خبرگزاری مهر، گروه بین الملل رامین حسین آبادیان: روز پنجشنبه هفته گذشته بود که فرماندهی عملیات «الأنبار» عراق از عملیات نیروهای نظامی این کشور برای انجام عملیات پاکسازی نوار مرزی با سوریه از لوث بقایای داعش خبر داد.
درهمین ارتباط، فرماندهی عملیات الانبار اعلام کرد که عملیات نظامی گستردهای علیه بقایای تکفیریها در مناطق مرزی کلید خورده است. این فرماندهی تأکید کرد که عملیات گسترده مذکور در سه محور آغاز شده است. طبق اعلام فرماندهی عملیات الانبار عراق، علاوه بر ارتش این کشور، نیروهای حشد شعبی نیز در عملیات پاکسازی مناطق مرزی مشارکت کرده اند.
پس از آغاز این عملیات در عصر پنجشنبه بود که «سلام جمیل» یکی از فرماندهان نیروهای حشد شعبی اعلام کرد که این نیروها طی هفته گذشته نوار مرزی عراق و سوریه را از لوث تروریستها پاکسازی کردند. وی افزود: مرزهای عراق و سوریه امن است و عملیات پاکسازی این مناطق هم چنان ادامه دارد. مهمترین مسأله ای که نیروهای عراقی از مدتها پیش روی آن متمرکز شده اند، تأمین امنیت «راه های مواصلاتی» میان مناطق آزاد شده در مرزهای عراق است. نیروهای امنیتی و دستگاههای اطلاعاتی عراقی به خوبی میدانند که باز گذاشتن دست بقایای تکفیریها برای تردد مخفیانه در راههای مواصلاتی میان مناطق آزاد شده میتواند به نفوذ گسترده آنها در این مناطق منجر شود.
از همین روی، دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی عراقی عزم خود را برای مسدود سازی راههای مواصلاتی میان مناطق آزاد شده جزم کرده اند و تلاش میکنند تا از این رهگذر مانع از نفوذ مجدد عناصر تروریستی به داخل خاک عراق شوند. دستگاه اطلاعاتی عراق که مسئولیت رصد تحرکات بقایای تکفیریها را برعهده دارد، نقش مهمی در این منظومه امنیتی ایفا میکند.
مقامات عراقی به خوبی میدانند که تحرکات تکفیریها در مناطق مرزی میتواند روند دموکراسی در این کشور را به چالش بکشاند؛ به ویژه اینکه درحال حاضر شمارش معکوس برای تکمیل روند دموکراسی و تکمیل کابینه عراق با استفاده و بهره برداری از خدمات افراد شایسته و توانمند، آغاز شده است. روند مبارزه با تروریسم در عراق به ویژه در نقاط مرزی با سوریه که البته با مشارکت حشد شعبی در کنار نیروهای امنیتی صورت میگیرد، در سفر اخیر «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق را نیز مورد توجه قرار گرفته است. عبدالمهدی اخیراً در جریان سفر به فرانسه با «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری این کشور دیدار و گفتگو کرد.
نخست وزیر عراق در جریان این دیدار دو طرفه بر لزوم تداوم مبارزه با بقایای تکفیریها تأکید کرد. وی پس از دیدار با ماکرون در یک کنفرانس خبری مشترک تاکید کرد که هستههای خفته داعش همچنان خطری برای عراق و منطقه هستند. وی با اشاره به سخنان تازه ابوبکر البغدادی سرکرده داعش گفت که این امر نشانه تداوم خطر داعش برای عراق است.
نخست وزیر عراق در ادامه سخنان خود در جریان کنفرانس خبری مشترک با ماکرون همچنین در مورد آنچه انحراف از مبارزه با داعش خواند هشدار داد و گفت: داعش همچنان قصد ایجاد ناآرامی در منطقه دارد ولی ما با توان و یکپارچگی خود آن را از میان خواهیم برد.
سفر نخست وزیر عراق عراق به فرانسه در واقع در راستای سیاستِ دوری جستن بغداد از تنشهای منطقهای و بین المللی که البته ایالات متحده آمریکا عامل اصلی آن تلقی میگردد، قابل تعریف است. دولت بغداد بارها تأکید کرده است که خواهان برقراری روابط با تمامی طرفهای منطقهای و بین المللی است.
علیرغم فشارهای ایالات متحده آمریکا، دولت بغداد روابط خود با دیگر کشورها در عرصه منطقهای و بین المللی به ویژه جمهوری اسلامی ایران را قربانی زیاده خواهیهای واشنگتن نکرده و نشان داده است که برخلاف خواسته واشنگتن خواهان برقراری مناسبات پایاپای با تمامی کشورهاست. درهر صورت، آنچه که در جریان سفر عبدالمهدی به فرانسه روی آن تأکید صورت گرفته است (یعنی لزوم تداوم مبارزه با هستههای خفته داعش)، ازجمله مسائل مورد اهتمام امروز در عراق به شمار میرود.
ناگفته پیداست که هوشیاری نیروهای امنیتی عراق در مناطق مرزی علاوه بر تأثیرگذاری بر روند سیاست خارجی این کشور، تأثیر مهم دیگری نیز خواهد داشت و آن، بهبود خدمات رسانی به مردم در دوره پساداعش است؛ مسأله ای که «آیت الله سیستانی» مرجعیت عالیقدر شیعیان عراق نیز روی آن تأکید دارد.
به نظر میرسد که بقایای عناصر تکفیری در مناطق مرزی عراق و به ویژه در مرزهای مشترک با سوریه آخرین نفسهای خود را می کشند و دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی عراق دیگر اجازه تبدیل خاک این کشور به جولانگاه تروریستهای تکفیری را نخواهند داد. این اقدام عراق، توطئههای حامیان منطقهای و بین المللی تکفیریها را نیز خنثی خواهد ساخت.
همانطور که عبدالمهدی در جریان سفر به پاریس، پایتخت فرانسه تأکید کرده است، تروریستهای تکفیری داعش همچنان به دنبال ایجاد ناآرامی در نقاط مختلف این کشور هستند؛ به ویژه در شرایط کنونی که در سایه فتوای ارزشمند و تاریخی آیت الله سیستانی، مردم عراق نفس راحتی از نابودی هسته اصلی آن می کشند.
مقامات عراقی نیک میدانند که تحقق این مهم یعنی نابودی هستههای خفته داعش میتواند بر عرصه سیاسی این کشور نیز تأثیرگذار باشد و به تداوم روند دموکراسی در این کشور بیش از پیش کمک کند؛ درست به همین دلیل است که ایالات متحده آمریکا خواهان تداوم نبرد نیروهای عراقی با تکفیریهای داعش و بقایای آنها در نوار مرزی با سوریه نیست و تلاش میکند در این مسیر کارشکنی کند.
آنچه که امروز واضح به نظر میرسد این است که نیروهای عراقی دوشادوش یکدیگر فصل جدیدی از نبرد با بقایای تکفیریها به ویژه در نقاط مرزی با سوریه را کلید زده اند و در این مسیر تاکنون ضربات سهمگینی بر پیکره تکفیریها وارد آورده اند. بدون شک تداوم این روند میتواند تمامی نقشهها و توطئههای تکفیریها برای نفوذ مجدد در خاک عراق را به شکست بکشاند.