بندرعباس - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان گفت: ۲۱۲ پروژه آبخیزداری در هرمزگان اجرا می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، امید ذاکری عصر شنبه در نشست خبری که به مناسبت تجلیل از خبرنگاران در سالن جلسات منابع طبیعی هرمزگان برگزار شد، بیان داشت: علی‌رغم مشکلات اعتباری در حوزه آبخیزداری و آبخوان‌داری با عنایت مقام معظم رهبری یکی از ۹ اولویت کشور پروژه‌های آبخیزداری عنوان کردند و اعتباری از صندوق توسعه ملی برای آن کنار گذاشتند.

وی عنوان کرد: در کمتر از یک سال تاثیر پروژه های آبخیزداری در استان خود را نشان داد. بارندگی‌های خوب سال گذشته نقش پروژه‌های آبخیزداری را در مهار روان آب ها نشان داد.

ذاکری خاطرنشان کرد: کنترل سیلاب، تغذیه سفره‌های زیرزمینی، ایجاد تفرجگاه، کنترل فرسایش خاک، آبزی‌پروری، ارتقای بخش کشاورزی، کاهش دبی چاه‌ها و قنات‌ها، کنترل پوشش گیاهی از مزایای متعدد پروژه‌های آبخیزداری است. از این رو در سال ۹۷، ۶۰۰ پروژه آبخیزداری در شهرستان بشاگرد با مشارکت مردیم احداث شد و ۱۱ میلیون متر مکعب روان آب در این شهرستان مهار شد.

ذاکری بیان کرد: آبخیزداری در بشاگرد با شغل مردم ارتباط دارد، هر سازه ۵۰۰ مترمربع می‌تواند استحصال زمین کند و منجر به نخل کاری، سیر کاری و ... شود.

وی افزود: با اعتباری ۶۲ میلیارد تومانی از صندوق توسعه ملی و ۶۲ میلیارد تومان از اعتبارات استانی ۲۱۲ سازه آبخیزداری بزرگ در استان ایجاد خواهد شد. در بحث خیرین ۱۱ پروژه با بیش از ۱۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری مستقیم خیرین را در استان هرمزگان داشته‌ایم.

ذاکری اظهار کرد: در حوزه عملکرد پروژه‌های آبخیزداری در صندوق توسعه ملی در سال ۹۷ رتبه برتر را داشتیم و امیدواریم شاهد استمرار این نهضت آبخیزداری در هرمزگان باشیم.

مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان ابرازداشت: سدهای آبخیزداری توانست در بازندگی‌های سال گذشته بسیاری از روستاها را نجات دهد و بیش از ۴۰ روستا را تأمین آب کند. استاندار هرمزگان نیز به‌درستی گفت که آبخیزداری جز ضروریات کشور و استان هرمزگان است.

به گفته ذاکری، در شاخص پیشگیری از تصرفات اراضی در ۴ ماهه نخست امسال توانستیم بیش از ۶۷۳ هکتار از اراضی را پیشگیری از تصرف کنیم. در حوزه رفع تصرفات در سال گذشته ۱۴.۶ هکتار و امسال نیز بیش از ۸۴ هکتار خلعیت اراضی ملی را داشتیم؛ از دستگاه قضا و نیروی انتظامی که ما را در حفظ طبیعت استان یاری کردند سپاسگزاریم.

وی ادامه داد: ۷۹ دشت در هرمزگان داریم که از این تعداد ۴۱ دشت ممنوعه و بحرانی هستند، در فاز اول ۳۸۷ هزار هکتار از دشت‌های بحرانی را شناسایی کرده‌ایم و پروژه‌های آبخیزداری را در آن‌ها متمرکز کرده‌ایم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان تصریح کرد: امسال ۲۲۳ هزار هکتار از دشت‌های استان تحت عملیات آبخیزداری از محل صندوق توسعه ملی قرار می‌گیرند و با اعتبارات استانی این مقدار بیشتر نیز خواهد بود. متوسط  فرسایش خاک استان هرمزگان ۲۶ تن در هکتار در یک سال بوده و این در حالی است که متوسط کشوری ۱۶ تن در هکتار است، آبخیزداری رسوب پشت سدها را کاهش و عمر آن‌ها را افزایش می‌دهد.

وی ادامه داد: حدود یک‌میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار پشت سدهای استان و پنج میلیون ۵۰۰ هزار هکتار از دشت‌های بحرانی و فاقد سد، تحت پوشش پروژه‌های آبخیزداری ما در هرمزگان هستند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان بیان کرد: در بخش فنی نیز فعالیت‌های مختلفی را پیگیری می‌کنیم، در سال‌های اخیر با اعتبارات خوبی که جذب شده در بخش مرتع، جنگل و بیابان نیز کارهای خوبی صورت گرفته است.

ذاکری عنوان کرد: در بخش مرتع ۴ میلیارد تومان پروژه تعریف کردیم که قراردادهای دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان آن بسته شده و امیدواریم در ادامه باقی اعتبارات نیز محقق شود. در استان ۴ میلیون هکتار مرتع داریم که منابعی برای تأمین معیشت مردم هستند و حفاظت از این مراتع نقش ویژه‌ای در بهبود وضعیت معیشت مردم دارد.

ذاکری ادامه داد: از ۴ میلیون هکتار مرتع استان هرمزگان، سه میلیون هکتار مرتع ممیزی شده هستند و صاحبان و بهره‌برداران مشخصی دارند، حفاظت و احیا این مراتع را نیز به خود بهره‌برداران سپرده‌ایم.

وی افزود: ظرفیت مراتع شکنندگی بالایی دارد و با از بین رفتن پوشش گیاهی محافظ خاک از بین رفته و با هر روان آبی پوشش مراتع خود را  از دست خواهیم داد. یک‌میلیون هکتار جنگل در چهار ناحیه رویشی خلیج عمانی، ایران تورانی، مانگرو و جنگل‌های دست کاشت در استان هرمزگان داریم.

ذاکری عنوان کرد: پروژه‌های بخش جنگل شامل عملیات غنی‌سازی جنگل با بذر، مدیریت روان آب‌ها و ... با پیشرفت فیزیکی ۵۰ درصد در حال انجام است.

وی اظهار کرد: در استان هرمزگان یک و نیم میلیون هکتار عرصه بیابانی و ۲۸ کانون بحرانی فرسایش بادی با مساحت ۳۱۸ هزار هکتار داریم که محیط‌های انسانی را تحت تأثیر خود قرار می‌دهند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان افزود: ماه گذشته تاکنون در حوزه بیابان‌زدایی عملیات مختلفی مثل مالچ پاشی، مدیریت روان آب و نهال‌کاری را داشته‌ایم. در سال جاری حدود هزار هکتار عملیات مالچ پاشی و ۵۰۰  هکتار نهال‌کاری را در پیش داریم که با تأمین اعتبار در پاییز عملیات اجرایی آن آغاز می‌شود.