خبرگزاری مهر - گروه استانها: امام سجاد (ع) پنجم شعبان در خاندان پاک رسالت، قدم به دنیا گذاشتند و جهانی از صفا، معنویت و دانش و بینش برای بشر به ارمغان آوردند. او آمد تا شیفتگان عبادت و سالکان راه معرفت و خداشناسی را از سرچشمه زلال توحید و عرفان ناب محمّدی سیراب سازد.
حضرت سجّاد (ع) پدری چون امام حسین (ع) دارد و مادرشان دختر یزدگرد پادشاه ایران است که دست عنایت حق به طور خارقالعاده این دختر را به امام حسین (ع) میرساند. شرافت این زن آن است که مادر ۹ نفر از ائمه طاهرین میشود و چنانچه امام حسین (ع) «اب الائمه» است. این زن نیز «امالائمه» است.
افشاگری علیه یزید پس از واقعه عاشورا
از سیاستهای ثابت و همیشگی اهل بیت علیهمالسلام بعد از شهادت سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام احیای نهضت عاشورا بود؛ زیرا نهضت عاشورا تابلوی زیبا و پرافتخار غیرت دینی و شجاعت و ظلم ستیزی و عدالت خواهی است و امامان معصوم با احیای آن میخواستند این ارزشها را در جوامع مسلمان زنده نگه دارند.
در این باره امام سجاد (ع) نقش به سزایی داشتند؛ چرا که در مدت ۳۵ سال حیات پربرکتشان بعد از واقعه عاشورا، به روشهای مختلف نهضت عاشورای حسینی (ع) را در جامعه زنده میکردند که خود مبارزه شدیدی علیه دستگاه حاکم به شمار میرفت.
معاون علمی، فرهنگی و آموزشی اداره کل تبلیغات اسلامی قم در گفتوگو با خبرنگار مهر در این زمینه با اشاره به شرایطی که امام زینالعابدین (ع) در مجلس یزید به وجود آورد، گفت: امام سجاد (ع) پس از واقعه عاشورا با بهرهگیری از فرصت اسارت کاری کردند که این پیروزی برای یزید تبدیل به شکست شد.
امام سجاد (ع) در خطبه تاریخی خود در مسجد شام یک دوره درس توحید و نبوت را به حاضران و آیندگان دادند
حجتالاسلام محمود نجاریان زاده اقدامات امام زینالعابدین (ع) در دوران اسارت را حاوی پیامهای زیبا برای شیعیان دانست و ادامه داد: امام سجاد (ع) در خطبه تاریخی خود در مسجد شام یک دوره درس توحید و نبوت را به حاضران و آیندگان دادند.
این استاد حوزه علمیه قم افزود: دشمن تلاش میکرد فضای جامعه اسلامی را علیه خاندان پیامبر (ص) و واقعه کربلا مسموم کند اما امام سجاد (ع) رسالت خود را در همان اسارت انجام دادند و از تمام فرصتها برای افشاگری علیه یزید بهره بردند.
صحیفه سجادیه؛ بزرگترین گنجینه حقایق و معارف الهی
صحیفه سجادیه، این مجموعه نورانی که از سوی حضرت خداوند بر لسان مبارک امام سجاد (ع) نازل شده را با این فهم و درک بشری نمیتوان شناخت و به عمق معارف ارزشمند و نورانی آن دست یافت، لیکن با انس و بهرهمندی هر چه بیشتر از معارف سرشار از عشق و معرفت و غنای آن میتوان به گوشههایی از عظمت آن دست یافت.
امام سجاد (ع) در قالب دعاهای صحیفه سجادیه مکرر، قبل و یا بعد از هرگونه درخواست از خدای متعال، به حمد و ثنای الهی میپردازد و بر پیامبر و آل آن بزرگوار صلوات میفرستد و شیوه دعا کردن را آموزش میدهد و حرمت رسول اکرم (ص) را پاس میدارد.
آیتالله العظمی صافی گلپایگانی طی پیامی به همایش سفیران ولایت که در تجلیل از صحیفه سجادیه برگزار شده بود، تأکید کرده است که باید اذعان و اعتراف داشته باشیم که زبان ما الکن و ناتوان است از اینکه درباره این کتاب بزرگ تربیتی، علمی و معرفتی - که آن را به حق، زبور آل محمد (ع) نامیدهاند - سخنی عرض کنیم.
