تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۳۸۶ - ۰۸:۵۵

مدیر امور کتاب و کتابخوانی سازمان فرهنگی، هنری شهرداری تهران از راه اندازی کتابخانه مجازی تهران با حدود یک میلیون و 500 هزار جلد کتاب و 200 هزار عضو، تا سه ماه آینده خبر داد.

امیرحسین دهقانی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به برنامه های در دست اجرای این سازمان در سال جاری، گفت: یکی  از برنامه های اصلی ما در سال جدید راه اندازی کتابخانه مجازی تهران است؛ که در واقع سایتی است که تمامی کتاب های کتابخانه های تحت پوشش سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در آن قرار خواهد گرفت. افرادی که عضو هر کدام از کتابخانه های ما هستند، در حقیقت عضو این کتابخانه بزرگ نیز می شوند و می توانند از خدمات همه کتابخانه ها استفاده کنند.

وی در خصوص این خدمات افزود: خدماتی که در فاز اول کتابخانه مجازی ارائه می شود، صرفاً امانت کتاب است که در آن افراد هم با مراجعه به کتابخانه ها و هم در منزل و با سفارش دادن کتاب مورد نظر، می توانتد آن را امانت بگیرند. ما در فازهای بعدی این طرح بزرگ، بحث فروش کتاب و کتاب های دیجیتال را هم لحاظ کرده ایم.

دهقانی هدف از اجرای این طرح را دسترسی آسان مردم به کتب مورد نظرشان نامید و گفت: هدف ما این است که با اجرای این طرح، کتابخانه ای با حدود یک میلیون و 500 هزار جلد کتاب و 200 هزار عضو فراهم آوریم و دسترسی مردم را به کتاب های مورد نظرشان آسانتر کنیم.

مدیر امور کتاب و کتابخوانی سازمان فرهنگی، هنری شهرداری تهران همچنین با اشاره به اجرای آزمایشی فاز نخست کتابخانه مجازی تهران، گفت: این طرح ابتدا در پنج کتابخانه عمومی وابسته به سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و به صورت آزمایشی اجرا می شود تا مشکلات احتمالی در برنامه و نرم آفزار این طرح برطرف شود.

وی در خصوص امکاناتی که کتابخانه مجازی تهران به اعضایش می دهد، افزود: طرح کتابخانه مجازی تهران این قابلیت را دارد که کتابخانه سایر مراکز و حتی کتابخانه های  شخصی را (تحت شرایطی خاص) زیر پوشش قرار دهد و برای فروش کتاب نیز می تواند با فروشگاه های کتاب در تمام نقاط تهران متصل شود و کتاب های این فروشگاه ها را هم از این طریق به فروش برساند.

دهقانی ادامه داد: یکی از فوائد خیلی مهمی که اجرای این طرح به همراه می آورد این است که می توانیم علایق اعضایمان را تشخیص دهیم و از این طریق خرید کتاب هایمان را جهت دهی کنیم. همچنین می توانیم کتاب های درخواستی اعضایمان را بشناسیم و به ترتیب اولویت و تعداد درخواست، کتاب هایمان را در لیست خرید قرار دهیم. در واقع با اجرای این طرح می توانیم یکی از بزرگترین مشکلاتمان را که وجود فاصله عمیق بین کتاب های خریداری شده و کتاب های مورد علاقه اعضا، برطرف کنیم.

مدیر امور کتاب و کتابخوانی سازمان فرهنگی، هنری شهرداری تهران در خصوص میزان پیشرفت و هزینه مورد نیاز برای راه اندازی کتابخانه مجازی تهران، گفت: هنوز توافقات نهایی برای طراحی نرم افزار کتابخانه مجازی تهران، صورت نگرفته است و از این لحاظ ، هزینه فاز نخست این طرح مشخص نشده است. اما چیزی که شاید بتواند هم هزینه و هم کار بیشتری را به ما تحمیل کند، بحث انتقال محتوا از فاز قبلی به فاز جدید است.

دهقانی همچنین با اشاره به اینکه تاکنون مشابه این کار در داخل کشور صورت نگرفته است، افزود: نمونه این کار هم قبلاً انجام نشده است و به همین لحاظ نمی توان هزینه آن را دقیقاً برآورد کرد. البته قبلاً هم در کشور کتابخانه دیجیتال و الکترونیک و همچنین فروش کتاب از طریق اینترنت اجرا شده است، اما تا حالا کتابخانه ای دیجیتالی که اعضای آن بتوانند از داخل منزل کتاب مورد نظرشان را جستجو کنند و آن را برای امانت و یا خرید سفارش دهند، وجود نداشته است.

وی با بیان اینکه فاز نخست تجهیز کتابخانه های عمومی تهران به اینترنت در سال گذشته انجام شده است، گفت: طرح کتابخانه دیجیتال تهران، پیش نیازهایی دارد که قبلاً باید آنها برآورده شود؛ از جمله اینکه بخش اعضای کتابخانه ها به کامپیوتر، اینترنت و کتاب نت مجهز شوند که مقدمات این کار فراهم شده است و امیدواریم ظرف سه تا چهار ماه آینده به بهره برداری برسد.