مرکز پژوهشهای مجلس دربررسی اصول حکومت نبوی به خاصیت انعطاف‌پذیری این سیره حکومتی تاکید و اعلام کرد:اصل تاثیرگذاری و تاثیرپذیری شیوه متداول در حکومت نبوی بوده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، گروه مطالعات بنیادین حکومتی مرکز پژوهشهای مجلس با بررسی سیمای حکومت نبوی و روند استقرار حکومت اسلامی، متذکر شد که در ساختار حکومت نبوی به سه اصل حکومتی شامل : رعایت اصول تقسیم کار حکومتی، واگذاری اختیارات حکومتی با همراهی مسئولیت‌پذیری و طرح سلسله مراتب قدرت حکومتی توجه ویژه‌ای صورت گرفته است و این اصول سه‌گانه زیربنای تشکیلات حکومت نبوی و استراتژی تشکیل حکومت اسلامی به شمار می‌روند.

این گزارش می‌افزاید: حکومت نبوی هم به لحاظ ساختاری و هم به لحاظ محتوایی، الگویی مناسب برای حکومت اسلامی است. از نظر ساختاری رعایت اصول سه‌گانه در تشکیل حکومت و به ویژه در تعمیق آن اجتناب‌ناپذیر است و از نظر محتوایی نیز توجه به ویژگی‌های مدیریت حکومتی که در عهدنامه‌ها آمده و رعایت تقوای الهی، عدالت ورزی و مسئولیت پذیری ضرورت دارد، بنابراین طبق حکومت نبوی، مدیر حکومتی در جامعه اسلامی باید «دیندار، عدالت محور، خردمند و مسئولیت‌پذیر» باشد.

همچنین نکته مهم در این زمینه ویژگی تاثیرگذاری و تاثیرپذیری حکومتی پیامبر (ص) است به گونه‌ای که ساختار حکومت پیامبر (ص) به دلیل توانایی تشکیلاتی و تعمیق محتوایی، انعطاف‌پذیری ویژه‌ای دارد و همین امر موجبات رشد واعتلای حکومتی را فراهم می‌آورد.

این گزارش می‌افزاید: خاصیت انعطاف‌پذیری حکومتی طرحی است که ساختار و روش‌های توانا و مناسب را از دیگری می‌گیرد و با اعمال استراتژی ، ویژگی‌ حکومتی خود را به دیگری انتقال می‌دهد. بنابراین اصل تاثیرگذاری و تاثیرپذیری شیوه متداول در حکومت نبوی بوده است.

این گزارش در بخش دیگری تصریح کرد که سیمای حکومت نبوی نشان داده که پیامبر(ص) روحیه انعطاف پذیری ویژه داشته و در همه احوال به سنت‌های خوب و مفید احترام می‌گذاشتند.

در پایان این مطلب آمده است: طرح حکومت نبوی، راهی فراروی دولت‌های اسلامی در دوره‌های مختلف قرار داده و الگویی روشمند است که حکومت‌های اسلامی طبق آن تشکیل و بر اساس چنین سنگ محکی آزموده می‌شوند.