به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری «راد نو اندیش»، آیین نکوداشت استاد ادنا زینلیان طراح لباس و صحنه تئاتر، تلویزیون و سینما شامگاه چهارشنبه ۲۳ مرداد توسط موسسه فرهنگی هنری «راد نو اندیش» به مدیریت بردیا صدرنوری و انجمن طراحان صحنه و لباس خانه تئاتر در تالار وحدت برگزار شد. در این مراسم که با حضور هنرمندان تئاتر و موسیقی ، شهرام کرمی مدیرکل هنرهای نمایشی، شهرام گیل آبادی مدیر عامل خانه تئاتر میزبان مخاطبان بود علاوه بر رونمایی از اولین نشان طراح لباس صحنه ایران، بخشی از پروژه موسیقایی «داستان دو برادر» با هنرمندی لوریس چکناوریان و بردیا صدرنوری نیز برای مخاطبان اجرا شد.
ادنا زینلیان فقط یک طراح نیست
ایرج راد بازیگر، کارگردان و رییس هیات مدیره خانه تئاتر در ابتدای این مراسم که با استقبال قابل توجه مخاطبان برگزار شد در تجلیل از مقام هنری استاد ادنا زینلیان گفت: یادش بخیر در زمانی مجموعه ها و کارگاه هایی در همین تالار وحدت و مجموعه تئاتر شهر وجود داشت که با مدیریت هنرمندانی چون ادنا زینلیان در آن کارهای بسیار زیادی در حوزه طراحی لباس، طراحی صحنه، ساخت دکور، خیاطی و بسیاری از فعالیت های هنری مرتبط با هنر نمایش و موسیقی صورت می گرفت اما امروزه دیگر کمتر شاهد چنین فضایی هستیم. در حالی که باید بپذیریم در هر تالار نمایشی که در آن کار هنری اجرا می شود لازم است که کارگاه هایی برای اجرای برخی از فعالیت ها از جمله طراحی لباس و صحنه وجود داشته باشد.
وی افزود: ادنا زینلیان و چندتن از دوستانی که او انتخاب کرد در سال های دور واحد طراحی را در تالارهای بزرگ تهران راه اندازی کرده بود که هر کدام از این هنرمندان برای خود متخصص بودند. او هنرمندی بود که در هر زمانی فعالیت شبانه روزی می کرد و با روی خوشی که داشت تمام تلاش خود را برای طراحی لباس و صحنه یک اثر نمایش انجام می داد. من افتخار داشتم در سه اجرای نمایشی که کارگردان بودم با خانم ادنا زینلیان همکاری داشته باشم و باید بگویم که این تجربه ها به من نشان داد که او فقط یک طراح نیست. او هنرمندی است که اثر نمایش و درام را می شناسد. او هنرمندی است که جایگاه ویژه صحنه، میزانسن، نور، رنگ و همه اجزای یک صحنه نمایشی را می شناسد و در طول تمرین های یک اثر نمایشی مدام با کارگردان و گروه نمایشی در ارتباط است که در نهایت بتواند نتیجه خوبی از طراحی اش را روی صحنه پیاده کند.
قدردانی از هنرمندی که تمام ذهنش در خدمت تئاتر است
رییس هیات مدیره خانه تئاتر بیان کرد: ادنا زینلیان وقتی طراحی می کند به تمامی ابعاد یک اثر نمایشی از جمله محدوده زمانی نمایش، مسائل فرهنگی متن نمایشنامه، شخصیت های نمایش، نگاه کارگردان به شخصیت ها و حتی رنگ پارچه و رنگ چهره بازیگر توجه می کند. بنابراین او فقط طراحی نمی کند. او هنرمندی است که همواره زشت ترین ها به زیباترین شکل ممکن طراحی کرده و با شیوه طراحی خود به صحنه آنچنان جانی می بخشد که برای من و بسیاری از هنرمندان فعال کار ارزنده ای است.
این بازیگر و پیشکسوت تئاتر، سینما و تلویزیون گفت: زینلیان هنرمندی است که پارچه مورد نظر برای طراحی اش را خودش از بازار می خرید و به راحتی کار بازیگر روی صحنه و ظرایفی که در این زمینه وجود دارد، آنچنان توجه می کرد که برای ما بسیار ارزشمند و جالب توجه بود. ادنا زینلیان تا به امروز با تمام وجود و ذهن خود تئاتر را دنبال کرده و به همین دلیل هم «ادنا زینلیان» است. من امیدوارم وی همواره و تا سالها در تئاتر ایران بدرخشد تا ادنا زینلیان های فراوانی در حوزه طراحی لباس و صحنه داشته باشیم.
