خبرگزاری مهر، گروه استان ها- اعظم محبی: با رشد روز افزون خودروها در گرگان و نبود برنامه ریزی دقیق در حوزه مدیریت شهری برای ترافیک شهر، شاهد تشدید گره های ترافیکی بخصوص در معابر و خیابان های اصلی شهر گرگان هستیم؛ موضوعی که اکنون به یکی از دغدغههای جدی شهروندان تبدیل شده ولی کمتر اقدام مفیدی را برای حل آن مشاهده میکنند.
یکی از مسائلی که به تراکم خودروها دامن میزند معضل کمبود محل توقف وسایل نقلیه به خصوص در مناطق مرکزی شهرها است.
با حساب سرانگشتی میبینیم علاوه بر اینکه این عامل سبب افزایش ترافیک شده، روزانه حجم وسیعی از سوخت هم برای یافتن جای پارک به هدر می رود.
کارشناسان حل مشکل پارکینگ را در کوتاه مدت ساماندهی پارکهای حاشیهای میدانند که این کار میتواند علاوه بر ایجاد رضایت شهروندان درآمد خوبی را نصیب شهرداری کند.
پارکومترها با سیاست پارک موقت در کنار خیابان های پرتردد به ساماندهی خودروها کمک میکنند و این کار سبب میشود بسیاری از مغازهداران که خودروی خود را در مقابل مغازه پارک میکردند از پارک آن در حاشیه خیابان خودداری کنند.
ترافیک در محورهای اصلی
در گرگان هم معضل ترافیک به دلیل توسعه نیافتن راه ها و عدم بازگشایی معابر وجود دارد و کمبود جای پارک و پارکهای دوبل بر این مشکل افزوده است.
ترافیک مخصوصاً در ساعات پرتردد در محورهای اصلی شهر مانند خیابان امام خمینی (ره)، ولیعصر (عج)، پنج آذر، ورودی شرقی و غربی به اوج می رسد و با گرم شدن هوا، آستانه تحمل مردم را پایین میآورد.
در این بین توسعه پارکینگها و جانمایی درست آنها میتواند به حل بخشی از ترافیک کمک کند.
یک کارشناس مدیریت شهری در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: مدیریت پارکینگ یکی از مولفههای اصلی مدیریت ترافیک بوده و عدم وجود پارکینگهای غیرخیابانی منجر به افزایش پارک حاشیهای و کاهش عرض خیابان و در کل اخلال در سیستم ترافیک میشود.
مهدی حسن زاده افزود: همچنین یکی از سیاست های متداول در راستای اعمال هزینه برای استفادهکنندگان از وسایل نقلیه شخصی که در دنیا معمول است، هزینه قابل توجه استفاده از پارک حاشیهای خصوصاً در مراکز پرتراکم شهرها است.
ساماندهی پارکهای حاشیهای
وی ادامه داد: در راستای این سیاست هر چه به مناطق پرترافیک نزدیک میشویم هزینه استفاده از پارکینگ باید بیشتر شود؛ این استراتژی چندین فایده دارد یکی اینکه استفادهکنندگان از وسایل نقلیه شخصی با توجه به هزینه پارک به فکر فرو میروند که با توجه به هزینه بیشتر، گزینههای دیگر حمل و نقل از جمله حمل و نقل عمومی را انتخاب کنند.
طبق گفته کارشناسان باید پارکهای حاشیهای ساماندهی شوند، یک کارشناس ارشد مهندسی ترافیک هم به خبرنگار مهر گفت: کنترل و ممنوعیت فضاهای پارک حاشیه ای و توزیع عادلانه پارکینگ حاشیهای میتواند ترافیک را تا حد زیادی کنترل کند.
مرتضی بالوئی راهبرد کوتاه مدت حل این چالش را ساماندهی پارک حاشیه ای مطرح و اظهارکرد: در بسیاری از خیابانها با کاربری تجاری مانند خیابان امام خمینی (ره) و شهیدرجایی، اتفاق رایج اشغال بلندمدت جای پارک توسط کسبه است.
وی افزود: حتی برخی دستگاه پارکومترهای تعبیه شده را با چند مرتبه شارژ برای طولانی مدت به تملک خودشان در می آورند در حالی که فلسفه پارک حاشیه ای بهره مندی مراجعان جهت توقف های کوتاه مدت است.
بالوئی پیرامون موضوع احداث پارکینگ در سطح شهر گفت: تفکر نهضت پارکینگ سازی سالها در کلان شهرها امتحان شده اما نتایج حاکی از آن است که افزایش عرضه مساوی با افزایش تقاضا است.
وی افزود: به عنوان مثال ساخت پارکینگ در خیابان شالیکوبی، چراغ سبزی برای شهروندانی است که تا چند ماه قبل به دلیل عدم اطمینان از وجود فضای پارک از تردد با خودروی شخصی به خیابان شالیکوبی اجتناب می کردند و این یعنی تقاضای جدید در محور شالیکوبی؛ مسئله ای که عیناً در ترافیک خیابان شهدا و خودروهای حرکت کننده به سمت پارکینگ طبقاتی نعلبندان جاری است.
بالوئی تأکید کرد: گرگان به عنوان مرکز استان روزانه پذیرای افراد بسیاری است که به جهت مسائل درمانی، خرید و اداری از سایر شهرستانها به این شهر رهسپار میشوند بنابراین اگر قرار است پارکینگی ساخته شود بجای مرکز شهر باید ترمینال، میدان بسیج و حوالی جرجان مدنظر قرار بگیرند تا به حدی بتوان این حجم خودرو را در مبادی شهر ساماندهی کرد.