این مرجع تقلید شیعیان با تأکید بر اینکه حوزههای علمیه و دانشگاههای ما همه باید درس صحیفهشناسی را سرلوحه دروس معرفتی و اعتقادی خود قرار دهند تا بتوانند به افقهای بالای معرفة الله و معرفت نفس برسند، ادامه داد: کتاب صحیفه سجادیه که از لسان مبارک امام زین العابدین سید الساجدین و نور العارفین حضرت علی بن الحسین (ع)، در مقام عبودیت، خضوع و خشوع به درگاه ذات لایزال الهی با حالت ابتهال و تضرّع و زاری عرض شده است همهاش برای انسانهای تشنه معارف زلال توحیدی، درس و حکمت و دانش است؛ درس خداشناسی، پیامبر شناسی و امام شناسی؛ درس مکارم بزرگ اخلاقی، درس سخنگفتن انسان نیازمند با خالق هستی، درس عبودیت و بندگینمودن، درس عزّت و شرف انسانی، درس خدمت به بندگان، درس حرّیت و فداکاری، درس مبارزه با ظلم و ستمگری، درس رهایی از تعلّقات نفسانی و مبارزه با هوای نفس، درس حقوق انسانها بر یکدیگر؛ حقوق پدر و مادر به فرزندان و حقوق فرزندان بر والدین و بالاخره درس بنده راستین خدابودن و انسانزیستن است.
مهمترین بخش زندگی انسان که ارتباط با خالق است، در صحیفه سجادیه گنجانده شده است
حجتالاسلام نجاریان زاده در ادامه گفتوگو با خبرنگار مهر، به صحیفه سجادیه اشاره میکند و با بیان اینکه انسان با مطالعه کتاب صحیفه سجادیه به خداوند نزدیک میشود چرا که مهمترین بخش زندگی انسان که ارتباط با خالق است، در این کتاب گنجانده شده است، میگوید: صحیفه سجّادیّه اثر بینظیری است که در جهان اسلام، جز قرآن کریم و نهج البلاغه، کتابی به این عظمت و ارزش، پدید نیامده که پیوسته مورد توجه بزرگان، علما و مصنّفان باشد؛ به باور برخی صاحبنظران مسلمان، صحیفه سجادیه پس از قرآن و نهج البلاغه بزرگترین گنجینه حقایق و معارف الهی است و به همین دلیل، به آن «اخت القرآن» (خواهر قرآن)، «انجیل اهل بیت»، «زبور آل محمد» و «صحیفه کامله» لقب دادهاند.
این استاد حوزه علمیه بیان کرد: امام سجاد بسیاری از معارف ناب اسلامی را در قالب دعاهای صحیفه بیان داشته است؛ در دعاهای این کتاب، ظریفترین مباحث خداشناسی، هستیشناسی، عالم غیب و فرشتگان، رسالت انبیا، جایگاه پیامبر و اهلبیت (ع) فضایل و رذائل اخلاقی، حالات خاص انسان، شیوههای شیطان در گمراه ساختن مردم، گرامیداشت اعیاد و یوم اللههای مختلف، مسائل اجتماعی و اقتصادی، اشارات تاریخی و سیره، توجه دادن به مظاهر قدرت پروردگار، یادآوری نعمتهای مختلف خداوند و وظیفه شکر و سپاس، آیات آفاقی و انفسی پروردگار، ادب و آداب دعا، تلاوت، ذکر، نماز و عبادت و … دهها موضوع مهم دیگر مطرح است.
این صحیفه، درها و روزنههای امید و آرزو و توکل به رحمت بی انتهای الهی را میگشاید. انسانی که در این آشفته بازار دنیا همواره در تند بادهای شیاطین، به بنبستهای لاعلاج میرسد، هر قدر هم گنهکار و دور از معرفت ذات احدیت باشد، با دل سپردن به این صحیفه آسمانی، گم شده خود را یافته و با آرامشی وصف ناشدنی دل به رحمت بی انتهای الهی میسپارد و از غنای ادعیه آن بهرهمند میشود.