بزرگان تئاتر از بانوی اردیبهشت گفتند
پخش دو کلیپ تصویری به کارگردانی شاهوزندی از برنامه های مختلف آیین نکوداشت استاد ادنا زینلیان و رونمایی از اولین نشان طراحی لباس صحنه در ایران بود که کلیپ اول اختصاص به گفتگوی ستاد برگزاری نکوداشت با این هنرمند داشت که در آن استاد زینلیان ضمن ارائه ای مختصر از فعالیت های هنری خود از دغدغه ها و انگیزه های خود برای ایده نشان طراحی لباس صحنه در ایران سخن می گفت.
در کلیپ دوم هم که در بخش دیگر مراسم پخش شد، هنرمندانی چون قطب الدین صادقی، فرهاد آییش، حمیدرضا نعیمی، فریندخت زاهدی، رضا مهدی زاده، لادن مستوفی، حامد کمیلی، مهرانه مهین ترابی هر کدام با ذکر خاطراتی از تجربیاتشان در همکاری با ادنا زینلیان که در این مراسم از او به عنوان بانوی اردیبهشت یاد می کردند، سخن گفتند.
قدردانی هنرمندان و اهدای چند یادمان به ادنا زینلیان
رونمایی از «نشان طراحی لباس صحنه ایران» و اهدای چند لوح قدردانی به پاس سالها تلاش و کوشش ادنا زینلیان در عرصه طراحی صحنه و لباس بخش بعدی مراسم را تشکیل می داد.
در این بخش که با حضور بردیا صدرنوری مدیر موسسه فرهنگی هنری راد نو اندیش، شهرام کرمی مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرام گیل آبادی مدیرعامل خانه تئاتر، فریبرز قربانزاده مدیر انجمن طراحان صحنه و لباس خانه تئاتر، قطب الدین صادقی نویسنده و کارگردان تئاتر، حمیدرضا نعیمی نویسنده و کارگردان تئاترلوح های تقدیری از سوی انجمن طراحان صحنه و لباس خانه تئاتر، موسسه فرهنگی هنری راد نواندیش، مدیرعامل خانه تئاتر ایران و نمایندگان ارامنه در تهران به استاد ادنا زینلیان اهدا شد. این در حالی است که علی زارعی مدیرتولید و دستیار کارگردان که در چند پروژه با این هنرمند همکاری داشته هدیه ای را به رسم یادبود به زینلیان تقدیم کرد.
فریبرز قربانزاده مدیرانجمن طراحان صحنه و لباس تئاتر ایران ضمن ابراز خشنودی از برگزاری این مراسم از سوی استاد خسرو خورشیدی طراح صحنه و لباس پیشکسوت تئاتر کشورمان مراتب ابراز خوشحالی این هنرمند برای رونمایی از نشان طراحی لباس صحنه ایران را اعلام کرد.
جزییاتی از روند اهدای نشان طراحی لباس صحنه ایران
پس از اهدای مراسم قدردانی از استاد زینلیان، بیانیه موسسه فرهنگی هنری راد نواندیش در جزییان روند اهدای نشان طراحی لباس صحنه ایران که با همکاری انجمن طراحان صحنه ولباس خانه تئاتر ایران برگزار می شود، به این ترتیب اعلام شد:
«آفرینشهای هنری، حاصل سالها تلاش هنرمندانی است که سرمایه عمر و هستی خویش را وقف پدید آوردن اثری کردهاند که اگر از سر باور، اعتقاد و بینش بوده باشد، بیشک در تاریخ ماندگار خواهد شد و به سرمایههای معنوی بشری خواهد افزود. آثار هنری گوناگون اعم از موسیقی و شعر، نمایش و نقاشی در مرز و بوم ایران، علاوه بر آنکه چیزی به زیباییهای جهان افزودهاند، روایتی صادقانه از تاریخ این ملت نیز بودهاند.
این نشان بر اساس آیین نامه ای مدون و به صورت دورهای به یک نفر از برگزیدگان حوزه طراحی لباس صحنه اهدا خواهد شد. مؤسسه فرهنگی و هنری رادنواندیش یکی از وظایف مهم خود را پاسداشت و گرامیداشت تلاشهای هنرمندانی میداند که در عرصههای مختلف به فعالیت مستمر و مؤثر پرداختهاند. پیشتر این مؤسسه آیینهای مختلفی را در نکوداشت اهل هنر به ویژه موسیقی برپا داشته و حالا وظیفه خود میداند این راه را در دیگر رشتههای هنری توسعه دهد. هنرهای نمایشی و بهویژه تئاتر، یکی از هنرهای جریانساز و اثربخش در ایران است که حدود یکصد سال به شیوه جدید نضج و تداوم یافته است. در این میان نمیتوان نقش ارامنه را در معرفی و توسعه تئاتر مدرن نادیده گرفت. آنان اولین کارگردانان، بازیگران، نمایشنامهنویسان و طراحان را به تئاتر ایران معرفی کردهاند.
