خواست حضرت امیر (ع) این بود که میخواستند شیر بچهای برای اسد الله به دنیا بیاید. اگر ریشه آن استقامت و نفوذناپذیری در مقابل دشمن و رد امان نامه و رزم بی نظیر ایشان و اقتدار ایشان در کنار امیرالمومنین در جنگ صفین در حدود ۱۲ سالگی و همه این جلوههای رفتاری را جستجو کنیم، همه به آن ریشه شیر مادری مربوط است و بعد هم تربیت و صلابت خود امیرالمومنین که حیدر کرار بود. به عبارت دیگر هم تربیت ایشان و هم رگ و ریشه ایشان بر پایه شجاعت بود.
وی در پایان گفت: بالاترین صفت شجاعت است و یکی از مسائلی که موجب میشود آدمها محافظه کار و خدای ناکرده اهل معامله با دشمن بشوند و پای حق نایستند و دین شأن را معامله کنند – که در روزگار خودمان هم میبینیم که خیلیها میخواهند پی سازش بروند – ترس و عدم صلابت و شجاعت است. اگر این صفت مذموم کنار رود خیلیها استقامت خواهند کرد.