به گزارش خبرگزاری مهر، محمدجواد توکلی در نشست خبری دومین دوره جایزه اقتصاد اسلامی شهید صدر که در سالن جلسات خبرگزاری رسا برگزار شد با ارائه گزارشی از فعالیتهای جشنواره جایزه اقتصاد اسلامی شهید صدر گفت: انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه قم با هدف توجه به آثار اقتصاد اسلامی همچنین معرفی شهید صدر به عنوان پدر اقتصاد اسلامی این جشنواره را برگزار میکند.
دبیر جشنواره جایزه اقتصاد اسلامی شهید صدر ادامه داد: متأسفانه شهید صدر بسیار مظلوم واقع شده و آثار وی کم معرفی شده است و از سوی دیگر برخی تلاش میکنند که افراد دیگری را به عنوان پدر علم اقتصاد اسلامی معرفی کنند که اهدای این جایزه ابزاری برای معرفی شهید صدر همچنین توجه به محققان در زمینه اقتصاد اسلامی است.
وی افزود: نخستین دوره جایزه اقتصاد اسلامی شهید صدر سال ۹۵ برگزار شد که نخستین جایزه به حجت الاسلام والمسلمین حسن آقا نظری اهدا شد.
عضو انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: به معاونت پژوهش حوزههای علمیه پیشنهاد داده شده است که در صورت امکان به پاس قدردانی از زحمات شهید صدر، نوزدهم فروردین ماه روز اقتصاد اسلامی یا شهید صدر اعلام شود که امیدواریم چنین اتفاقی رخ دهد.
وی با بیان اینکه شهید صدر نخستین فردی است که اقتصاد اسلامی را به عنوان نظریه و به صورت سیستمی بیان کرده است، اظهار کرد: پیش از وی در زمینه اقتصاد اسلامی نظریههای مطرح شده است اما نخستین فردی که این نظریه را به صورت سیستمی در مقابل نظام سرمایه داری مطرح کرد شهید صدر است که موجب میشود جایگاه برجسته ای برای شهید صدر در تاریخ اندیشه اقتصاد اسلامی اختصاص دهیم.
وی خاطرنشان کرد: جایزه اقتصاد اسلامی شهید صدر به آثار تعلق نمیگیرد بلکه به دوره علمی فرد و افرادی که نظریه جدیدی ایجاد کرده باشند تعلق میگیرد؛ دومین دوره جایزه اقتصاد اسلامی شهید صدر پنج شنبه ۲۲ فوردین ماه ساعت ۱۸ تا ۲۰ در سالن همایشهای دبیرخانه انجمنهای علمی حوزه واقع در بلوار جمهوری اسلامی، کوچه ۲ برگزار میشود.
عضو هیأت علمی مؤسسه امام خمینی (ره) در پاسخ به سؤالی مبنی بر مشاهده نشدن آثار فعالیتهای انجمن اقتصاد اسلامی در جامعه گفت: عمر اقتصاد اسلامی به ۵۰ سال نمیرسد در حالی که اقتصاد غربی ۲۵۰ سال سابقه دارد و ما ۵۰ سال فعالیت را با ۲۵۰ سال فعالیت مقایسه میکنیم در حالی که تولید علم به تدریج صورت میگیرد.
وی ادامه داد: در اقتصاد غربی نیز مشکلات زیادی مشاهده میشود و اختلافات فراوانی با یکدیگر دارند به عنوان مثال در بحرانهای سال ۲۰۰۸ میگویند چگونه نتوانستهاید آن را پیش بینی کنید؛ امروزه جوانههای اقتصاددانان اسلامی به تدریج مشاهده میشود و زمینههای همکاری مناسبی در حال رخ دادن است.
تشریح فعالیتهای انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه
نایب رئیس انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه قم نیز در این نشست خبری با تبریک اعیاد شعبانیه، گزارشی از فعالیتهای انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه ارائه کرد و گفت: انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه از نخستین نهادهای مردم نهاد علمی در زمینه اقتصاد اسلامی است که بیش از دو دهه فعالیت دارد.
