فرزاد جهان بین در تبیین جایگاه احزاب در نظام مردم سالاری دینی با تأکید بر نهج البلاغه گفت: هر چند حزب مقوله جدیدی است اما می‌توان کلیت حزب را از منظر نهج البلاغه مورد تأیید قرار داد.

به گزارش خبرنگار مهر، هشتمین کرسی ترویجی عرضه و نقد دیدگاه علمی دانشگاه، با موضوع تبیین جایگاه احزاب در نظام مردم سالاری دینی با تأکید بر نهج البلاغه در دانشکده علوم انسانی دانشگاه شاهد برگزار شد.

در این نشست فرزاد جهان بین به ارائه دیدگاه خود در خصوص تبیین جایگاه احزاب در نظام مردم سالاری دینی با تاکید بر نهج البلاغه پرداخت و این دیدگاه توسط یحیی فوزی و زاهد غفاری مورد نقد و ارزیابی قرار گرفت.

در این نشست علمی، پس از طرح بحث توسط عباس کشاورز شکری دبیر جلسه، ارائه دهنده در هفت محور به تشریح دیدگاه خود پرداخت. معنای لغوی و اصطلاحی تحزب، بیان عناصر تحزب بر اساس تعاریف ارائه شده و طرح تعریف مختار، روش پژوهش استنطاقی شهید صدرکه در آن مسائل مستحدثه ای مانند تحزب به متون دینی عرضه می‌گردد و تلاش می‌شود نظریه دینی استخراج گردد، اصول حاکم مانند مطلوب بودن تلاش برای دستیابی به قدرت که در این بخش، قدرت به دو نوع معطوف به خدمت و معطوف به سلطه (منافع شخصی) تقسیم می‌گردد، اصل عدالت با تاکید بر عدالت سیاسی (گزینش سیاسی و مشارکت سیاسی)، اصل لزوم نظارت، اصل مشارکت آگاهانه.

در محور بعدی ارائه دهنده بر اساس این اصول به بیان دیدگاه‌های خود در خصوص نقاط قوت و نیز چالشهای تحزب پرداخت و در بخش بعدی نظر خود در خصوص جایگاه تحزب در نظام مردم سالار دینی را بیان کرد. وی در این بخش تأکید کرد هر چند حزب مقوله جدیدی است اما می‌توان کلیت حزب را از منظر نهج البلاغه مورد تأیید قرار داد.

در بخش پایانی، ارائه دهنده ضمن تحلیل حدود مسائلی مانند ولایت حزبی و.... بیان کرد: می‌توان با تقویت فرهنگ سیاسی به ایجاد حزبی دارای کارکردهای مثبت و کمترین عوارض پرداخت و البته تحقق بسیاری از امور در گرو زمان است. پس از ارائه دیدگاه ارائه دهنده، ناقدان به طرح نقد و ارزیابی خود پرداختند؛ از جمله مطالب مطرح شده می‌توان به حدود آزادی احزاب، رابطه ولایت فقیه با احزاب، تعارض حزب گرایی با شایسته سالاری و نیز تلاش برای به دست آوردن قدرت از طریق جذب رأی مردم و در نتیجه به حاشیه رفتن حضور آگاهانه مردم، بدیهی بودن تحزب، لزوم تعریف حزب بر اساس دیدگاه‌ها و شرایط خودی، ویژگی حزب سیاسی مطلوب و… اشاره کرد.

گفتنی است در این نشست علمی حضار به طرح دیدگاه‌های خود پرداختند. نسبت احزاب با شورای نگهبان و نسبت منافع ملی و ایدئولوژی ازجمله این موارد بود.

در بخش پایانی این نشست، فرزاد جهان بین به بیان پاسخ‌های خود به این نقدها و سوالات پرداخت.