بندرعباس - رئیس انجمن موی تای هرمزگان گفت: مدیران ورزش به فکر توسعه ورزشهای مدال آور باشند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها، غلامعباس شمس الدینی: موی تای هنر است. هر چند تایلندی‌ها از قدمت ۵ هزار ساله آن سخن به میان می‌آورند. عملاً موی تای محصول نبردهایی است که در طول تاریخ صورت گرفته و لذا فنون را جمع آوری کرده و این رشته ورزشی را بوجود آورده‌اند.

این رشته در جهان طرفداران بسیاری دارد و بعید نیست با تلاش‌هایی که صورت گرفته این رشته مورد تأیید المپیک قرار گرفته و از سال ۲۰۲۴ بصورت آزمایشی در المپیک شرکت داده خواهد شد. با این اوصاف موی تای با ۱۰و زن، رشته‌ای پر مدال در المپیک بحساب می‌آید و کشورهای جهان روی آن حساب ویژه ای باز کرده و می‌کنند.

موی تای در تمام استان‌های کشور فعال است و در هرمزگان هم در یکسال اخیر شاهد استقبال شدید علاقه مندان به این ورزش جذاب هستیم. بی مناسبت نبود تا با سینا مسعودی رئیس انجمن موی تای استان، مربی و داور فدراسیون ورزشهای رزمی جمهوری اسلامی، که مسئولیت کمیته مسابقات هیئت ورزشهای رزمی استان و سابقه ۵ سال داوری مسابقات قهرمانی موی تای کشور را درکارنامه دارد، به گفتگو بنشینیم و بیشتر با این رشته و شرایط آن در استان آشنا شویم.

سینا مسعودی رئیس انجمن موی تای استان هرمزگان در گفتگوبا خبرنگار مهر روند اقبال هرمزگانی‌ها به این رشته ورزشی تایلندی را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: در یک سال و نیم اخیر این رشته ورزشی در هرمزگان مورد توجه قرار گرفته است شاید اگر بگویم در یکسال اخیر تعداد ورزشکاران موتای ۵ برابر شده اغراق نیست.

وی خاطرنشان کرد: البته در مسابقات قهرمانی کشور، المپیاد ایرانیان صاحب عنوان هستیم و در انتخابی تیم ملی هم ورزشکاران هرمزگانی خوش درخشیده‌اند. قطعاً با همت مربیان خوب استان و استقبالی که از این ورزش می‌شود، در آینده نه چندان دور موفقیت‌های بیشتری نصیب هرمزگان می‌شود.

رئیس انجمن موی تای استان هرمزگان با اشاره به اینکه انجمن موی تای زیر نظر هیئت ورزشهای رزمی فعالیت دارد افزود: امیدواریم با عنایت به پیگیری‌هایی که انجام شده و می‌شود تا دوسال آینده موی تای صاحب فدراسیون مستقل باشد. ما از سال ۱۳۹۵ با همراهی استاد برازنده فعالیت در هرمزگان شروع شد. با یک باشگاه شروع کردیم واواخر سال ۹۶ در مسابقات کشوری صاحب یک مقام سومی شدیم.

مسعودی افزود: ولی بحمدالله الان در بندرعباس سه باشگاه آقایان و یک باشگاه خواهران، در رودان دو باشگاه در میناب ۳ باشگاه آقایان و ۲ باشگاه خواهرانفعال است، در مناطقی مثل ای سین و قلات هم فعالیت داریم. در شهرستان قشم هم که فعالیت‌های ورزشی زیر نظر منطقه آزاد است، باشگاه‌های فعال رشته موی تای هم داریم و یکی از مربیان قشمی در مسابقات تایلند حضور دارد.

وی گفت: فعالیت این رشته ورزشی در غرب استان هنوز آغاز نشده و در حال رایزنی هستیم. انشاالله امیدواریم نیمه اول امسال استارت فعالیت این موی تای در قالب باشگاه‌ها در غرب هرمزگان هم زده شود.

