طارق رمضان متفکر و عالم برجسته اسلامی که در اروپا به چهره ای میانه رو و اعتدال گرا شهرت دارد روز گذشته به صورت ویدئو ماهواره از لندن در دانشگاه جورج تاون آمریکا سخنرانی کرد و عدم منافات اسلام و دموکراسی را بر اساس آموزه های سنتی اسلام مورد تأکید قرار داد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از واشنگتن پست، طارق رمضان که در اروپا به عنوان متفکر مسلمان و میانه رو شناخته می شود در ایالات متحده بحثها و مناقشات بسیاری بر سر ارائه ویزا و سخنرانی وی در جریان است.

این محقق و مدرس اسلام از سال 2004 با ممنوعیت ورود به ایالات متحده وعدم پذیرش ویزایی رو به رو شد که برای تدریس در کرسی پیشنهادی دانشگاه نوتردام، ایندیانا ضروری بود.

در چنین شرایطی، روز گذشته دانشجویان دانشگاه جورج تاون آمریکا به سخنرانی این نویسنده و متفکر مصری گوش فرا داده و پرسشهای خود را مطرح کردند. این سخنرانی به صورت ویدئو ماهواره ای از لندن به صورت زنده در برای دانشجویان دانشگاه جورج تاون پخش شد.

توماس بانچوف مدیر مرکز دین، صلح و امور جهانی در دانشگاه جورج تاون عدم حضور فیزیکی طارق رمضان در ایالات متحده را زیر سؤال برد و گفت: اگر ما در گفتگوی اسلام و غرب جدی هستیم باید به صداهای حائز اهمیت اسلام گوش دهیم.

رمضان به عنوان تبعه کشور سوئیس یکی از شخصیهای علمی اسلامی در اروپا محسوب می شود که در حال حاضر استاد مطالعات اسلامی کالج سنت جان دانشگاه آکسفورد است که پیشتر به اتهام حمایت حماس از ورود به فرانسه منع شد.

پیام محوری رمضان در سخنرانی دیروز این بود که اسلام و دموکراسی در اصول تساوی و آزادی مانع الجمع نیستند و تنش های میان این دو به علت مشکلات تاریخی چون استعمار اروپائی، دخالت سیاسی در خاورمیانه و نفوذ گروه های اسلامی است که تعالیم قرآن را تحت الفظی و نادرست تعبیر کرده اند.

طارق رمضان یادآور شد: منافاتی میان تعالیم اسلامی و اصول دمو کراتیک وجود ندارد. مشکل این مفهوم نیست بلکه واژه هایی است که درباره آن به کار می رود. این موضوع مسئله رابطه دین و سیاست نیست بلکه به رابطه تعصب و عقلانیت ارتباط دارد.

رمضان 5 اصل غیر قابل انکار اسلام را ذکر کرد که بنیادهای دموکراسی محسوب می شوند. وی قانون، تساوی حقوق شهروندان، حق رأی و شرکت در انتخابات، مسئولیت دولت و تفکیک قدرتها را به عنوان این 5 اصل متذکر شد و افزود: اینها مسائل تازه ای در دین اسلام نیستند، بلکه به عنوان سنت اسلامی شناخته می شوند.

استاد مطالعات اسلامی دانشگاه آکسفورد گفت: هر گونه تلاشی برای تحمیل سکولاریسم به جوامع اسلامی و پرهیز از اشارات دینی در زندگی عمومی با ناکامی رو به رو خواهد شد.

برخی از دانشجویان در سالن که جمعیتی بالغ بر 200 نفر در آنجا حضور داشتند از تلاشهای دانشگاه جورج تاون برای در دسترس قرار دادن دیدگاه های وی قدردانی کردند.

رمضان صبح امروز چهارشنبه و فردا پنجشنبه 22 و 23 فروردین به وقت محلی دو سخنرانی دیگر به صورت ویدئویی در دانشگاه جورج تاون ایراد می کند.