خبرگزاری مهر - گروه هنر- عطیه موذن: «هفت روز سیما» عنوان بسته خبری-تحلیلی ویژهای است که قرار است هر پنجشنبه به بازخوانی اهم تحولات خبری مرتبط با متن و حاشیه تولیدات صداوسیما و اتفاقات پیرامونی آن در طول هر هفته بپردازد.
در این بسته خبری هفتگی در نظر داریم در کنار خبرهای رسمی فعالیت برنامهسازان و مدیران سیما، نیم نگاهی به حواشی رسانهای و حتی شایعاتی که به رغم غیررسمی بودن میتوانند در اخبار مرتبط با سیما تأثیرگذار باشند هم داشته باشیم.
امروز پنجشنبه ۲۸ شهریورماه میتوانید با نهمین بسته خبری «هفت روز سیما» در مرور مهمترین رویدادها و خبرهای تلویزیون و شبکه نمایش خانگی در هفتهای که گذشت، با خبرگزاری مهر همراه شوید.
چهره هفته؛ نرگس محمدی و گریمی که چهره شد
چهرهپردازی نرگس محمدی در نقش ستایش، همزمان با آغاز پخش فصل سوم سریال، سوژه مردم و رسانهها شد. اولین قسمت از فصل سوم سریال «ستایش» در حالی روی آنتن شبکه سه سیما رفت که بهرغم گذشت زمان در داستان، نرگس محمدی بازیگر این سریال چهره و گریم جوانتری نسبت به فصل قبلی داشت!
نرگس محمدی در فصل اول «ستایش» ۲۰ سال و در ستایش دو و سه ۴۰ سال دارد اما در فصل دوم صورت او چروکیدهتر است و حتی برای نشان دادن اینکه پیر شده است عینک میزند.
در فصل سوم «ستایش» که ابتدای هفته روی آنتن رفت صورت او جوان است و هیچ آثاری از پیری در او دیده نمیشود در حالی که در این فصل دختر و پسر بزرگ دارد و مهدی سلوکی در نقش پسر او بازی میکند.
نکته جالب برای بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی که این چهرهپردازی را نقد میکردند این بود که علاوهبر مقایسه چهره نرگس محمدی در دو فصل سریال چهره او را در کنار سریال دیگرش با نام «بوی باران» که چندی پیش از شبکه یک سیما پخش شد قرار دادند؛ نرگس محمدی در این سریال در نقش ترانه دختر جوانی بود که در آستانه ازدواج است و اتفاقا مهدی سلوکی در آن سریال نقش برادر وی را بازی میکرد و حالا با همان گریم در سریال دیگری مادر مهدی سلوکی شده است!
نکته دیگر درباره حضور نرگس محمدی در سریال «بوی باران» (عروس تاریکی) این است که عباس نعمتی نویسنده این سریال در مصاحبهای درباره نقش او گفته است که خودش اصرار داشته است در این سریال نقش ترانه را بازی کند چون فکر میکرده تجربه نویی است.
نعمتی در این مصاحبه که با خبرآنلاین داشته توضیح کاملی در این باره میدهد و میگوید: «من و آقای معظمی و آقای تختکشیان ابتدا در مقابل این پیشنهاد خانم محمدی مقاومت کردیم، یک ماهی کلنجار داشتیم، او نقش دختر مذهبی و مثبت را اینجا بازی میکند و در ستایش هم دختر مثبت و مذهبی بود. خانم محمدی میگفت اتفاقاً دلیل اینکه دوست دارم ترانه را بازی کنم این است که این نقش با اینکه مثبت است با ستایش متفاوت است و تجربه نویی است. البته خانم محمدی به نقش خیلی میآمد. وقتی وارد صحنه میشود، خودش یک کاراکتر خواهری دارد و این کاراکتر در وجود خودش هست. منتهی در ستایش واقعا اینقدر پیگیر و سمج و جنگنده نیست.»
با این حال علیرغم همه خبرها و حتی نظرهای مردم که در شبکههای اجتماعی مختلف در این چند وقت درباره چهرهپردازی نرگس محمدی در حال انتشار است و برخی به شوخی او را به «بنجامین باتن سینمای ایران» نامیدند او هنوز هیچ گونه واکنشی نسبت به این نظرات نداشته است.
