تبریز- رئیس حوزه های علمیه کل کشور گفت: ایران قابلیت تبدیل به قطب مهم گردشگری جهان اسلام را ‏دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله علیرضا اعرافی ظهر چهارشنبه در نخستین همایش بین المللی فقه گردشگری گفت: شهر تبریز زادگاه علما و عرفای بسیاری بوده است که نام هر کدام از آنان در تاریخ این دیار و همچنین در تاریخ ایران و اسلام می‌درخشد.

وی با اشاره‌ای به ضرورت مطالعات جامع در حوزه گردشگری بر مبنای فقهی و اخلاقی گفت: گردشگری را می‌توان در تعالی و توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی مؤثر دانست و همین امر باب ورود فقه به این حوزه را باز می‌کند.

اعرافی با تاکید بر ضرورت مشخص شدن جایگاه گردشگری در فقه گفت: امروزه با پیشرفت زمانه، مطالعه در موضوع گردشگری نیازمند یکسری مطالعات جامع اجتماعی و معنوی است و می‌توان گفت گردشگری در عصر جدید معنا و مفهوم جدیدی پیدا کرده است.

رئیس حوزه‌های علمیه کشور ادامه داد: گاهی سفر مباح به سفر واجب تبدیل می‌شود که از آن جمله می‌توان اشاره‌ای به سفرهایی با اهداف جهاد، دفاع، نفقه واجب، معالجه و درمان لازم و تحصیل واجب داشت.

وی افزود: از طرف دیگر گاهاً سفرهای حرام نیز وجود دارد که از جمله آن می‌توان به فرار از دفاع، فحشاء و ظلم و آزار به والدین و دیگران اشاره کرد هر چند سفرهایی مکروهی همچون فرار از روزه نیز از باب‌های دیگر فقه در خصوص سفر است.

اعرافی با بیان اینکه گردشگری جدید ده‌ها سوال جدید در حوزه فقهی با خود به همراه داشته است، گفت: فقیهان و متخصصان باید باب نویی برای فقه و سیاحت و گردشگری بگشایند.

رئیس حوزه‌های علمیه کل کشور با اشاره به اینکه حوزه‌ها مروج نشاط اجتماعی منطبق با ارزش‌های اسلامی به شمار می‌روند، گفت: در منطق اسلام نشاط اجتماعی یک مقوله پذیرفته شده است در حالی که برخی گمان می‌کنند که اسلام در نقطه مقابل نشاط و شادی است در حالی که نشاط و شادی حاصل از سفر اگر مطابق با ارزش‌های اسلامی باشد حکم استحباب را خواهد داشت.

اعرافی ادامه داد: جهان پهناور اسلام می‌تواند مهد جذب توریست باشد و در این بین شایسته نیست که ایران غنی از منابع، رتبه مناسبی در زمینه گردشگری دارا نباشد.

وی افزود: فقه، اخلاق و فلسفه گردشگری از ابواب مهمی هستند که در حوزه‌های علمیه باید پیگیری شده و مورد مطالعه قرار گیرند.

رئیس حوزه‌های علمیه کل کشور با تاکید بر ایجاد بازار گردشگری منطبق با موازین اسلامی گفت: با ایجاد این بازار گردشگری اسلامی، کشورهای جهان اسلام به یکدیگر زنجیر شده و در کنار هم به شکل متحد فعالیت خواهند داشت که در این بین ایران می‌تواند به عنوان قطب مهمی در گردشگری جهان اسلام و البته تمامی جهان محسوب شود.