خبرگزاری مهر، گروه بین الملل ـ رامین حسین آبادیان: نیروهای مقاومت یمن امروز شنبه عملیات گسترده ای را علیه مواضع سعودی و مراکز حساس و استراتژیک آن ترتیب دادند. این عملیات به عنوان بزرگترین عملیات پهپادی یمن علیه مواضع سعودی در عمق خاک این کشور شناخته می شود.
در همین ارتباط، «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن جزئیات «بزرگترین عملیات پهپادی» یمن در عمق خاک عربستان را اعلام کرد. وی اعلام کرد: ارتش یمن اعلام کرد با ۱۰ پهپاد تأسیسات نفتی آرامکو عربستان را هدف قرار داد. وی گفت: این عملیات در چارچوب عملیات بازدارنده شماره یک انجام شد. سریع ادامه داد: در این عملیات حوزه نفتی و پالایشگاه الشیبه از شرکتهای وابسته به آرامکو هدف قرار گرفته است. وی همچنین از شرکتهای خارجی خواست که از اهداف مهم در عربستان سعودی خارج شوند.
یحیی سریع اعلام کرد که وی از تمامی کسانی که در انجام این عملیات گسترده سهیم بوده اند، تقدیر می کند. وی عربستان سعودی را تهدید کرد که در صورت عدم توقف حملات به یمن، عملیات های گسترده تری علیه مواضع متجاوزان انجام خواهد شد. درهمین حال، سرتیپ «عزیز راشد» معاون سخنگوی نیروهای مسلح یمن سخنانی را پیرامون بزرگترین عملیات پهپادی در عمق خاک عربستان مطرح کرد.
وی در این خصوص گفت: پیام عملیات در عمق خاک سعودی این بود که حمله بعدی به امارات خواهد بود. راشد تصریح کرد: هدف قرار گرفتن تاسیسات نفتی عربستان منجر به افزایش قیمت جهانی نفت خواهد شد. وی اظهار داشت: الشیبه که هدف عملیات پهپادی قرار گرفت، یکی از مهم ترین تاسیسات نفتی سعودی است. این درحالی است که سعودیها نیز چاره ای جز تأیید حمله بزرگ انجام شده توسط مقاومت یمن نداشتند و آن را تأیید کردند.
اما سؤالی که هم اکنون اذهان عمومی را به خود مشغول ساخته اهمیتی است که میدان نفتی «الشیبه» دارد؛ میدانی که توسط نیروهای مقاومت یمن هدف قرار گرفت و در آتش سوخت. واقعیت این است که این میدان یک میدان نفتی استراتژیک سعودی است. این میدان در جنوب شرق عربستان سعودی واقع شده است. نکته قابل تأمل در خصوص این میدان، این است که الشیبه تنها ۱۰ کیلومتر از مرزهای جنوبی با امارات متحده عربی فاصله دارد.
این بدان معناست که تهدیدات نیروهای مقاومت یمن مبنی بر اینکه هدفِ حمله بعدی، امارات متحده عربی است، واقعیت داشته و یک بلوف سیاسی محسوب نمی شود. از سوی دیگر، میدان نفتی و استراتژیک الشیبه در ۴۰ کیلومتری بخش شرقی شهر ابوظبی امارات متحده عربی قرار دارد.
شرکت نفتی و بزرگ آرامکو عربستان سعودی در سال ۱۹۹۸ تولید نفت در میدان الشیبه را آغاز کرد و در سال ۲۰۰۳ این شرکت نفتی به عربستان سعودی این امکان را داد تا به وسیله این میدان، با شرکت های جهانی وارد معامله شود. ظرفیت میدان نفتی و استراتژیک الشیبه برای تولید نفت روزانه ۵۰۰ هزار بشکه نفت است و همین موارد موجب شده است تا این میدان نفتی بزرگ و راهبردی، هدف بزرگترین عملیات پهپادی نیروهای مقاومت یمن قرار گیرد و در نهایت نیز در آتش بسوزد.
واقعیت آن است که این عملیات گسترده علیه مواضع سعودی حاکی از قدرت پهپادی بالای ارتش و کمیتههای مردمی یمن در کنار قدرت موشکی آنهاست. با عملیاتی که توسط پهپاد یمنی علیه اهدافِ رژیم سعودی صورت گرفت، اکنون دیگر این رژیم هیچ شکی در قدرت پهپادی یمنیها ندارد.
البته قدرت پهپادی نیروهای یمنی به امروز و دیروز باز نمیگردد، چراکه حدود ۲ سال پیش بود که مقامات یمنی از نمایشگاه پهپادهای ساخت داخل رونمایی کردند و در آن به معرفی انواع پهپادها پرداخته شود. تولید پهپادهای پیشرفته در یمن پس از ۷۰۰ روز تجاوز نظامی ائتلاف سعودی به مردم بی دفاع و بی گناه یمن اتفاق افتاد و با افتتاح نمایشگاه پهپادها به منصه ظهور رسید.
درحال حاضر قدرت پهپادی نیروهای یمنی به حدی است که حتی رسانههای آمریکایی نیز بدان اذعان دارند. درهمین ارتباط، «والاستریت ژورنال» در گزارشی به نقل از منابع آگاه مینویسد: «عملیات پهپادی انصارالله بسیار دقیقتر و مؤثرتر از آن چیزی صورت میگیرد که آمریکا و متحدان آن در منطقه به طور علنی به آن اذعان کردهاند و این موضوع نشان میدهد فناوری موجود به سرعت در حال ایجاد یک تهدید برای آمریکا و متحدان آن در منطقه است».
از همین روی، پر واضح است که قدرت پهپادی نیروهای یمنی در کنار قدرت موشکی آنها، معادلات قدرت در جنگ یمن را به نفع گروههای مقاومت تغییر داده است. امروز این قدرت پهپادی گسترده در کنار قدرت موشکی این پیام را به سعودیها و متحدان آنها مخابره میکند که در صورت تداوم تجاوزگری در یمن، پاسخهای به مراتب دردناکتری از آنچه که تاکنون دریافت کردهاند، در انتظار آنهاست.
بدون شک عملیاتهای پهپادی نیروهای یمنی علیه مواضع سعودی و اهداف حساس و مهم آن در قلب عربستان میتواند در جنگ علیه یمن جنبه بازدارنده داشته باشد؛ به ویژه اینکه سعودیها نشان دادهاند که هیچ عزمی برای پایان دادن به این جنگ ندارند. در هر صورت، تغییر معادلات قدرت به نفع مقاومت در یمن، به چالش لاینحلی در مقابل ائتلاف متجاوز سعودی تبدیل شده است.
علاوه بر آنچه که گفته شد، درحال حاضر امارات متحده عربی نیز به شدت از حملات احتمالی بعدی مقاومت یمن نیز به شدت هراسان است. اماراتی ها دیگر به این یقین رسیده اند که یمنی ها توانایی زدن ضربه های هولناک به آنها را دارند. این بدان معناست که طی روزهای آینده ممکن است مقامات ابوظبی تصمیم خود برای خروج از یمن را در بدون هیچگونه تعللی عملیاتی سازند.
در هر صورت، آنچه که واضح به نظر می رسد این است که همانگونه که گفته شد اکنون معادلات قدرت به نفع مقاومت یمن کاملا تغییر کرده است و این نیروهای یمنی هستند که سرنوشت نبرد نابرابر تحمیلی به خود را مشخص می کنند و نه ائتلاف ازهم فروپاشیده و پوشالی سعودی.