همایش یکروزه مولانا اواخر اسفند ماه سال 85 در دانشگاه جورج واشنگتن آمریکا برگزار و طی آن دکتر نصر با برشمردن ویژگیهای خاص مولانا تصریح کرد: مولانا پیش از هر چیز عالمی مسلمان بوده و همواره مبانی اسلام را یادآور شده است .

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر سید حسین نصر در این همایش که اواخر اسفند ماه 85 در واشنگتن برگزار شد، اظهار داشت: بی تردید مولانا محبوبترین شاعر در جامعه امروزی آمریکای شمالی است و مردم وی را به عنوان ندای تساهل و ذهن باز می شناسند، اما ما باید به خاطر بسپاریم که مولانا پیش از هرچیز یک عالم مسلمان بوده و همواره مبانی اسلام را یادآوری کرده است.

استاد مطالعات اسلامی دانشگاه جورج واشنگتن ضمن یادآوری این امر که صوفیسم را نمی توان راه حل عصر جدید برای مردم پرمشغله ای در نظر گرفت که می خواهند از مشکلات دنیایی خود فارغ شوند، گفت: تولید و پخش لوح های فشرده موسیقی از گروه هایی چون دیپاچوپرا و سایر شخصیتهای مشهور چون مدونا، دمی مور و گلدی هاون باعث معرفی وی به غرب شده اما این امر هنوز موجبات درک بهتر وی را فراهم نکرده است.

سید حسین نصر اعلام کرد: این محبوبیت تازه می تواند دانشمندانی که در عرصه مولانا تحقیق می کنند و شرکت کنندگان این همایش را تقویت کند.

وی تصریح کرد: زنان و مردان مدرن به سادگی می توانند در اشعار مولانا زیبایی که از زمان صنعتی شدن از بین رفته را بیابند. جستجوی حکمت به ویژه حکمتی که انسان را قادر می سازد ماهیت حقیقی امور و فراتر از آن را درک کند، بشر را آزاد کرده و او را از غل و زنجیرها و محدودیتهای وجود زمینی رهایی می بخشد و این امر همان نکته ای است که باید از مولانا آموخت.

دکتر نصر افزود: روشها و شیوه های معنوی که مولانا مورد اشاره قرار داده، با هدف تحول تکرار خود کاذب و رسیدن به اسلام به معنای تسلیم است که سطح عالی حقیقت تلقی می شود. بدون این تسلیم خود حقیقی انسان برده نفس بوده و به علت انگیزه های متناقض نفس در حالت مناقشه درونی قرار می گیرد. غلبه بر این بردگی و جدائی کذب به تحقق و توسعه ماهیت انسانی حقیقی ما منتهی می شود.

استاد دانشگاه جورج واشنگتن همچنین یادآور شد که مولانا یکی از بزرگترین نوع دوستان، فیلسوفان و شاعران است که به بشریت تعلق دارد و نمی تواند متعلق به ملت خاصی باشد، ترکیه تلاشهای بسیاری برای درک مولانا صورت داده است و دارای بزرگترین مسئولیت در ممانت از تجاری شدن و کم اهمیت شمردن مولانا شود. ترکیه جاذبه های توریستی بسیاری دارد و سنتهای صوفی مولانا نباید یکی از آنها محسوب شود.

 دکتر سید حسین نصر یکی از کارشناسان برجسته علوم اسلامی و معنویت و استاد مطالعات اسلامی دانشگاه جورج واشنگتن و نویسنده چندین کتاب درباره دین اسلام است.

دکتر محمد فغفوری از دپارتمان دین دانشگاه جورج واشنگتن نیز سخنرانی خود را در این همایش بر جایگاه حضرت عیسی(ع) در اشعار مولوی متمرکز کرد.

وی گفت: قرآن برای حضرت عیسی (ع) جایگاهی میان تمام پیامبران در نظر گرفته و به نحوی قطعی در آیه 78 سوره شوری می فرماید "کافران بنى اسرائیل، بر زبان داوود و عیسى بن مریم، لعن (و نفرین) شدند! این به خاطر آن بود که گناه کردند، و تجاوز می کردند".

وی افزود: بسیاری از صوفی ها حضرت مسیح(ع) را به عنوان نمونه حائز اهمیت معنوی تلقی می کنند چرا که به واسطه دمیدن روح خداوند در مادرش به نحو معجزه آسایی به دنیا آمد.

دکتر فغفوری با ارائه نمونه هایی توضیح داد که مولانا استعاره وار تلاش کرد این امر را تبیین کند که انسان از نفس الهی سود برده است و به وسیله آن می تواند به حقیقت دست یابد .