یکی از نامآوران و پیشکسوتان عرصه طراحی لباس صحنه، بانو استاد ادنا زینلیان از همین تبار است. بیش از سی سال فعالیت مستمر و تأثیرگذار در زمینهی طراحی لباس نمایشهای متعدد و آموزش آکادمیک و تربیت دهها طراح و هنرمند این رشته، ایشان را به یکی از چهرههای ماندگار این عرصه بدل کرده است. استاد زینلیان با نگاهی حرفهای و خلاق به این رشته، در همکاری با کارگردانان برجسته، آثاری بهیادماندنی برای نمایشهای بیشمار طراحی کردهاند. جدیت و در عینحال رفتار مادرانهی ایشان زبانزد همه هنرمندانی است که با وی همکاری داشتهاند. از همین رو، مؤسسه فرهنگی و هنری رادنواندیش با مشارکت انجمن طراحان صحنه و لباس ایران، ضمن نکوداشت این بانوی هنرمند و اهدای یادمان مؤسسه، از «نشان طراحی لباس صحنه ایران» که مزین به نام بانو استاد ادنا زینلیان است رونمایی مینماید.
لازم به ذکر است که این نشان بر اساس آیین نامه ای مدون و به صورت دورهای به یک نفر از برگزیدگان حوزه طراحی لباس صحنه اهدا خواهد شد. بیشک نام استاد ادنا زینلیان در زمینهی طراحی لباس تئاتر و اپرا، مناسبترین انتخاب در طراحی نشان برای تجلیل از فعالیتهای هنرمندان دیگر در این عرصه خواهد بود.
در پایان وظیفه خود میدانیم تا از آهنگساز و رهبر ارکستر بزرگ ایران، استاد لوریس چکناواریان که با همدلی و همراهی و رهبری افتخاری ارکستر سازهای زهی و پیانو بر غنای برنامه امشب افزودند، قدردانی نماییم.»
ادای دین استاد به طراحان لباس صحنه ایران
ادنا زینلیان هم پس از حضور در صحنه و رونمایی از نشان طراحی لباس صحنه ایران ضمن قدردانی از موسسه فرهنگی هنری رادنو اندیش و هیات مدیره انجمن طراحان صحنه و لباس خانه تئاتر برای برگزاری این مراسم از حضور کارن خانلریان نماینده ارانه در مجلس شورای اسلامی نیز تشکر کرد و گفت: واقعا با هیچ لغتی نمی توانم حس خود را از برگزاری این مراسم اعلام کنم. من ادنا زینلیان از جمله هنرمندانی بودم که اردیبهشت ماه سال ۵۶ به استخدام تالار رودکی درآمدم و از همان زمان تلاشم این بود که امروز به جایی برسیم تا به صورت جدی درباره طراحی لباس در صحنه تئاتر و صحنه زندگی صحبت شود و امروز افتخار می کنم که با رونمایی از نشان طراحی لباس صحنه ایران این موضوع جدی به سرانجام رسید و خستگی ام را به در برد.
وی افزود: در این روزگار فردی به نام بردیا صدرنوری با همکاری انجمن طراحان صحنه و لباس خانه تئاتر ایران نهایت تلاش خود را انجام دادند تا چنین رویدادی در تاریخ تئاتر ایران ثبت شود. این نشان از نگاه من ادای دینی به فارغ التحصیلان ۶۰ سال پیش طراحی لباس در دانشگاه و هنرمندان، دانشجویان و هنرجویانی است کمه در این سال ها کنارم بودند و بسیار خوشحالم که دین خود را در حد توانم به هم صنفان خود ادا کردم.
اشک های استاد موسیقی و آغاز داستان دوبرادر
بخش پایانی مراسم رونمایی ازاولین نشان طراحی لباس صحنه ایران و آیین نکوداشت استاد ادنا زینلیان به رونمایی و اجرای بخشی از پروژه «داستان دو برادر» برای اولین بار با رهبری افتخاری لوریس چکناوریان ، نوازندگی پیانو بردیا صدرنوری و همراهی ارکستر زهی اختصاص داشت.