حاشیه هفته؛ محرومیت آقای گزارشگر؟
سرهنگ علیفر اخیراً یک رقابت فوتبالی را گزارش کرد که حاشیههای زیادی را برایش رقم زد. او در جریان بازی رئال مادرید و لوانته، در حالی بازیکنان را معرفی کرد که از سیدجلال حسینی، کاپیتان باشگاه پرسپولیس بهعنوان بازیکن لوانته یاد کرد و او را هافبک این تیم دانست!
بعد از این اتفاق سایت شبکه ورزش طی اطلاعیهای اعلام کرد؛ «در پی اشتباه فاحش علیرضا علیفر در گزارش بازی امروز رئال مادرید و لوانته، شبکه ورزش سیما اعلام کرد به منظور بررسی بیشتر درباره دلایل بروز این اشتباه، ایشان تا اطلاع ثانوی از گزارش مسابقات در این شبکه محروم خواهند بود و پس از بررسی بیشتر موضوع، مدت زمان قطعی محرومیت ایشان اعلام خواهد شد»
این اولینبار نیست که علیفر دچار چنین اشتباهات فاحشی میشود با این حال او در مصاحبهای با یکی از رسانهها در جواب پاسخ به این سوال که برخی فکر میکنند این اشتباهات از سر عمد انجام میشود، بیان کرده بود «من با این سابقه و ۲۵ سال کاری که انجام دادم، در حد و اندازههای خودم مشهور هستم و نیازی به انجام دادن این کارها ندارم. من در خیابان با عینک و کلاه، حاضر میشوم تا مردم من را نشناسند، چون شناختهشدن هیچ سودی برای من ندارد و فقط باید عکس بیندازم و درباره حرفهایی که در گزارشهایم گفتهام صحبت کنیم. این صحبتهایی که مطرح میشود برای جوانی است که میخواهد با این کار مطرح شود و اسمش بر سر زبانها بیفتد و من نیازی به این کارها ندارم.»
علیفر بعد از تعلیق خود نیز در مصاحبهای از تماسهای شبکههای ماهوارهای برای گزارشگری گفت و اعلام کرد: «بحث مهاجرت من صحت دارد. در روزهای اخیر تماسهای زیادی از شبکههای خارجی برای همکاری دریافت کردهام و مشغول ارزیابی پیشنهادات هستم. شک نکنید با توجه به اعتقاداتم به جایی نمیروم که با دین، مذهب و استقلال کشورمان منافاتی داشته باشد.»
اتفاق ویژه؛ پایانبندی تلخ اما نجاتبخش «هیولا»
مهران مدیری بعد از قهوه تلخ و اتفاقی که برای این سریال افتاد به تلویزیون آمد و برای تلویزیون سریال «درحاشیه» و تاک شو شبانه «دورهمی» را ساخت. با این حال در همین سالها هم بارها بازیگران این سریال که مهمان او در «دورهمی» و یا حتی دیگر برنامهها بودند به دلخوری مردم از نداشتن پایان بندی سریال «قهوه تلخ» اشاره کردند.
«قهوه تلخ» شروع بسیار خوبی داشت اما پایان آن یک شکست کامل برای مدیری بود و حتی باعث بی اطمینانی مردم به شبکه نمایش خانگی شد. پس از چند تجربه ناموفق دیگر اما مدیری با ساخت «هیولا» اما یک بار دیگر توانست قدرت و هوشمندی این بازیگر و کارگردان مطرح تلویزیون و سینما را در شناسایی ذائقه مخاطب نشان دهد.
در چند سال اخیر سریال «شهرزاد» پیشتاز فروش بالا در میان همه آمارهایی بود که در شبکه نمایش خانگی ارائه میشد اما آمار تماشای آنلاین سریال «هیولا» نشان داد که حتی در جایی رکورد این سریال را هم زده است.
از جمله دلایل موفقیت «هیولا» همکاری دوباره پیمان قاسمخانی و مهران مدیری بعد از سالها بود که اگرچه انتظار میرفت به فیلمنامه قویتری منجر شود اما باز هم توانست درصد زیادی از مخاطبان علاقمند به خرید محصولات شبکه نمایش خانگی را راضی و حتی بسیاری را به تماشای این سریال ترغیب کند.
از دیگر دلایل موفقیت مهران مدیری ترکیب تیم بازیگرانش در این سریال بود. او که معمولا بازیگران ثابتی در مجموعه هایش به ایفای نقش میپردازند و تغییر چندانی در ترکیب کارهایش دیده نمیشود این بار ایفای نقشهای سریال را از اصلی تا فرعی به بازیگرانی سپرد که برخی شان حتی تجربهای در این فضا نداشتند. درخشش فرهاد اصلانی و شبنم مقدمی در همین راستا تبدیل به برگ برنده سریال شد.