حجت الاسلام مجید حبیبیان ادامه داد: در گذشته برخی از اقتصاددانان اسلامی به صورت ماهیانه جلساتی برگزار میکردند و پس از اینکه معاونت پژوهش درصدد تشکیل انجمن علمی برآمد همان جلسات به انجمن علمی اقتصاد اسلامی حوزه علمیه تبدیل شد.
وی خاطرنشان کرد: بزرگان و شخصیتهایی همانند شهیدان صدر، بهشتی و مطهری، آیات مرحوم مهدوی کنی در دانشگاه امام صادق (ع)، مرحوم موسوی اردبیلی در دانشگاه مفید، آیت الله مصباح یزدی در مؤسسه امام خمینی (ره)، آیت الله رشاد در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و حجت الاسلام والمسلمین نظری شاهرودی در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، زمینههای مباحث مربوط به اقتصاد اسلامی را فراهم کردهاند.
نایب رئیس انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه قم با اشاره به برخی از فعالیتهای انجمن علمی اقتصاد اسلامی حوزه علمیه اظهار کرد: با اینکه انجمن اقتصاد اسلامی از نظر تعداد اعضا در محدودیت حداکثری است، در همفکری و اظهار نظر در برنامههای توسعه، بودجه سالانه، طراحی طرح یا لایحه نظام بانکداری در بازار سرمایه در قوانین مربوط به بخش عمومی نقش مؤثری داشته است.
وی افزود: حضور فعال در کمیتههای فقهی بازار پول و سرمایه، ابداع نهادها و ابزارهای فقهی بازار پول و سرمایه، تدوین کتب اقتصاد اسلامی، نقش معنی دار در حرکتهای علمی مهم در راستای مطالبات رهبر معظم انقلاب به ویژه الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت و اقتصاد اسلامی، برگزاری کرسیهای نظریه پردازی و ترویجی، تدوین کتب درسی دانشگاهی، نقش داشتن در تحول علوم انسانی اسلامی به ویژه در رشته اقتصاد، از جمله فعالیتهای انجمن اقتصاد اسلامی است.
حجت الاسلام حبیبیان در پاسخ به سؤالی مبنی بر مشاهده نشدن آثار فعالیتهای انجمن اقتصادی اسلامی در جامعه گفت: نه تنها در علم اقتصاد اسلامی بلکه در همه علوم این مشکل وجود دارد.
وی ادامه داد: در اقتصاد همه کشورها مشکلات فراونی مشاهده میشود و چنانچه گفته شد اقتصاددانان اسلامی فعالیتهای فراوانی انجام دادهاند اما باید پذیرفت اقتصاد اسلامی گرچه دارای مبانی قدرتمندی است اما در مراحل اولیه رشد خود قرار دارد و بیش از سه دهه از عمر آن نمیگذرد در حالی که اقتصاد متعارف دارای پیشینه سه قرنی است بنابراین اگر فردی انتظار دارد اقتصاد اسلامی در مدتی کوتاه تمامی مشکلات را برطرف سازد انتظاری بلند پروازانه است.
نایب رئیس انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه قم در پایان خاطرنشان کرد: انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه قم دارای ۹۰ عضو رسمی است بیشتر آنها دارای مدرک دکترای اقتصاد و درس خارج هستند؛ همچنین ۱۵۰ عضو وابسته از طلاب و دانشجویان در انجمن اقتصاد اسلامی مشغول فعالیت هستند؛ تدوین ۱۶۰ کتاب و ۸۰۰ مقاله علمی، تدوین مجله پژوهشهای اقتصاد مقاومتی و ایجاد مرکز راهبردی اقتصاد مقامتی حوزه از دیگر فعالیتهای انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه است.