آرزو صانعی، مدیر عامل مؤسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی، در گفتگو با خبرنگار مهر اعلام کرد: پرتال تخصصی پلنگ ایرانی که در سال ۱۳۹۱ با هدف اصلی ثبت مشاهدات و تجربیات محققان، افراد مطلع، کارشناسان و علاقمندان در ارتباط با پلنگ ایرانی توسط این مؤسسه و با حمایت برنامۀ کمکهای کوچک تسهیلات محیط زیست جهانی برنامۀ عمران سازمان ملل متحد تأسیس شده بود، اخیراً بر اساس مفاد برنامۀ ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت پلنگ در ایران به روز رسانی شده است.
وی افزود: این پرتال که تنها سامانه جامع ثبت اطلاعات مربوط به پلنگ در کشور میباشد، تا کنون بیش از ۱۶۰۰ نفر از مشاغل مختلف و متنوع در آن به صورت داوطلبانه ثبت نام کردهاند که این موضوع ظرفیت قابل توجهی را برای اجرای امور مشارکتی در خصوص مباحث تحقیقاتی و حفاظتی مربوط به این گونه ایجاد کرده است.
صانعی با اشاره به اینکه، پیشتر نیز قریب به ۶۰۰ نفر از اعضای این پرتال طی سری اول و دوم کارگاههای آموزشی مهارتی منطقهای پلنگ ایرانی آموزشهایی را در ارتباط با مباحث تخصصی دریافت کردهاند، ادامه داد: بهره مندی از ظرفیتهای این پرتال، یکی از موضوعات لحاظ شده در برنامه ملی عملیاتی پلنگ ایرانی است که در سال ۱۳۹۴ توسط سازمان حفاظت محیط زیست برای اجرا ابلاغ شده است.
وی افزود: بر این اساس، به روزرسانی این سامانه از زمستان سال گذشته در جریان بوده است و امکانات جدیدی به آن افزوده شده است.
صانعی اعلام کرد: از ویژگیهای کنونی پرتال میتوان به امکان طبقه بندی مخاطبین در گروههای مختلف بر اساس زمینههای فعالیت تخصصی، میزان آشنایی با مباحث گونه محور و توانمندیها و شرایط کاربران در اثرگذاری بر موضوعات حفاظتی و تحقیقاتی، همچنین امکان بحث و تبادل نظر در گروهها، دریافت شیوه نامهها و مطالب تخصصی متناسب با هر گروه، ثبت اطلاعات و مشاهدات، امکان ارزیابی نحوه اجرا و عملکرد برنامههای بیمهای مربوط به پرداخت خسارات دام، امکان استفاده از اپلیکیشن پرتال برای سهولت در ثبت اطلاعات گونه محور، همچنین فروشگاه محصولات فرهنگی موسسه و محصولات صنایع دستی بومی که با هدف اشتغال زایی بر اساس شیوههای معیشتی محلی و همسو با اهداف حفاظتی تهیه میشود، اشاره کرد.
مدیر عامل مؤسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی ادامه داد: این موسسه پس از این توجه ویژه ای به ارائه آموزشها و اطلاعات تخصصی به کاربران این پرتال و اجرای اقدامات مشارکتی در راستای امور حفاظتی، تحقیقاتی و پایش مربوط به پلنگ ایرانی در چارچوب برنامۀ ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت پلنگ در ایران خواهد داشت.
صانعی افزود: اگرچه طیف وسیعی از افرادی که در پرتال ثبت نام میکنند در گروههای مربوطه پذیرفته میشوند، افراد کاملاً غیر مرتبط با موضوعات گونه محور نیز به سایر صفحات این موسسه جهت دریافت اخبار و خبرنامهها راهنمایی میشوند. همچنین علاوه بر اینکه پیش از این از اطلاعات ثبت شده در پرتال تخصصی پلنگ ایرانی به عنوان دادههای مکمل برای موضوعات مطالعاتی مانند بررسی دورهای حداقل میزان تلفات پلنگ و علل تلفات، استفاده شده است، در پرتال به روزرسانی شده کنونی، موضوعات متنوعتری با هدف مطالعه، پایش و همچنین ارزیابی عملکرد برخی برنامههای حفاظتی موضوعی نیز در نظر گرفته شده است.
وی در پایان گفت: ظرفیتهای کنونی این پرتال و اجرای موفق طراحی مبتکرانه آن، که در حوزه حیات وحش و در موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی انجام شده بود، حاصل ماهها تلاش بی وقفه و همراهی متخصصان ایرانی در گروه IT دست اندرکار و پشتیبانی مداوم مدیریت گروه سایت و پرتالها در این موسسه از سال ۱۳۹۱ تا کنون است.
صانعی ادامه داد افراد مرتبط با موضوع مانند علاقمندان بومی، طبیعت گردان و کوهنوردان مرتبط با زیستگاههای پلنگ ایرانی، متخصصان حیات وحش و یا رشتههای مرتبط، کلیه افراد اجرایی در سازمان حفاظت محیط زیست و ادارات تابعه، کلیه معلمان و محصلان در مقاطع مختلف تحصیلی پیش از دیپلم و همچنین سایر علاقمندان میتوانند در صورت تمایل از طریق آدرس www.Persian-leopard.com در پرتال تخصصی پلنگ ایرانی ثبت نام کنند.