به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب گلشن راز شیخ محمود شبستری اثری جاودانه و ماندگار، و همانطور که از نام آن بر میآید، سرزمین خیال و تخیل است.
خیال در این منظومه هم جنبه هستی شناختی دارد و هم جنبه معرفت شناختی و در عین حال تخیل به عنوان روش در سراسر متن دارای حضوری سرسبز و شاداب است. عظمت و شکوه گلشن راز در این است که توانسته آموزه های مکتب عرفانی ابن عربی را از حلقه واسط تخیل هنری به عرفان عاشقانه ایرانی پیوند دهد. از این رو، در آن نظر ابن عربی درباره خیال به منظور فهم بهتر نظر شبستری در این زمینه بیان شده و همچنین با کندوکاو در دو حوزه متافیزیک خیال یعنی مبانی هستی شناختی و معرفت شناختی خیال، بیان مباحث کلی خیال در حوزه تخیلات (دو بخش اصلی در ساختارگلشن راز) و مطالعه درباره روش تمثیلی شبستری با رویکردی خیالکارانه ساختار گلشن راز نشان داده است.
این کتاب در سه فصل به تألیف نصرالله حکمت فیلسوف و استاد دانشگاه شهید بهشتی نگاشته شده است. در فصل اول به «جایگاه خیال در عرفان ابن عربی» پرداخته شده است. فصل دوم به «جهان شناسی خیالی در گلشن راز» اختصاص دارد و «زبان شناسی خیالی در گلشن راز» عنوان سومین فصل این کتاب است. این کتاب با منابع، نمایۀ آیات، نمایۀ روایات، نمایۀ ابیات گلشن راز، نمایۀ اعلام و نمایۀ مفاهیم منتشر شده است.