مسعودی ادامه داد: براساس آخرین آماری که داریم و از اواخر سال ۱۳۹۷ استخراج شده تقریباً ۳۰۰ ورزشکار موی تای دارای بیمه ورزشی داریم. ۱۵ داور و ۲۵ مربی داریم و قصد داریم انشا الله این روند رو به رشد را ادامه دهیم

آسیب دیدگی در موی تای کمتر از فوتبال است

وی با اشاره به ضرورت توجه به ایمنی ورزشکاران در رشته موی تای گفت: ورزشکاران این رشته در تمرینات و مسابقات از وسایل ایمنی بهره می‌گیرند و همین امر هم سبب شده آسیب دیدگیها به حداقل برسد. عملاً آسیب دیدگی در موی تای بسیار کمتر از آسیب دیدگی در فوتبال است. ورزشکاران این رشته دارای حفاظ ساق یا ساقبند وروپا، کاپ، حفاظ بدن یا هوگو، بانداژ دست، حفاظ آرنج، دستکش بوکس کلاه مخصوص موی تای، حفاظ لثه هستند که تقریباً ایمنی آنان را تضمین می‌کند.

مسئول کمیته برگزاری مسابقات هیئت ورزشهای رزمی استان گفت: در رشته موی تای سالانه ۲ مسابقه استانی داریم که منتخبین وارد مسابقات کشوری می‌شوند و در صورت موفقیت می‌توانند در عرصه بین المللی و جهانی رقابت کنند. ورزشکاران این رشته با تمرین و پشتکار می‌توانند ره صد ساله را در یک سال بپیمایند، در صورتی که در سایر رشته‌ها شرایط برای رسیدن به مسابقات بین المللی بسیار سخت بنظر می‌رسد.

به گفته مسعودی، فوتبال را مثال می زنم که فوتبالیست باید از لیگ‌های مختلف زیرگروه گرفته تا دسته‌های مختلف تلاش کند تا به سطح اول مسابقات کشور برسد. ولی در موی تای اینگونه نیست و به سرعت می‌توانند صاحب عنوان کشوری و بین المللی شوند. خدا را شکر ورزشکاران هرمزگانی به لحاظ بدنی (فیزیکی) و تکنیکی در سطح عالی هستند.

آموزش رایگان علاقه مندان را در دستور کار قرار داده‌ایم

رئیس انجمن موی تای استان هرمزگان با تاکید بر اینکه در مقایسه با رشته‌های دیگر ورزشی، هزینه‌های این رشته بالا نیست، افزود: بیشترین هزینه ورزشکاران موتای صرف تهیه وسایل ایمنی آنها می‌شود که رقم آنان شاید به اندازه دو توپ فوتبال یا والیبال باشد. البته این وسایل ماندگار هستند. پس موی تای یک ورزش پر هزینه نیست.

وی ابرازداشت: شما تصور کنید رشته‌های گروهی برای یک فصل مسابقات هزینه‌های میلیاردی می‌شود تازه نتیجه آن هم خوشایند نیست ولی در رشته‌های رزمی هزینه اردوها و مسابقات قابل مقایسه بارشته های گروهی نیست. برای علاقه مندانی که شرایط مالی خوبی ندارند به مربیان اعلام کرده‌ایم که آموزش این افراد را به صورت رایگان انجام دهند.

مدیران ورزش به فکر توسعه ورزشهای مدال آور باشند

مسعودی اشاره‌ای به کمبودها و مشکلات اعتباری و مالی کرد و گفت: در دوره‌ای این رشته ورزشی بخاطر بی توجهی مدیران ورزش استان، نابود شد و همه علاقه مندان موی تای آن را رها کردند. اما در این یکی دوساله اخیر روند بازگشت پیشکسوتان به عرصه و راه اندازی باشگاه‌ها شروع شده و انشاالله بتوانیم گام‌های مؤثری برداریم. اعتبارات دولتی چندان کمک حال این رشته نبوده است.

