به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری، دکتر سیاوش ملکیفر در نشست شتاب دهندههای دانش بنیان با بیان اینکه صندوق نوآوری و شکوفایی برنامههای ویژهای برای حمایت از شتاب دهندهها دارد، گفت: بیشتر نگاه ما به شتاب دهندهها به عنوان بازیگرانی است که جریان توسعه شرکتهای کوچک و متوسط فناور محور را تقویت میکنند.
وی با اشاره به حضور مدیران سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران در این نشست، ابراز داشت: این سازمان به نیابت از شهرداری تهران برای حمایت از شتاب دهندهها و استارتآپها در حوزههای مختلف به ویژه حوزه شهر هوشمند و شهرهای آینده برنامههایی دارد که امیدوارم با کمک و همکاری همدیگر بتوانیم کارهای خوبی در این حوزه انجام دهیم.
ملکیفر به سرفصلهای برنامه حمایتی صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری از شتاب دهندهها اشاره کرد و گفت: صندوق نوآوری و شکوفایی به لحاظ قانونی برای حمایت از شتاب دهندهها محدودیتهایی دارد چرا که صرفاً موظف است به شرکتهای دانش بنیان خدمات ارائه کند اما اگر شتاب دهندهها، دانش بنیان شوند این مسئله کاملاً مقدور و ممکن است و دست ما نیز برای حمایت بازتر خواهد بود.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه شهرداری محدودیتهای ما را ندارد و قید دانش بنیان بودن برای حمایت از شتاب دهندهها مهم نیست، خاطرنشان کرد: البته شتاب دهندههای غیر دانش بنیان هم به صورت غیر مستقیم میتوانند از حمایتهای صندوق نوآوری و شکوفایی بهرهمند شوند.
ملکیفر با بیان اینکه هماکنون فرمهای دریافت تسهیلات برای شتاب دهندهها در حال تنظیم است، عنوان کرد: صندوق نوآوری و شکوفایی پیش تر برنامه خاصی برای حمایت از شتاب دهندهها نداشت اما خوشبختانه در دوره جدید کلیت این بسته حمایتی در هیأت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی به تصویب رسیده است.
کلیات بسته حمایتی از شتاب دهندهها
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی در ادامه با اشاره به کلیات این بسته حمایتی، گفت: تأمین ۷۰ درصد مبلغ ودیعه رهن محل استقرار شتاب دهندهها به مدت ۵ سال بدون کارمزد و سود یکی از این روشهای حمایتی است و مزیتش این است که این ودیعه، وثیقه نیز محسوب میشود و نیازی به وثیقه ندارد یعنی اگر یک شتاب دهنده برای استقرار نیاز به یک میلیارد تومان ودیعه داشته باشد کافی است ۳۰۰ میلیون تومان از آن را خود پرداخت کند و ۷۰۰ میلیون تومان دیگر را صندوق تأمین میکند و در قرارداد، شتاب دهنده مستأجر خواهد بود نه صندوق.
وی دومین شیوه حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی از شتاب دهندهها را تسهیلات ارزان قیمت به منظور بازسازی، مرمت و آمادهسازی فضای استقرار برشمرد و افزود: روش دیگر حمایتی که در این بسته پیشبینی شده، تسهیلات ارزان قیمت برای تجهیز فضای استقرار شتاب دهندهها است که طبیعتاً چون تسهیلات است شامل سود، ضمانت، وثیقه و بازپرداخت میشود.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی به موضوع تأمین سرمایه خطرپذیر نیز اشاره کرد و گفت: در این زمینه وقتی شتاب دهندهها به عنوان سیدمانی از صندوق تسهیلات بگیرند پذیرش ریسک با خود شتاب دهندههاست؛ این روش مانند وام گرفتن از بانک است با این تفاوت که این وام کمبهره است اما زمانی که شتاب دهندهها از مرحله سیدمانی عبور کردند، در این روش رویکرد مستقیم را حذف کردهایم.
وی ادامه داد: البته صندوق با هیچ کدام از بازیگران اکوسیستم دانش بنیان به صورت مستقیم وارد دیالوگ نخواهد شد. به نظرم این به نفع همه است چون صندوق، ویسی (سرمایهگذاری جسورانه) نیست و تا جایگاه صندوق سرمایه گذاری جسورانه فاصله دارد لذا ما باید ویسیهای فعال کشور را تقویت کنیم.
ملکیفر خاطرنشان کرد: صندوق نوآوری و شکوفایی با صندوقهای پژوهش و فناوری و صندوقهای جسورانه بورسی به عنوان عوامل و کارگزاران بحث ویسی همکاری میکند.
معاون صندوق نوآوری و شکوفایی خاطرنشان کرد: شرکتهای دانش بنیان و شتاب دهندههای بزرگ در مواردی که نیاز به تسهیلات با اعداد بزرگتر دارند کافی است به صندوقهای جسورانه بورسی یا صندوقهای پژوهش و فناوری مراجعه کنند و از آنها کمک بگیرد و در قالب مشارکت از منابع صندوق نوآوری و شکوفایی استفاده کنند.
ملکیفر به موضوع توانمندسازی به عنوان یکی دیگر از خدمات صندوق نوآوری و شکوفایی اشاره کرد و گفت: این خدمت فقط به شرکتهای دانش بنیان اختصاص دارد و اگر شتاب دهندهای دانش بنیان نباشد نمیتواند از این خدمات استفاده کند؛ این کمکهای خرد بلاعوض است یعنی نه بازپرداخت دارد، نه وثیقه میخواهد اما به صورت وجه نقد نیست و شامل آموزش، مشاوره، بحثهای بازاریابی، حضور در نمایشگاهها و دریافت گواهینامهها و استانداردها است.
وی گفت: صندوق نوآوری و شکوفایی سالنهایی را در مجتمع شکوفایی شرکتهای دانش بنیان در اختیار دارد که میتواند به صورت رایگان و یا با تخفیفهای خوب در بازدههای زمانی یک تا سه روزه در اختیار شتاب دهندهها قرار دهد.