خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه : این کتاب که مجموعهای از مقالهها، سخنرانیها و مصاحبههای مختلف نویسنده با مضمون نقد درون گفتمانی است در شش بخش تهیه شده است.
ضرورت و جایگاه نقد با نگاهی به ضرورت، اهداف و مبانی نقد در جمهوری اسلامی و بایستههای اصولگرایی خلاق و انتقادی در بخش اول این کتاب قرار داده شده است و انقلاب صدرایی، حق فرهنگی، امکان جامعهشناسی دینی، اسلام و جهانی شدن و اعتماد سیاسی و مؤلفههای آن به ترتیب در بخشهای بعدی کتاب مورد بررسی قرار گرفتهاند.
نویسنده کتاب «گفتارهای انتقادی» ضمن یادآوری و اشاره به اهمیت و ضرورت نقد و نهادینه شدن آن در جامعه ، به عمق بخشیدن و فراگیر کردن نقد درون گفتمانی سیاستها و عملکرد نظام جمهوری اسلامی بر پایه مبانی نظری و معیارهای بدست آمده از تبیین انقلاب اسلامی توجه کرده است.
در بخش اول کتاب، جمهوری اسلامی به چهار دوره نقد تقسیم شده و تلاش شده تا به برشمردن آسیبها و ریشههای این آسیبها در هر دوره پرداخته شود.
در بخش دوم تحت عنوان «انقلاب صدرایی» نویسنده با استفاده از روششناسی رئالیسم به تبیین لایههای زیرین و جوهری انقلاب اسلامی توجه نشان داده است و در اصل به بسط و تفصیل بخش اول پرداخته است.
بخش سوم کتاب به حقوق فرهنگی بر پایه نگاهی خاص به حقوق شهروندی، بخش چهارم به امکان جامعهشناسی دینی و در مجموع به مباحث نرمافزار ارائه علمی و ضرورت ماهیت شناسی علم و نسبت آن با فرهنگ و جامعه، بخش پنجم به اسلام و جهانی شدن حقیقی و مبانی اسلام و بخش ششم به اعتماد سیاسی و مؤلفههای آن با استفاده از نگاه کلان فلسفی و تاریخی و برداشتهای فرهنگی نویسنده اختصاص دارد.