پایان توزیع سریال «هیولا» نیز مهر تاییدی بر این موفقیتها بود به ویژه که پایانبندی این سریال توانست مخاطبانش را هم راضی و از قید پایانبندیهای کلیشهای که فیلم و سریالها گرفتارش میشوند، رها کند.
در این پایانبندی بعد از همه اتفاقات و ماجراهایی که برای مهران مدیری در نقش کامران کامروا و فرهاد اصلانی در نقش هوشنگ شرافت رخ میدهد، سرنوشت شرافت یک بار دیگر با یک اسکناس تقلبی گره میخورد تا اینبار بهجای یک پایان خوش و انضمامی، شاهد یکی از واقعیترین واکنشها از کاراکتر اصلی یک سریال باشیم. واکنشی که در آخرین دقایق سریال «هیولا» توانست این پروژه را از شکست نجات دهد؛ چه اینکه با توجه به افت مشهود سریال در خط سیر روایت در قسمتهای پایانی، یک پایان کلیشهای میتوانست تبدیل به تیر خلاص به کل سریال شود که مهران مدیری و پیمان قاسمخانی هوشمندانه از آن گریختند.
البته این پایانبندی ظاهرا خیلی هم سهلالوصول نبوده و در برابر ملاحظات وزارت ارشاد، عوامل تولید کننده سریال بر اختتامیه مورد نظر خود در سریال پافشاری کردهاند.
سینما در سیما؛ سینما در خدمت سیما
یکی از کارکردهای تلویزیون برنامه ریزی در مناسبتهای ملی و مذهبی و برنامه سازی برای این مناسبتهاست اما خلاف آنچه مورد انتظار است تلویزیون در همین مناسبتها که در تقویم هم ثابت هستند کمتر دست به خلاقیتها و کارهای جدید میزند.
یکشنبه ۳۱ شهریور هفته دفاع مقدس آغاز میشود و تلویزیون در بخش نمایشی مینی سریالی نه در باکس اصلی شبکهها و نه حتی در ساعتهای دیگر ندارد. اگرچه برنامههای مختلف مستند، گفتگو، مصاحبه و... برای این هفته تدارک دیده شده که باز هم بیشتر آنها عاری از خلاقیت است با این حال در ساختار نمایشی، شبکههای سیما دوباره به فیلمهای سینمای ایران متوسل شده اند و قرار است تعدادی از آثار شاخص سینمایی و همچنین فیلمهای خاطره انگیز در حوزه دفاع مقدس پخش شود.
به نوعی میتوان گفت در نبود سریال و کارهای نمایشی تلویزیونی، سینما به خدمت این مدیوم رسانهای آمده است تا جای خالی آثار متنوع در این یک هفته در شبکههای سیما احساس نشود. به این ترتیب به رسم هرساله و حتی مناسبت های مشابه فیلمهایی مثل «چ»، «آژانس شیشهای»، «سفر به چزابه»، «کیمیا» و... از کارگردانان مطرح سینمای ایران روی آنتن میرود.
پیشنهاد ویژه؛ رادیو در قاب سیما
شبکه نسیم از ابتدای محرم باکسی با عنوان «نمای رادیو» در نظر گرفت که در دهه اول محرم به پخش یک سریال رادیویی اختصاص داشت.
سریالهای رادیویی در اداره کل هنرهای نمایشی رادیو تولید و ضبط میشوند و معمولا از طریق رادیو نمایش و یا دیگر شبکههای رادیویی روی آنتن میروند و برای اولین بار این نمایشهای رادیویی از طرف شبکه نسیم به صورت تصویری هم ضبط و از شبکه پخش شدند. پخش نمایش رادیویی «مهاجرین خاک سرخ» شروع این اتفاق بود که با بازخوردهای خوبی هم همراه شد.
ظاهرا قرار است این باکس ادامه داشته باشد و در هفته دفاع مقدس یک نمایش دیگر بر اساس رمان طنز دفاع مقدسی «گردان قاطرچیها» نوشته داوود امیریان پخش خواهد شد.
این نمایش به تهیهکنندگی اشرف السادات اشرفنژاد و گویندگی میرطاهر مظلومی در هفت قسمت تولید شده است.