ناصر نادری در نشست تجربه‌های ادبیات دینی کودک در غرب گفت: باید مرکزی تاسیس شود که آثار ادبیات دینی کشورهای غربی و شرقی را پالایش کرده و از محتواهای ارائه شده ایده بگیرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست «تجربه‌های ادبیات دینی کودک در غرب؛ بهره‌ها و مخاطره‌ها» با حضور جمعی از علاقه‌مندان به کتاب و کتابخوانی در فروشگاه کتاب و محصولات فرهنگی انتشارات به‌نشر (آستان قدس رضوی) برگزار شد.

حجت الاسلام علیرضا سبحانی در ابتدای این نشست، با اشاره به این‌که در ادبیات دینی غرب تکثر و تنوع قالب نسبت به موضوع اثر از اهمیت بیشتری برخوردار است، گفت: نوآوری‌های بی‌شماری در یک موضوع در آثار ادبیات دینی غرب دیده می‌شود که سبب جذب بیشتر مخاطب می‌شود. به همین سبب است که در غرب آثار تولیدی نو و غیر تکراری است. در کشورهای غربی دایره و محدوده‌ای بسیار کوچک از معارف قابل ارائه به کودکان و نوجوانان وجود دارد اما همین موضوع در قالب‌های مختلف مطرح می‌شود لذا باید این ایده‌های مبتکرانه را در تولید آثار دینی در کشور لحاظ کنیم.

وی با ذکر مثالی از تنوع کتب ادعیه در کشورهای غربی گفت: ۵۰ نشر با ۵۰ گونه را می‌توان یافت که هر یک زیبایی و تنوع خاص خود را دارد، درست است که ادبیات کشورهای غربی بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ سال از ما در تولید اثر پیش هستند اما ضروری است ساختار و مهندسی محتوا و معماری زیباسازی متن را از این آثار فرا بگیریم.

سبحانی‌نسب در بخشی از سخنانش گفت: کتاب دینی باید سه کار آگاهی‌بخشی، عاطفه‌برانگیزی و ایمان‌افزایی را افزایش دهد. در کشورهای غربی در موارد اخلاقی مرتبط با حوزه دین، بحث تولد تا مرگ، پیامبران الهی، فرشتگان و ... آثار بسیار خوبی در قالب‌های متنوع تولید شده که به سبب استفاده بسیار مناسب از رنگ ها و ویراستاری هماهنگ سبب جذب مخاطب کودک می‌شود. در سفری که به برخی کشورهای اروپایی داشته‌ام، حدود ۸۰ کتاب را تصویربرداری کردم که نشان از تنوع بی‌نظیر قالب در این آثار دارد.

در ادامه این نشست حجت الاسلام غلامرضا حیدری ابهری نویسنده ادبیات دینی، از پنج انگیزه کشورهای غربی درباره تولید آثار دینی گفت: انگیزه دین گرایانه، دین ستیزانه، دین شناسانه، کاسب کارانه و ابزار انگارانه از جمله این موارد به شمار می‌رود. در انگیزه دین گرایانه کارها به سبب علقه‌های دینی تولید می‌شود و هدف آن معرفی و زیباسازی دین در اذهان است، در انگیزه دین‌ستیزی اما نفی مفاهیم دینی عامل اصلی تولید آثار است.

وی ادامه داد: در انگیزه دین‌شناسانه، دین را به‌عنوان یک پدیده معرفی می‌کند و هدف آن معرفی احکام و آداب و تاریخ دین است ولی در انگیزه کاسب‌کارانه به‌دلیل تقاضایی که از سوی بازار نشر وجود دارد، یک اثر تولید می‌شود. کتاب‌های دینی در ایران به‌گونه‌ای نوشته می‌شوند که کودکان تلقی کتاب زندگی از آن ندارند. به‌همین‌دلیل باید با زبان کودک و روانشناسی دقیق آثار تحلیل و آنالیز شود. دو سری کار در غرب وجود دارد که می‌توانیم از آنها بهره بگیریم، یکی کارهای قابل ترجمه و دیگری کارهای قابل استفاده است، کتاب‌هایی که در حوزه ادبیات دینی در کشور تولید می‌شود اکثرا معرفی تاریخ و سیره پیامبران و معجزات آن‌ها به‌صورت جداگانه در کتاب‌های مختلف است و معرفی جامعی نداریم در حالی که در یکی از کتاب‌های غرب این موضوع با نگاه جامعی ارائه شده است.

ناصر نادری کارشناس مجری این برنامه و از نویسندگان ادبیات دینی کشور نیز با تاکید بر لزوم تاسیس مرکز مطالعات ادبیات دینی جهان در کشور گفت: باید مرکزی تاسیس شود که آثار ادبیات دینی کشورهای غربی و شرقی را پالایش کرده و از محتواهای ارائه شده ایده بگیرد. می‌توانیم از تجربه‌های تولید آثار ادبیات دینی غرب، در ایران به‌عنوان نویسنده و ناشر استفاده کنیم. طراحی ساختار، فرم ارائه کار، شیوه خلق متن از جمله نکات بارز است، همچنین کار گروهی و توجه به فضای نقد از دیگر مواردی است که در ادبیات غربی توجه ویژه‌ای به آن می‌شود.

وی در پایان این نشست که با پرسش و پاسخ سوالات حاضران همراه بود، گفت: آثار دینی در غرب با زبان امروزی به تمام دل مشغولی‌های زندگی می‌پردازد و این‌موارد در حوزه روانشناسی، عرفانی و فلسفی مطرح است و این همان نکته‌ای است که در حوزه اخلاق و عرفان دین در ادبیات ایران کم کاری کاملا مشهود است.