وی تصریح کرد: عمده نکوهش خودرومحوری شهرها در گرو شرط افزایش سطح خدمات مختلف حمل و نقل همگانی نظیر اتوبوس سریع السیر و مترو است، باید محدوده وسیعی در سرفاصله کمتر پوشش داده شده تا جایی که رضایت مردم در استفاده از این سیستمها تامین شود.
بالوئی در پایان خاطر نشان کرد: پیاده سازی بعضی از زیرساختهای ترافیکی در شهر زمان بر بوده و ضمن طلبیدن عزمی جدی، مطالعات کارشناسی دقیقی را میطلبد. از اینرو شاید اگر همین امروز هم تصمیم بر آغاز مطالعات احداث خطوط مترو گرگان گرفته بشود، برای جلوگیری از فاجعه ترافیکی که برای ۱۵ سال آینده گرگان با ادامه روند کنونی میتوان متصور بود، دیر باشد.
۲۲ پارکینگ ساماندهی شد
در خصوص برنامههای شهردای در خصوص تمهیدات لازم برای پارکینگها با رئیس سازمان حمل و نقل بار و مسافر شهرداری گرگان گفتگو کردیم، احمدعلی سالاری به خبرنگار مهر گفت: حسب وظیفهای که به سازمان محول شده برای بهبود عبور و مرور شهری و توسعه حمل و نقل عمومی و فراهم آوردن تسهیلات ترددی حمل و نقلی در سطح شهر تاکنون ۲۲ مورد پارکینگ را ساماندهی کردیم.
باید سیستم حمل و نقل عمومی آنچنان رشد یابد که مردم کمتر راغب باشند از خودروی شخصی خود استفاده کنند سالاری افزود: از این تعداد پنج پارکینگ با ظرفیت ۶۲۵ خودرو و همچنین پارکینگهای حاشیهای در خیابانهای خمینی (ره)، ولیعصر (عج)، پنج آذر در مالکیت شهرداری بوده و توسط پیمانکاران در حال بهرهبرداری است.
وی ادامه داد: بین ۱۵ الی ۱۷ پارکینگ در سطح خیابانهای شهری داریم که توسط بخش خصوصی یا به صورت اجارهای و مالکانه در حال بهرهبرداری است.
سالاری اضافه کرد: در خیابان ولیعصر (عج)، امام خمینی (ره)، پنج آذر، شهید بهشتی (نبش میدان کریمی)، سرخواجه و پاسداران پارکینگهای عمومی با ظرفیت هزار و ۸۰۰ خودرو داریم که توسط بخش خصوصی در حال بهرهبرداری است.
پارکینگها جوابگوی نیاز مردم هستند
وی گفت: اگر مردم از پارکینگهای عمومی استفاده کنند و خودروهای خود را به پارکینگهای تعریف شده، هدایت کنند پارکینگها قطعاً در معابر تعریف شده پاسخگوی نیاز مردم هستند.
سالاری توضیح داد: پارکینگ نعلبندان و همچنین پارکینگ عدالت ۱۷ که بزرگترین پارکینگ شهرداری است با تمام ظرفیت کار نمیکند در حالی که پارکینگ حاشیهای خیابان خمینی (ره) با تمام ظرفیت کار میکند.
وی با بیان اینکه در مکانهای توقف ممنوع شاهد پارک دوبل مردم هستیم، گفت: مردم تمایل دارند که در نزدیک ترین مکان خودوری خود را پارک کرده و همین مسأله سبب میشود تا در حاشیه خیابان توقف کنند.
سالاری تصریح کرد: ما باید به این سمت پیش برویم که به جای استفاده از خودروی شخصی که بعضاً تک سرنشین هستند از خودروهای عمومی استفاده کنیم.
حمایت از پارکینگهای بخش خصوصی
وی افزود: ابتدا باید فرهنگ استفاده از خودروهای عمومی را در خود تقویت کنیم اما اگر مجبور به استفاده از خودروی شخصی بودیم بهتر است به جای پارک حاشیهای در کوچهها و معابر مختلف که اعتراض شهروندان را در پی دارد، از پارکینگ عمومی استفاده کنیم.
سالاری تأکید کرد: در همین راستا تلاش کردیم که پارکینگهای عمومی که توسط بخش خصوصی به بهره برداری میرسد را تقویت و حمایت کنیم.
وی با بیان این سعی میکنیم تعداد پارکینگهای سطح شهر تا پایان سال به ۳۰ پارکینگ برسد، گفت: پارکینگ برای مردم ایمنی تردد ایجاد کرده و خیال آنها بابت امنیت خودروهایشان آسوده است.
سالاری با بیان اینکه پارکینگهای گرگان باید طبق طرح جامع حمل و نقل ترافیک افزایش یابد، گفت: غیر از ظرفیت شهرداری که ۶۲۵ خودرو است تا سال ۱۴۰۲ باید دو هزار ظرفیت جدید برای پارک خودرو ایجاد شود.
علیرغم اینکه باید شهروندان را به استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی ترغیب کرد تا حجم خودرویهای درون شبکه کاهش یابد، باید ایجاد و ساماندهی پارکینگها در مکانهای مطالعه شده، در دستورکار شهرداری باشد.