با کار کارشناسانه، پژوهش و تحقیق امکان ارتباط مخاطب عام با سینمای مستند فراهم می‌شود.

مهرداد اسکویی درباره تاثیر اهداء جایزه شهید آوینی بر سینمای مستند به خبرنگار مهر گفت: "هر نوع توجهی به سینمای مستند که باعث بیشتر دیده شدن این سینما در کشور بشود ارزشمند است و جای تقدیر دارد. در این راستا جایزه شهید آوینی هم متضمن اعتلا سینمای مستند خواهد بود. البته اگر امکان نمایش آثار منتخب وجود داشت این تاثیر بسیار بهتر شکل می گرفت."

این سینماگر عرصه مستند در خصوص محدویت یا عدم محدویت موضوعات آثار ارسالی به جایزه شهید آوینی گفت: "انتخاب ها بیشتر از فیلم برگزیده مهم است، زیرا با شمای کلی تولیدات خوب و استاندارد سینمای مستند مواجه می شویم. یکی از مشکلاتی که در این عرصه وجود دارد اهداء جایزه به شکل کلی است و می توانستیم به صورت تفکیک شده در هر بخش برگزیدگان را انتخاب کنیم."

اسکویی تاکید کرد: "به هر حال این یک انتخاب از سوی یک جمع هیئت داوری با دانش و طرز تفکر خاص و نشانگر سلیقه آنهاست و نمی تواند ملاک این باشد که مستندی که انتخاب شده بهترین مستند سال بوده است. ماندگار بودن اثر مستند به لحاظ ساختار و موضوع در گذر سالیان متمادی و طولانی ملاک اصلی اثر برتر است."

سازنده "روزهای بدون تقویم" در خصوص تاثیر نام شهید آوینی در بین مردم و توجه مخاطبان عام به سینمای مستند گفت: "این یک بحث کلی است که ما چگونه مخاطب عام را درگیر سینما کنیم. این یک پروسه طولانی، کار کارشناسانه و تحقیق شده نیاز دارد. باید آسیب شناسی شود که چگونه می توانیم مخاطبان را با سینمای مستند آشتی دهیم. صرفاً اینکه نام یک جایزه یا یک فرد بتواند این اتفاق را به وجود آورد پیش فرض درستی نیست. برگزاری جشنواره فیلم مستند در آینده نزدیک از سوی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی می تواند در این خصوص تاثیرگذارتر باشد."

اسکویی در خصوص نام و اندیشه های شهید آوینی افزود: "شهید آوینی علاوه بر فیلم هایی که در عرصه سینمای دفاع مقدس در قالب مستندهای "روایت فتح" تولید کرد، در زمینه ساخت آثار اجتماعی و تولید آثار عدالتخواهانه نیز حضوری تاثیرگذار داشت و به بهترین شکل ممکن این واقعیت ها را در قالب آثارش به عنوان یک فیلمساز، محقق و اندیشند ارائه کرد. راز ماندگاری شهید آوینی قطعاً به خاطر ارائه درست این مفاهیم بوده است."