اصفهان – کارشناس مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی با اشاره به اینکه یکی از سوالات رایج کاربران از این مرکز موضوع کاهل نمازی است در ارتباط با روشهای مقابله با این مطلب توضیحاتی ارائه کرد.

جواد حیدری در گفت و گو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه یکی از سوالات رایج کاربران جوان و نوجوان از این مرکز، موضوع کاهل نمازی و یا سستی در ادای این فریضه واجب الهی با وجود اعتقادات فردی در این ارتباط است، ابراز داشت: در این ارتباط باید توجه داشته باشیم که اعتقادات انسان از لایه‌های ناپیدای روح آدمی و از بافت شخصیتی او برمی‌خیزند که امروزه درروان شناسی آن را «شاکله» می‌نامند.

وی با بیان اینکه «شاکله» فاصله میان اندیشه و عمل را پر می‌کند، گفت: ای مطلب بدان معناست  که «شاکله» در تجسم اندیشه در قالب اعمال، نقش سرنوشت سازی را دارد و علت این‌که به بسیاری از اهدافمان نمی‌رسیم ریشه در همین نکته دارد.

کارشناس مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی بیان داشت: بسیاری از ما این موضوع را تجربه کرده‌ایم که بارها نیت و قصد جدی داریم که نماز صبحمان را سروقت بخوانیم،‌ ساعت را کوک می‌کنیم، به اعضای خانواده می‌سپاریم، بلند هم می‌شویم نماز می‌خوانیم، اما یا این کار همیشگی نیست و یا لذتی از آن نمی‌بریم.

وی ادامه داد: در واقع وقتی انسان در این ناحیه دچار ضعف باشد، بیشتر وقت خود را به حیرانی و سرگردانی و غرقه شدن در تخیلات، توهمات، تشویش‌ها و اضطراب‌ها می‌گذارند؛ یعنی تقریباً همان حالت‌هایی که با آن در حال ستیز و مبارزه هست و روح انسان را دست‌خوش آزار و ناراحتی کرده است.

اعتقاد نداشتن شاکله وجودی به امور عبادی

حیدری تصریح کرد: اینکه در مورد نماز و آثار ترک آن اطلاع داشته باشیم اما  در عمل کردن دچار مشکل شویم بدان دلیل است که شاکله یعنی «منِ» حقیقی و شخصیت واقعی، هنوز به آنچه لازم است انجام دهیم، اعتقادی ندارد یا هنوز آن را جدی و مهم تلقی نکرده است.

وی با اشاره به اینکه از میان راه‌های گوناگون، برای برون‌رفت از این مشکل، یک‌راه بهترین و کارآمدترین است، تاکید کرد: برای رسیدن به این راه لازم است بدانیم که آنچه برای انسان از آب‌ و هوا و غذا مهم‌تر و ضروری‌تر است،‌ عنصر آگاهی است.

آگاهی صحیح از طریق کتاب برترین راه  تقویت ایمان و اعتقادات است

کارشناس مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی با بیان اینکه منظور از آگاهی این است که با خواندن کتاب و ابزارهایی که می‌توانند سبب بیداری و آگاهی انسان می شوند، اندیشه خویش را اصلاح کنیم که نتیجه‌اش تقویت ایمان و اعتقادات از راه آگاهی است، اظهار داشت: در این زمینه می‌توانیم آثار شهید مطهری را برای تقویت مبانی اعتقادی و کتاب‌های مربوط به نماز و اسرار نماز را برای آگاهی از این فریضه‌ی مهم الهی موردمطالعه قرار دهیم.

وی تصریح کرد: اگر کسی با فلسفه و حقیقت نماز و آثار خواندن و یا نخواندن آن  آشنا شد و به آن باور پیدا کرد، به هیچ بهانه‌ای آن را ترک نخواهد کرد و یا در اقامه آن دچار سستی نخواهد شد.

حیدری با تاکید بر این نکته که وقتی شناخت و آگاهی انسان ارتقاء یابد و با حقیقت نماز آشنا شد، در حال نماز حالت توجه و تمرکزی به او دست می‌دهد که از هر لذتی بالاتر است، بیان داشت: آنچه موجب می شود برخی از نماز، روی‌گردان باشند و یا نسبت به آن تساهل کنند، ندانستن فلسفه نماز و یا درکی غلط از آن داشتن است و یا اینکه و علم و معرفت از ذهن و فکر وی به درون و جان  وی نفوذ نکرده است.

وی بیان داشت: بنابراین بهترین کار برای تقویت ایمان و مواظبت بر اقامه نماز و تحصیل تمرکز و حضور قلب در نماز، بالا بردن آگاهی‌های خویش است.