لوریس چکناوریان پیش از اجرای قطعات درباره پروژه «داستان دوبرادر» ضمن ارائه داستانی از زندگی خانوادگی است که وی را تحت تاثیر قرار داده بود، توضیح داد:این روزها مصادف با سالگرد تولد کومیتاس آهنگساز و کشیش اتریشی است که در زمان قتل عام ارامنه توسط دولت عثمانی به آمریکا رفت. او چند سال قبل از قتل عام آهنگ های بسیار زیبایی را ساخت که می توانم بگویم این آثار من را عاشق کومیتاس کرده است. او هنرمندی است که با خدا ارتباط داشت و تحت تاثیر این ارتباط الهی آهنگ هایی را خلق کرد که به شدت من را تحت تاثیر قرار داد. به همین جهت تصمیم گرفتم شرایطی را فراهم کنم تا بتوانم روزی این آثار را اجرا کنم. در این راه با بردیا صدرنوری مواجه شدم که او هم بدون اطلاع من عاشق کارهای کومیتاس بود و همین احساس مشترک برادرانه بود که تصمیم گرفتیم با پیوند موسیقی شرق و غرب دیالوگی را شروع کنیم که امروز بخشی از آن به شما ارائه می شود. من از برادرم بردیا صدرنوری بسیار تشکر می کنم که شرایط اجرای این پروژه را فراهم کرد و امیدوارم از این پس بتوانیم با چنین رویکردی پروژه «داستان دوبرادر» را ادامه دهیم.
بردیا صدرنوری نوازنده پیانو، امیر باورچی ارکستر مایستر، دانیال جورابچی، عاطفه حسینی ، فرناز دارویی نوازندگان ویولن یک، مونیکالران، احسان شامی، برهان همتی نوازندگان ویولن دو، کاوه تسعیری و زهرا عبدالله زاده نوازندگان آلتو، محمد حسین غریبی و شهرزاد مجد نوازندگان ویولنسل، پورنگ پورشیرازی نوازنده کنترباس و محمدرضا صفی مدیر ارکستر گروه نوازندگان این بخش را تشکیل می دادند.
ناصر ایزدی مدیر برنامه نکوداشت، مریم فراهانی مدیر اجرایی، پرهام عرب مدیر طراحی و تبلیغات، مهرناز کرمی مشاور هنری، شاهو زندی کلیپ، زهره آبگون ، مهتا کریمی، امیرحسین مقدم و یزدان صادقی امور هماهنگی و اداری، جواد شهبازی پشتیبانی و زهرا تقی ملا مجری گروه اجرایی موسسه فرهنگی راد نو اندیش در مراسم رونمایی ازاولین نشان طراحی لباس صحنه ایران و آیین نکوداشت استاد ادنا زینلیان را تشکیل می دادند.
شهرام کرمی (مدیر کل دفتر هنرهای نمایشی)، شهرام گیل آبادی (مدیرعامل خانه تئاتر )، قطب الدین صادقی (مدرس دانشگاه، محقق، نویسنده و کارگردان تئاتر) ، فضل الله توکل (آهنگساز و نوازنده سنتور)، میلاد کیایی (آهنگساز و نوازنده سنتور)، پری ملکی (خواننده، مدرس و سرپرست گروه خنیا)، کارن خانلریان (نماینده ارامنه در مجلس جمهوری اسلامی)، حمیدرضا نعیمی (مدرس دانشگاه، نویسنده و کارگردان تئاتر)، سید محمد طباطبایی ( دبیر شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران )، خسرو عمارلویی (نقاش)،معصومه مهرعلی (خواننده پیشکسوت)، خانواده استاد همایون خرّم، فریدون حلمی (نوازنده و سازنده تمبک)، اسماعیل تهرانی ( موسیقی دان، آهنگساز و رهبر ارکستر)، سوسن اصلانی ( نوازنده و آهنگساز )، رضا شاپور زاده (طراح صحنه )، مقدی شامیریان ( طراح لباس )، توکا ملکی (نویسنده و پژوهشگر)، جهانشاه برومند (نوازنده ویولن)، سجاد پورقناد (نوازنده تار و سه تار)، امید نیک بین (آهنگساز- نوازنده)، یارتا یاران (نقاش-بازیگر)، شیرین یزدان بخش (بازیگر)، مریم کاظمی (کارگردان، نویسنده و بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون)، میکائیل شهرستانی (بازیگر، گوینده، کارگردان و مدرس تئاتر)، صفا آقاجانی (بازیگر سینما و تلویزیون و تئاتر)، مهرداد اسکویی (فیلمساز، تهیهکننده، پژوهشگر و عکاس)، فرشاد فرشته حکمت ( مدرس سینما و فیلمساز) ، ماندانا کریمی (کارگردان نمایشهای عروسکی) و شماری دیگر از هنرمندان و پیشکسوتان از جمله مهمان ویژه مراسم بودند.