شهرکرد- ماه رمضان جایگاه بالایی در بین مردم چهارمحال و بختیاری دارد و این ماه با آداب و رسوم زیادی از جمله چاووش خوانی، پخت نان های محلی و آش های محلی و... در این استان همراه است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: ماه رمضان ماه مهمانی خداوند، ماه نزول قرآن و از شریف‌ترین ماه‌های سال است، در این ماه درهای بهشت گشوده می‌شود و عبادت در این ماه فضائل زیادی دارد.

این ماه با خود برکات بسیاری به همراه دارد و از گذشته به‌واسطه ارزش این ماه آداب و رسوم مختلفی در شهرها و روستاهای مختلف کشور برای این ماه مبارک برقرار بوده است. همزمان با ماه مبارک رمضان مردم استان چهارمحال و بختیاری نیز با برپایی آئین‌های مختلفی به روزه داری و عبادت می‌پردازند.

آداب و رسوم ماه مبارک رمضان یکی از مباحث مهم فرهنگ مردم است که بسیاری از این آئین‌های ماه رمضان همچنان در شهرها و روستاهای چهارمحال و بختیاری برگزار می‌شود. مردم استان چهارمحال و بختیاری همواره به اجرای آئین‌های ماه رمضان توجه ویژه ای داشته اند.

چاووش خوانی یکی از مهمترین سنت‌های قدیمی در ماه رمضان است

چاووش خوانی یکی از مهمترین سنت‌های قدیمی در ماه رمضان است که هم اکنون نیز در برخی از روستاهای این استان انجام می‌شود.

در این سنت سحرخوانی توسط افراد متدین منطقه در روستاها در هنگام سحر انجام می‌شود و مردم را از وقت سحر آگاه می‌کند. این آئین یکی از زیباترین آئین‌ها ماه رمضان است همچنان در برخی مناطق روستایی استان چهارمحال و بختیاری به ویژه شهرستان‌های کیار، اردل و لردگان در حال انجام است.

حنا بران

یکی دیگر از این سنت‌ها که در ماه مبارک رمضان در بین برخی از خانواده‌های مردم چهارمحال و بختیاری مرسوم است رسم حنا بران است.

برخی از خانواده‌ها، همزمان با عصرگاه بیست و هفتمین روز ماه مبارک رمضان آئین سنتی و دیرینه حنا بران را در چهارمحال وبختیاری اجرا می‌کنند.

زنان روزه دار و مؤمن شهرکرد از نیمه ظهر بیست و هفتم ماه مبارک رمضان با حضور در امامزادگان حلیمه و حکیمه خاتون اقدام به برگزاری این آئین می‌کنند.

زنان برخی از نقاط چهارمحال و بختیاری پس از اقامه نماز صبح، به امامزاده می آیند و حنا را تا عصر کنار ضریح امامزاده حلیمه و حکمیه نگهداری می‌کنند. آئین حنا بران در عصرگاه روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان قدمتی تاریخی دارد.

کاکولی پزان

پخت نان و غذاهای محلی از مهمترین آئین‌های ماه رمضان در استان چهارمحال و بختیاری به شمار می‌رود که این آئین هر ساله توسط خانواده‌های چهارمحالی انجام می‌شود.

کاکولی پزان یکی از مهمترین آئین ماه رمضان در استان چهارمحال و بختیاری به شمار می‌رود که این آئین در روزهای پایانی ماه رمضان انجام می‌شود.

کاکولی نوعی نان است که خمیرش از شیر، آرد و خشکبار تشکیل شده و برای پختن آن بر روی این نان مخلوطی از زرده تخم‌مرغ، گل‌رنگ، زعفران، رازیانه، سیاه‌دانه و بادیانه آغشته می‌شود و در تنور پخت می‌شود.

پختن آش‌های محلی ویژه ماه رمضان

زنان چهارمحال و بختیاری از دیرباز در پختن آش‌های محلی با بهره گیری از گیاهان دارویی و خوراکی کوهستان مهارت بسیار خاص در تمام فصل‌های سال دارند. در این میان زنان چهارمحال و بختیاری با آغاز ماه رمضان پخت آش‌های مخصوص این ماه را در دستور کار قرار می‌دهند و در زمان‌های مختلف این ماه مبارک اقدام به پختن آش محلی و توزیع آن در میان مردم می‌کنند.

پخت آش‌های «اوماج»، «کاردین»، آش دوغ و… از مهمترین غذاهایی است که در ماه رمضان توسط مردم چهارمحال و بختیاری مورد توجه قرار می‌گیرد.

آش اوماج یکی از مهم‌ترین آش‌هایی است که در چهارمحال و بختیاری در ماه مبارک رمضان پخته می‌شود.

آش اوماج از اسفناج و نخود خیس شده و خردشده و پیازداغ به همراه آرد و تخم‌مرغ و ادویه‌های محلی تهیه می‌شود.

کاردین دیگر آشی است که در ماه مبارک رمضان پختن آن بیشتر از ماه‌های دیگر سال انجام می‌شود. این آش با گیاه کاردین که در ارتفاعات استان رویش دارد تهیه می‌شود. این گیاه ترش‌مزه است و آش پخته‌شده با این گیاه طعم ترش دارد.

افطار

زمان افطار یکی از زیباترین لحظات در ماه رمضان به شمار می‌رود که تمام اعضای خانواده در زمان افطار در کنار سفره افطار جمع می‌شوند و برای نعمت‌های خداوند به ویژه داشتن سلامتی خداوند را شکر می‌کنند.

چهارمحالی‌ها در زمان افطار بیشتر روزه خود را با آب جوش و خرما باز می‌کنند و خوردن غذاهای ساده در زمان افطار را مورد توجه قرار می‌دهند.

در سفره افطاری مردم چهارمحال و بختیاری می‌توان نان‌های محلی وخانگی، خرما، پنیر، شله زرد و حلوا را مشاهده کرد. آش‌های محلی، دم پخت ماش و عدس و انواع کباب‌ها از محبوب ترین غذاها در این استان در هنگام افطار به شمار می‌رود.