به گزارش خبرنگار مهر، انعقاد ۴۰۰میلیارد دلار خط اعتباری ایران و چین، در حالی در صدر اخبار رسانهها قرار گرفت که تاکنون هیچ مقام مسئولی این رقم را تائید نکرده و منبع استناد به آن، تنها یک رسانه خارجی بوده است.
دیروز فریال مستوفی، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی در نشست هیات نمایندگان اتاق تهران این رقم را اعلام کرد و گفت که این خط اعتباری، این امکان را به چینیها میدهد تا بدون مناقصه، در پروژههای ایران حضور یابند.
او به این نکته هم اشاره کرد که ممکن است نفت ایران را ۲۰ تا ۳۰ درصد ارزانتر بفروشند؛ نکتهای که تکذیب شده و تا این لحظه هیچ مقام مسئولی در رابطه با آن اظهارنظری نکرده است. البته مقامات مسئول در سازمان سرمایهگذاری خارجی اگرچه اصل خبر خط اعتباری ۴۰۰ میلیارد دلاری چینیها برای ایران را نادرست میدانند؛ اما خبر از مذاکراتی برای برقراری فاینانس میان دو کشور میدهند و میگویند که ظرف هفتههای آینده، تکلیف روابط چین با ایران روشنتر خواهد شد؛ چراکه قرار است هیاتی از این کشور به ایران سفر کند.
به فاصله اندکی پس از انتشار این خبر در خروجی رسانه ها، فریال مستوفی در مصاحبه با یکی از رسانه ها تلاش کرد صحبت های صبح دیروز خود را تعدیل کند . او در این مصاحبه گفت منبع عددی که اعلام کرده، مقامات چینی و نشریه پترولیوم اکونومیست بوده است.
وی تلویحا تاکید کرد عددی که او مطرح کرده، قطعیت نداشته و صرفا از جایگاه سوال از دولت، این موضوع را مطرح کرده است.
اما به هر حال رقمی که برای این قرارداد مطرح شده بسیار فراتر از حجم تبادلات تجاری ایران و چین است و به نظر میرسد حتی اگر چینیها برنامهای برای همکاری مالی در قالب خط اعتباری و فاینانس با ایران داشته باشند، اما این عدد و رقم قطعا نخواهد بود.
چندی پیش سایت خبری - انگلیسی پترولیوم اکونومیست مدعی شد سفر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران به چین و دیدار با همتای چینی خود در راستای تکمیل ساختار قرارداد شرکت جامع استراتژیک ایران و چین که توافق آن در سال ۲۰۱۶ امضا شده بود، است.
این رسانه انگلیسی همچنین مدعی شد که به گفته یک منبع آگاه از وزارت نفت ایران بخشهای بسیاری از این توافق جدید قرار نیست به صورت عمومی اعلام شود. در خبر منتشر شده توسط رسانه مذکور آمده بود محور اصلی توافق جدید ایران و چین سرمایهگذاری ۲۸۰ میلیارد دلاری چینیها در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی ایران است و به احتمال زیاد بخش قابل توجهی از این سرمایهگذاری چینیها طی سال نخست اجرای قرارداد ۲۵ ساله با آنها به صنعت نفت و گاز ایران تزریق میشود و مابقی آن به صورت مرحلهای و براساس توافق دو طرف از سوی پکن در ایران انجام میشود.
بر اساس اخبار منتشر شده، چینیها همچنین قرار است در قالب توافق شراکت جامع استراتژیک با ایران ۱۲۰ میلیارد دلار در حوزه توسعه زیر ساختهای تولید و حمل و نقل در ایران سرمایهگذاری کنند که بخش قابل توجهی از این سرمایهگذاری هم در ۵ سال نخست انجام خواهد شد و مابقی آن به صورت دورهای و براساس توافق دو کشور به بخش صنعت و جوزه حمل و نقل ایران تزریق میشود.
در واقع آنگونه که در خبرها آمده بود، بر اساس جزئیات توافق جدید انجام شده بین ایران و چین، چین میتواند پول محصول خریداری شده از ایران را حداکثر تا دو سال به این کشور پرداخت کند. از سویی دو طرف توافق کردند که چین پول خریدهای خود را به یوآن و یا ارزهای دیگر به کشورمان پرداخت کند و این بدان معناست که قرار نیست در مبادلات تجاری ایران و چین از دلار استفاده شود.
تا کنون هیچیک از مقامات دولتی صحت ادعای رسانه انگلیسی را که تایید یا تکذیب نکرده اند.