وی عنوان کرد: مثال می زنم ما سال گذشته ۱۰ ورزشکار را به مسابقات کشوری در شهرستان سقز اعزام کردیم که سه نفر آنها به تیم ملی دعوت شدند. (سه طلا و یک برنز) ره آورد حضور ما در این مسابقات بود ۱۰ میلیون تومان درخواست دادیم که مدیرکل وقت آن‌را به ۴ میلیون تومان تقلیل داد و دستور پرداخت را داد ولی با تغییر و تحول مدیریتی مدیرکل جدید تربیت بدنی استان آن را به دو میلیون تومان تقلیل داد و هنوز بعد از گذشت یکسال، همین مبلغ هم در اختیار ما قرار نگرفته است.

به گفته مسعودی، طبیعتاً شرایط اعتباری و مالی رضایت بخش نیست ولی بحمدالله با کمک ورزشکاران و پیشکسوتان و جذب حامیان مالی سعی خواهیم کرد این مشکلات مانعی بر سر راه فعالیت این رشته ایجاد نکند. برای رفع این موانع برنامه داریم و از نظرات پیشکسوتان و اهالی ورزش بهره لازم را خواهیم گرفت. به اعتقاد من باید مدیران ورزش استان به فکر حمایت از ورزش‌های مدال آور در سطح کشور و آسیا و جهان باشند. عیار مدیریت ورزش استان با افتخارات ورزشکاران آن سنجیده می‌شود.

به حمایت رسانه‌ها نیاز داریم

این مربی ومدرس رشته موی تای استان حمایت رسانه‌ها از این رشته ورزشی را لازم و ضروری دانست و اظهار کرد: بر این باورم که رسانه‌ها نقش تعیین کننده‌ای در موفقیت ورزشکاران و رشته‌های ورزشی دارند. طبیعتاً رشته موی تای هم از این قاعده مستثنی نیست و امیدواریم که رسانه‌های استان از ورزشکاران این رشته حمایت کنند. ما در استان در سال دومسابقه داریم که در رده‌های نونهالان، نوجوانان، جوانان و بزرگسالان در ده وزن برگزار می‌کنیم که امیدواریم رسانه‌های استان اعم از نشریات، خبرگزاری‌ها و پایگاه‌های خبری، صدا و سیما رشته موی تای را با انعکاس اخبار و معرفی مدال آوران مورد حمایت قرار دهند.

با قدرت درمسابقات انتخابی تیم ملی و المپیاد شرکت می‌کنیم

مسعودی برنامه سال ۱۳۹۸ انجمن موی تای هرمزگان را شرح داد و افزود: ما امسال مسابقات آسیایی عربستان و جهانی بانکوک را خواهیم داشت. انشاالله از امسال لیگ کشور را هم داریم. البته تقویم مسابقات در نشستی که اردیبهشت ماه داریم اعلام می‌شود و می‌توان تاریخ و مکان مسابقات را به اطلاع مردم عزیز و ورزشکاران و مربیان این رشته رساند. هر ساله مسابقات انتخابی تیم ملی و المپیاد کشوری را پیش رو داریم و امسال هم مصمم هستیم در مسابقات شرکت کنیم و امیدواریم که با حمایت مدیران ورزش و استاندار محترم شرایط لازم مهیا شود یقین داریم با شرکت در این مسابقات ورزشکاران هرمزگانی افتخار آفرین خواهند بود و مدال آوری می‌کنند.

وی اظهار داشت: البته این مهم با حمایت مدیران و متولیان و همراهی مربیان و پیشکسوتان و تلاش و ممارست ورزشکاران این رشته محقق خواهد شد البته جا دارد از همه بزرگوارانی که در این عرصه فعالیت می‌کنند اعم از داوران، مربیان و پیشکسوتان صمیمانه تشکر قدردانی نمایم که با همت و تلاش ستودنی در گسترش این رشته ورزشی فعال هستند. موفقیت این رشته در هرمزگان مرهون زحمات پیشکسوتانی مانند استاد عارفه، استاد شهسواری و استاد داوری است که قدردان آنها هستیم.