به گزارش خبرگزاری مهر، اسکندر مؤمنی در حاشیه دومین کنگره بینالمللی و سی و چهارمین همایش ملی مددکاری اجتماعی با موضوع مددکاری اجتماعی و تابآوری اجتماعی در جمع خبرنگاران گفت: رشد مصرف مواد مخدر صنعتی مانند شیشه و کراک کاهش پیدا کرده اما مصرف برخی انواع مواد مخدر جدید مانند گُل شیوع بیشتری یافته است.
وی اضافه کرد: علت شیوع زیاد مصرف گُل این است که بسیاری از افراد تصور میکنند این ماده زیانآور نیست چون ریشه گیاهی دارد اما باید گفت قدرت این ماده مخدر در توهمزایی و بقیه آسیبها چند برابر سایر مواد مانند حشیش است زیرا دستکاری شده است.
مؤمنی تاکید کرد: دستکاری روی این گیاه و بوته حشیش صورت گرفته و واقعاً مضر است؛ حتی یک بار آزمون و مصرف هم نباید صورت بگیرد.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر از خانوادهها خواست فرزندان خود را کنترل کنند و آنها را رها نکنند که در دام اعتیاد به موادی مانند گُل بیفتند.
مؤمنی خاطرنشان کرد: آمارها، آزمونها و پژوهشها نشان داده است که تمایل افراد به مصرف مواد مخدر جدید مانند گُل دو علت دارد؛ یکی اینکه تصور میکنند این مواد بی ضرر است و علت دوم کنجکاوی و اصرار همسالان و دوستان است.
وی اضافه کرد: مصرف کنندگان در این پژوهشها میگفتند که اصرار دوستان موجب شد در رودربایستی قرار بگیریم و مواد مصرف کنیم.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: باید نه گفتن را به فرزندان به ویژه نوجوانان و جوانان بیاموزیم و لازم است خانوادهها و مسئولان آموزش و پرورش و رسانههای جمعی به ویژه صدا و سیما مضر بودن و مخدر بودن این مواد و اینکه راه بی بازگشتی است را به جامعه آموزش دهند.
مؤمنی تاکید کرد: در دسترس بودن مواد نیز مهم است. هم مقابله با ورود و هم مقابله با تقاضا مهم است و هیچکدام به تنهایی به نتیجه نمیرسند.
نگرانی نسبت به بازگشت معتادان متجاهر بعد از ساماندهی
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: اختلاف در زمینه موضوع ساماندهی معتادان متجاهر بین سازمانها وجود ندارد و در سال ۹۷ تقسیم کار بین سازمانها صورت گرفته است.
مؤمنی افزود: بین سازمانها هماهنگی لازم به عمل آمد و جمعآوری معتادان متجاهر صورت گرفت؛ در مناطق شوش، هرندی و محیط مرکزی شهر پاکسازی لازم صورت گرفت تا معتادان متجاهر به مراکز نگهداری منتقل شوند.
وی تصریح کرد: تعداد معتادان متجاهر تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است اما دغدغه و نگرانی وجود از اینکه ممکن است آنان مجدداً بازگردند.
ظرفیت نگهداری معتادان متجاهر افزایش یافت
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: اراده و هماهنگی لازم برای ساماندهی معتادان متجاهر ایجاد شده اما اینکه یک مورد معتاد متجاهر در شهر پیدا نمیشود، غلو و اغراقآمیز است.
مؤمنی خاطرنشان کرد: اگر طرحی ۷۰ تا ۹۰ درصد اجرا شود، به آن معناست که آن طرح موفقیتآمیز بوده است. طرح جمعآوری معتادان متجاهر بیش از ۸۰ درصد اجرایی شده است و در منطقه مرکزی شهر بیش از ۶ هزار معتاد متجاهر ساماندهی و به مراکز نگهداری و درمانی منتقل شدند.
وی تصریح کرد: ظرفیتهای جدیدی برای نگهداری معتادان متجاهر توسط سازمان زندانها ایجاد شد؛ سازمان زندانها علاوه بر ظرفیتهای موجود، حدود سه هزار و ۲۰۰ ظرفیت جدید ایجاد کرده است.
مؤمنی افزود: نیروی انتظامی نیز حدود ۲ هزار ظرفیت ایجاد کرد و این ظرفیت در حال افزایش است و بسیج و سپاه نیز وارد میدان شده اند و ظرفیتهای موجود برای نگهداری این افراد افزایش پیدا کرد. در کنار نگهداری و درمان، مهارت آموزی نیز صورت میگیرد.
آموزش پیشگیری از اعتیاد به ۵ میلیون نفر
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: در حوزه مواد مخدر یکی از اقداماتی که ستاد انجام میدهد موضوع پیشگیری اجتماعی در کنار موضوع مقابله و درمان است؛ اگر این مؤلفهها هماهنگ با هم پیش برود، مبارزه با مواد مخدر نتیجه میدهد.
مؤمنی افزود: ستاد مبارزه با مواد مخدر در زمینه پیشگیری اقدامات گستردهای انجام داد که یکی از آنها آموزش حدود پنج میلیون نفر از خانوادهها است که نقش بسیار مؤثری در این زمینه دارد.
وی تاکید کرد: موضوع مواد مخدر در رأس آسیبهای اجتماعی قرار دارد. ضروری است که در کنار مقابله و درمان با اعتیاد به موضوع اجتماعی شدن مساله اعتیاد و پیشگیری از آنها توجه کنیم و یکی از اولویتهای ستاد مبارزه با مواد مخدر در سال ۹۸، پیشگیری از اعتیاد است.
آهنگ رشد حوزه مواد مخدر کاهش یافت
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار داشت: همه کشور باید برای مقابله با اعتیاد بسیج شوند. به طور قطع با توجه به اثرات نامطلوب اعتیاد بر فرد، خانواده و جامعه، نقش مددکاران در مبارزه با آن، بیبدیل است و باید زمینه لازم برای گسترش فعالیت آنان فراهم شود.
مؤمنی افزود: در حوزه مواد مخدر میتوان گفت که از همه ظرفیتهای پیشگیری در سالهای اخیر استفاده نشده و کمی مغفول مانده است. در کنار مقابله و درمان باید به موضوع پیشگیری توجه بیشتری شده و از ظرفیتهای موجود در کشور استفاده شود.
وی خاطرنشان کرد: آمارها نشان میدهد آهنگ رشد در حوزه مواد مخدر کاهش یافته است.